Ο πρώτος υπερυπολογιστής παγκόσμιας κλάσης της ΕΕ εγκαινιάζεται στη Σλοβενία

Ο πρώτος υπερυπολογιστής παγκόσμιας κλάσης της ΕΕ εγκαινιάζεται στη Σλοβενία

Θα ακολουθήσουν και άλλοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC) και την κυβέρνηση της Σλοβενίας, εγκαινιάζουν σήμερα τον υπερυπολογιστή Vega στο Μάριμπορ της Σλοβενίας.

Πρόκειται για τον πρώτο υπερυπολογιστή της ΕΕ, του οποίου η προμήθεια έγινε από κοινού με κονδύλια της ΕΕ και κρατών μελών, μέσω κοινής επένδυσης 17,2 εκατ. ευρώ. Με υπολογιστική ισχύ 6,9 Petaflop, ο νέος υπερυπολογιστής Vega θα στηρίξει την ανάπτυξη εφαρμογών σε πολλούς τομείς, όπως η μηχανική μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων υψηλών επιδόσεων. Θα βοηθήσει τους Eυρωπαίους ερευνητές και τη βιομηχανία να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στη βιολογική μηχανική, στις μετεωρολογικές προβλέψεις, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην εξατομικευμένη ιατρική, καθώς και στην ανακάλυψη νέων υλικών και φαρμάκων.

Η κοινή επιχείρηση EuroHPC συγκεντρώνει ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για την προμήθεια και την εγκατάσταση υπερυπολογιστών και τεχνολογιών παγκόσμιας κλάσης. Πέραν του Vega στη Σλοβενία, υπερυπολογιστές της EuroHPC έχουν αγοραστεί και θα εγκατασταθούν στα ακόλουθα κέντρα: Sofia Tech Park στη Βουλγαρία, Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικής IT4Innovations στην Τσεχία, CINECA στην Ιταλία, LuxProvide στο Λουξεμβούργο, Minho Advanced Computing Centeστην Πορτογαλία και CSC - IT Center for Science στη Φινλανδία.

Επιπλέον, η πρόταση νέου κανονισμού για την κοινή επιχείρηση EuroHPC, την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει στόχο να καταστήσει δυνατές περαιτέρω επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ για την επόμενη γενιά υπερυπολογιστών και σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές.