Το μηχάνημα των 10 δισ. δολαρίων που θα μας δείξει πού τελειώνει το σκοτάδι

Το μηχάνημα των 10 δισ. δολαρίων που θα μας δείξει πού τελειώνει το σκοτάδι

Αναμένεται να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα «από πού προερχόμαστε»

Tο πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που έχει εκτοξευθεί ποτέ, στέλνει σήμερα η NASA στο διάστημα. Η δημιουργία του James Webb Space Telescope διήρκεσε 30 χρόνια και σκοπός του είναι να 'ξεδιπλώσει' το μυστήριο της δημιουργίας του σύμπαντος. Αναμένεται να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα “από πού προερχόμαστε”, δηλαδή πώς ξεκίνησε το σύμπαν, πώς σχηματίστηκαν οι γαλαξίες, πώς εξελίχθηκαν, πώς προέκυψαν οι πλανήτες κλπ.

To φως των αστεριών άρχισε το ταξίδι του πριν δισεκατομμύρια χρόνια. To James Webb θα δει αυτά τα αστέρια, όπως ήταν τότε -συνθήκη για την οποία οι αστρονόμοι δεν έχουν πολλές πληροφορίες.

Αφετέρου όντως θα ξεδιπλωθεί ο καθρέπτης διαμέτρου 6.5 μέτρων του τηλεσκοπίου, όταν φτάσει στον προορισμό του. Έχει ύψος τριών ορόφων, πλάτος ενός γηπέδου τένις και βάρος 6.200 κιλών. Η δουλειά που θα κάνει -εάν όλα πάνε καλά- θα διαρκέσει μια δεκαετία.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μετά το Βig Bang το σύμπαν είχε υδρογόνο, ήλιο και λίγη ποσότητα λιθίου. Όλα τα χημικά στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα, που είναι βαρύτερα από το υδρογόνο, το ήλιο και το λίθιο έπρεπε να σφυρηλατηθούν σε αστέρια. Όλος ο άνθρακας που 'φτιάχνει' τα ζωντανά όντα, όλο το άζωτο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα της γης, όλο το πυρίτιο των πετρωμάτων, έπρεπε να 'κατασκευαστούν' μέσω πυρηνικών αντιδράσεων που κάνουν τα αστέρια να λάμπουν και των ισχυρών εκρήξεων που τελειώνουν την ύπαρξη τους.

Σύμφωνα με το BBC η NASA “είμαστε εδώ που είμαστε, επειδή τα πρώτα αστέρια και οι 'απόγονοι' τους έσπειραν στο σύμπαν τα υλικά που φτιάχνουν πράγματα”. Το Big Bang έγινε πριν 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια, τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες προ μεταξύ 13.7 και 13 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ οι γαλαξίες αναπτύχθηκαν πριν 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Θα έλεγε κανείς πως είμαστε φτιαγμένοι από αστρόσκονη.

Η δημιουργία του James Webb Space Telescope ήταν ένα -μεγάλο- θέμα για τη NASA. Το δεύτερο ήταν να γίνει δίχως προβλήματα η τελική συναρμολόγηση εκεί όπου ήταν ο Ariane5. Δηλαδή, στo Kourou της French Guiana, στην έδρα της Arianespace που είχε τη συνολική ευθύνη για την προετοιμασία εγκατάστασης. Τι αφορούσε αυτή; Το τύλιγμα του καθρέφτη με τρόπο που να μην προκληθεί ζημιά και την τοποθέτηση στην κορυφή του πυραύλου, σε ειδικά προσαρμοσμένο αεροδυναμικό κάλυμμα. Ενώ ήταν στη φάση της σύνδεσης οι τεχνικοί, απρογραμμάτιστη απελευθέρωση της ταινίας σύσφιξης (που ασφαλίζει τον Webb στον προσαρμογέα) προκάλεσε δόνηση σε όλο το παρατηρητήριο.Η επιτροπή εξέτασης ανωμαλιών, της οποίας ηγείται η ΝASA έπιασε αμέσως δουλειά και δρομολόγησε πρόσθετα τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε προκληθεί ζημιά σε κάποιο στοιχείο. Δεν είχε προκληθεί. Οπότε ξεκίνησαν από την αρχή τη διαδικασία.

Η δεύτερη προσπάθεια ήταν επιτυχής και μετά έγινε το 'aliveness test', δηλαδή η δοκιμή για να επιβεβαιωθεί η 'υγεία' του διαστημικού σκάφους και ότι όλα τα συστήματα (ηλεκτρικά και επικοινωνιών) λειτουργούν όπως πρέπει. Όλα ήταν έτοιμα για την εκτόξευση και έτσι οι υπεύθυνοι προχώρησαν στην αναθεώρηση για τη συναίνεση καυσίμων. Η NASA έδωσε την έγκριση και άρχισε ο εφοδιασμό, που κράτησε 10 μέρες.