Ο κίνδυνος για κατόχους «έξυπνων» συσκευών και gadget

Ο κίνδυνος για κατόχους «έξυπνων» συσκευών και gadget

Ειδικοί ανακάλυψαν πιθανό πρόβλημα

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab ανακάλυψαν ευπάθειες σε θέματα ασφαλείας σε φορητές ιατρικές συσκευές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας τεχνολογίας.

Οι ειδικοί κατάφεραν να βρουν 18 κρίσιμα κενά στο πρωτόκολλο MQTT, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από φορητές συσκευές και αισθητήρες. Το εν λόγω πρωτόκολλο χρησιμοποιείται όχι μόνο σε ιατρικές συσκευές, αλλά και σχεδόν σε όλα τα έξυπνα gadgets.

Ορισμένες από τις ευπάθειες ασφαλείας που ανακαλύφθηκαν καθιστούν δυνατή την υποκλοπή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων άκρως εμπιστευτικών στοιχείων, ακόμη και πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις ενός ατόμου που αποστέλλονται από μια συσκευή μέσω του διαδικτύου.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί της Kaspersky Lab σημείωσαν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών τηλεϊατρικής μπορούν να διατηρήσουν ασφαλή τα δεδομένα των ασθενών.

Για να γίνει αυτό πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τον όγκο των δεδομένων που μεταφέρονται, να χρησιμοποιήσουν κρυπτογράφηση και, επίσης, να ελέγχουν τακτικά το επίπεδο ασφάλειας της εφαρμογής ή της συσκευής.