Γιατροί θα μπορούν να προβλέπουν τις ανάγκες σε ΜΕΘ με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Γιατροί θα μπορούν να προβλέπουν τις ανάγκες σε ΜΕΘ με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων

Γιατροί θα μπορούν να προβλέπουν νωρίτερα πόσες κλίνες ΜΕΘ θα χρειαστούν για ασθενείς με Covid-19 χάρη σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές από τον Καναδά.

Η ακρίβεια του συστήματος είναι άνω του 95%.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γουότερλου και της νεοφυούς εταιρείας DarwinAI, οι οποίοι έκαναν σχετική προδημοσίευση στο arXiv και θα την παρουσιάσουν στις 10 Δεκεμβρίου στο μεγαλύτερο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο «2021 Conference on Neural Information Processing Systems», ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» σύστημα που προβλέπει τις μελλοντικές εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ, αναλύοντας περισσότερα από 200 κλινικά δεδομένα κάθε νοσηλευόμενου ασθενούς (ιατρικό ιστορικό, τεστ αίματος, ζωτικές ενδείξεις κ.α.).

Η «εκπαίδευση» του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης έγινε με βάση περίπου 400 περιστατικά σε νοσοκομείο του Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, όπου οι γιατροί είχαν αποφασίσει αν οι ασθενείς με Covid-19 θα έπρεπε να εισαχθούν σε ΜΕΘ και πότε. Το σύστημα έχει διαφάνεια στις αποφάσεις του, δηλαδή επισημαίνει στους γιατρούς τους βασικούς παράγοντες με βάση τους οποίους κρίνει ότι θα χρειαστεί εισαγωγή ενός ασθενούς σε ΜΕΘ.

Ο σκοπός του συστήματος είναι να βοηθήσει τους γιατρούς ώστε εν μέσω πανδημίας, να παίρνουν ταχύτερα αποφάσεις για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.