Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες χρησιμοποιεί τα ξεπερασμένα Windows 7

Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες χρησιμοποιεί τα ξεπερασμένα Windows 7

Συνολικά το 22% των Ελλήνων χρηστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί Windows χωρίς mainstream υποστήριξη

Λειτουργικά συστήματα που έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Ειδικότερα, σχεδόν ένας στους τέσσερις (22%) χρήστες υπολογιστών παγκοσμίως και το 17,9% των Ελλήνων χρηστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Windows 7. Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα, του οποίου ο κύκλος ζωής έχει ολοκληρωθεί και έχει σταματήσει να λαμβάνει mainstream υποστήριξη από τον Ιανουάριο του 2020. Όταν ένα λειτουργικό σύστημα φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής του, δεν διατίθενται πλέον ενημερώσεις από τον προμηθευτή, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων διορθώσεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με μελέτη της Kaspersky, μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Windows 7 στην Ελλάδα, οι καταναλωτές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (VSB) κατέχουν σχεδόν το ίδιο μερίδιο: 18% και 18,9% αντίστοιχα. Το ποσοστό για τις ΜμΕ είναι σχετικά μικρότερο, καθώς αγγίζει το 15,7%.

Το γεγονός ότι σχεδόν μία στις πέντε πολύ μικρές επιχειρήσεις εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το ξεπερασμένο λειτουργικό σύστημα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν συνήθως προσωπικό πληροφορικής υπεύθυνο αποκλειστικά για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθιστά σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το λειτουργικό τους σύστημα είναι ενημερωμένο. «Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν εκτεταμένη υποστήριξη επί πληρωμή για τα Windows 7, αλλά αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα - και αυτή η προσφορά δεν θα είναι διαθέσιμη για πάντα» τονίζει η Kaspersky.

Ακόμη παλαιότερες εκδόσεις

Τα ευρήματα της Kaspersky έδειξαν επίσης ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό (λιγότερο από 1%) ατόμων και επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ακόμη παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows XP και Vista, η υποστήριξη για τα οποία έληξε το 2014 και το 2017, αντίστοιχα. Συνολικά, το 22% των Ελλήνων χρηστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα Windows χωρίς mainstream υποστήριξη.

Ευτυχώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 78% χρησιμοποιεί τα Windows 10, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows, η οποία φαίνεται να είναι και η ασφαλέστερη επιλογή. Η μελέτη της εταιρείας βασίστηκε σε ανωνυμοποιημένα metadata λειτουργικών συστημάτων, που παρέχονται με τη συγκατάθεση χρηστών του Kaspersky Security Network.

«Αν και ένα αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά επειδή κάνει ό, τι το χρειάζεστε να κάνει, εάν ο προμηθευτής δεν το υποστηρίζει πλέον, θα μπορούσε να είναι επιρρεπές σε επιθέσεις. Όταν τα λειτουργικά συστήματα φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, οι ευπάθειες θα παραμείνουν χωρίς ενημερώσεις κώδικα για την επίλυση προβλημάτων, παρέχοντας στους επιτιθέμενους πιθανούς τρόπους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα σύστημα» τονίζει η εταιρεία.

Προσοχή

Η γνώση των κινδύνων ενός λειτουργικού συστήματος στο τέλος του κύκλου ζωής του είναι μια καλή αρχή, αλλά η χρήση αυτής της γνώσης είναι ένας έξυπνος τρόπος για να του βάλετε τέλος. Έτσι, για να προστατέψετε τον εαυτό σας ή την επιχείρησή σας, η Kaspersky συνιστά τα εξής:

- Χρησιμοποιήστε μια ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος και βεβαιωθείτε ότι η δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης είναι ενεργοποιημένη.

- Εάν δεν είναι δυνατή η αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη έκδοση λειτουργικού συστήματος, οι οργανισμοί θα πρέπει να εξετάσουν αυτόν τον φορέα επίθεσης στο μοντέλο απειλής τους και να διασφαλίσουν τον έξυπνο διαχωρισμό ευάλωτων κόμβων από το υπόλοιπο δίκτυο. Το Kaspersky Embedded Systems Security μπορεί να παρέχει υποστήριξη σε αυτήν την περίπτωση, καθώς επιτρέπει τη λειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος τόσο παλιού όσο το Windows XP SP2 που λειτουργεί σε συστήματα με πολύ χαμηλές προδιαγραφές.

- Χρησιμοποιήστε λύσεις με τεχνολογίες πρόληψης εκμετάλλευσης τρωτών σημείων, όπως το Kaspersky Security Cloud, το Kaspersky Endpoint Security for Business και το Kaspersky Small Office Security, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκμετάλλευσης των μη συμβατών τρωτών σημείων που μπορούν να εντοπιστούν και σε ξεπερασμένο λειτουργικό σύστημα (Windows 7 και παλαιότερα).

Παρακαλούμε περιμένετε ...