Νέος κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του WhatsApp

Νέος κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του WhatsApp

Εντοπίστηκε σφάλμα το οποίο επιτρέπει σε χάκερς να τα υποκλέψουν

Νέο σφάλμα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp του Facebook εντόπισαν ειδικοί κυβερνοασφάλειας, λίγους μόλις μήνες μετά την αποκάλυψη, ότι χάκερ εγκατέστησαν εξ αποστάσεως λογισμικό κατασκοπίας σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, εκμεταλλευόμενοι ένα ευάλωτο σημείο στην εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, στην εφαρμογή του Facebook εντοπίστηκε σφάλμα, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν χάκερ, για να κλέβουν απόρρητα προσωπικά δεδομένα, εικόνες και μηνύματα από τα smartphones χρηστών. Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας, αν οι χρήστες δεν αντιμετωπίσουν τον ιό, θα μπορούσαν χάκερ να στείλουν ένα αρχείο βίντεο με κακόβουλο λογισμικό στον λογαριασμό των θυμάτων στο WhatsApp. Μέσω αυτού του βίντεο, είτε το κατεβάσουν οι χρήστες, είτε η ίδια η εφαρμογή, μπορούν οι κυβερνοπειρατές να κλέψουν πληροφορίες από τη συσκευή.

Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του WhatsApp προσπάθησαν να ενημερώσουν τους χρήστες, για το σφάλμα στο σύστημα, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι το εκμεταλλεύτηκαν χάκερ για να κλέψουν δεδομένα. «Σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε, ότι επηρεάστηκαν χρήστες», είπε εκπρόσωπος του WhatsApp στο HackerNews. Το σφάλμα επηρεάζει το WhatsApp σ’ όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, περιλαμβανομένων των Android, iOS και Windows.

Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα το Facebook, κάλεσε τους χρήστες να βεβαιωθούν, ότι διαθέτουν την τελευταία εκδοχή της εφαρμογής στα κινητά τους και να θέσουν εκτός λειτουργίας το αυτόματα «κατέβασμα» φακέλων εικόνων και βίντεο.