Το Facebook θα μας πληρώνει για να ηχογραφεί τις συνομιλίες μας

Το Facebook θα μας πληρώνει για να ηχογραφεί τις συνομιλίες μας

Για να συγκεντρώνει προσωπικά δεδομένα παρακάμπτοντας τις εθνικές νομοθεσίες για την προαστασία τους

Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του αποτελούν διακαή πόθο του Facebook, προσφέροντας τους χρήματα, σε μια προσπάθεια όπως λέει, να προσφέρει καλύτερες και πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες στους χρήστες του.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Financial Times, ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός προσφέρει χρήματα σε χρήστες του, προκειμένου να συλλέξει προσωπικά δεδομένα, περιλαμβανομένων και των προφορικών συνομιλιών τους. Φυσικά ο λόγος που προσφέρει χρήματα, είναι εξασφαλίζοντας την συγκατάθεση των χρηστών, να παρακάμψει τις εθνικές νομοθεσίες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Οι ηχογραφήσεις που έγιναν μέσω της νέας εφαρμογής της Viewpoints, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση του συστήματος αναγνώρισης ομιλίας, που εξουσιοδοτεί τις συσκευές Portal του Facebook, οι οποίες ανταγωνίζονται το Echo του Amazon και την Alexa. Οι κατασκευαστές έξυπνων ακουστικών, όπως το Facebook, το Amazon, η Apple και η Google, αντιμετώπισαν επικρίσεις πέρσι, όταν αποκαλύφθηκε, ότι «υποκλέπτουν» κρυφά και συστηματικά ηχογραφημένες συνομιλίες των χρηστών, χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Η κίνηση αυτή του Facebook, ανοίγει επίσης την πόρτα σε μια ιδέα, που πολιτικοί και ρυθμιστικές αρχές έχουν διατυπώσει εδώ και καιρό: Τα δεδομένα που συλλέγει το Facebook και άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι τόσο πολύτιμα για τις εταιρείες και τους διαφημιστές, ώστε οι χρήστες θα πρέπει να πληρώνονται γι’ αυτά.

Η εφαρμογή Viewpoint του Facebook, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες στο πλαίσιο δοκιμής, άρχισε να καλεί τους χρήστες στις ΗΠΑ, να λένε «Hey Portal» μαζί με τα ονόματα έως και 10 φίλων. Πηγαίνοντας δε από τη διαδικασία εγγραφής πέντε φορές, κερδίζουν πόντους, που μπορούν να μετατραπούν σε ανταμοιβή μετρητών 5 δολαρίων.

Τα δεδομένα και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αποτιμώνται, έχει καταστεί νέο ζήτημα για τις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια. Αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε, ότι οι κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να μοιράζονται τα δεδομένα τους με μικρότερους ανταγωνιστές, υπό «δίκαιες, διαφανείς, εύλογες, αναλογικές και χωρίς διακρίσεις συνθήκες».

Οι επικριτές αυτών των πρακτικών πάντως υποστηρίζουν από καιρό, ότι οι καταναλωτές δεν λαμβάνουν την κατάλληλη αμοιβή για την παράδοση μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων, παρόλο που το Facebook, η Google και άλλα τέτοια εργαλεία προσφέρονται εντελώς δωρεάν.