Τα νέα όπλα του instagram απέναντι στο διαδικτυακό bullying

Τα νέα όπλα του instagram απέναντι στο διαδικτυακό bullying

Με ποιον τρόπο η δημοφιλής πλατφόρμα θα προστατεύσει τους χρήστες

Στην εποχή μας, ένας έφηβος είναι αρκετά δύσκολο να φανταστεί την καθημερινότητά του χωρίς το ίντερνετ και συγκεκριμένα τα social media. Είναι γεγονός ότι για πολλά παιδιά αποτελεί κομμάτι του τρόπου διασκέδασής τους και επικοινωνίας με τους συνομήλικούς τους. Ειδικότερα μέσω του instagram, οι νέοι μοιράζονται τις στιγμές τους (είτε με σχόλια είτε οπτικοποιημένα με φωτογραφίες και βίντεο) αλλά και τα συναισθήματά τους για άλλους και ουσιαστικά, εκθέτουν δημόσια την προσωπική και καθημερινή τους ζωή.

Ωστόσο όπως κάθε τέτοιο εργαλείο της τεχνολογίας, δεν έχει μόνο την «διασκεδαστική» πλευρά του αλλά και μία αρνητική και πολύ επικίνδυνη: το λεγόμενο διαδικτυακό (cyber) bullying. Σύμφωνα μάλιστα με το βρετανικό γκρουπ «Ditch the Label» που ειδικεύεται στη μελέτη του παραπάνω φαινομένου, η πλειοψηφία των κρουσμάτων cyber bullying πραγματοποιείται μέσω του instagram σε ποσοστό 42%, έναντι του 37% που παρατηρείται στο Facebook και ενός ποσοστού 31%, μέσω Snapchat.

«Ξανασκέψου το πριν το αποτολμήσεις»

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί η έξαρση αυτού του φαινομένου και να προστατευτούν οι έφηβοι-κατά κύριο λόγο- χρήστες από την διαδικτυακή κακοποίηση και παρενόχληση, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τη δημοφιλή πλατφόρμα, κάθησαν και προετοίμασαν δύο νέες δυνατότητες για να περιορίσουν κατά το δυνατόν, το cyber bullying μέσω του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου.

Μέσω του Adam Mosseri, επικεφαλής του instagram, έγιναν γνωστά τα δύο εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πρώτο θα αποκαλείται «Rethink» («Ξανασκέψου το») και αφορά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό και τη διαχείριση προσβλητικών σχολίων. Το «Rethink», σκοπεύει να επισημαίνει σχόλια που μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοια, πριν δημοσιευθούν.

Συγκεκριμένα, θα εμφανίζεται ένα μήνυμα στον χρήστη που θα αναφέρει: «Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να το δημοσιεύσεις;». Αυτή η κίνηση έχει σαν στόχο να δώσει την ευκαιρία στον χρήστη να ξανασκεφτεί την πράξη του, πριν την ολοκληρώσει. Τεστ που έχουν γίνει στο instagram, έχουν δείξει ότι ένα τέτοιο notification (σ.σ. ειδοποίηση), μπορεί να ενθαρρύνει αυτόν τον χρήστη να πάρει πίσω το σχόλιό του και να το αντικαταστήσει με κάποιο λιγότερο «κακό/ενοχλητικό».

Το τείχος του «περιορισμού»

Όμως επειδή κάποιοι, δεν «εμποδίζονται» από το «Rethink», θα υπάρχει ένα δεύτερο «στοπ» για αυτούς προκειμένου να σταματήσει η παρεμβατική και προσβλητική τους δράση απέναντι σε άλλους χρήστες. Σύμφωνα με τον Mosseri, συχνά το online bullying δεν καταγγέλλεται από τα «θύματα» διότι οι χρήστες φοβούνται ότι μπλοκάροντας έναν άλλον, θα μπουν περισσότερο στο στόχαστρό του και θα έχουν μεγαλύτερες συνέπειες.

Για να ενθαρρύνουν λοιπόν τέτοιους χρήστες, λανσάρεται το εργαλείο «Restrict» («Περιορισμός), το οποίο δίνει την ευκαιρία σε αυτόν που δέχεται τέτοια σχόλια, να μπλοκάρει τον «θύτη» χωρίς αυτός να το γνωρίζει.

Οι χρήστες που τίθενται σε «περιορισμό» θα μπορούν να συνεχίσουν να βλέπουν τις αναρτήσεις των «στόχων» τους όπως πριν αλλά δεν θα βλέπουν αν ο χρήστης είναι ενεργός ή αν έχει διαβάσει το δικό τους post. Οι χρήστες που δέχονται κακόβουλα σχόλια θα μπορούν είτε να δεχτούν το περιεχόμενο του σχολίου ώστε να γίνει ορατό σε όλους είτε να το σβήσουν είτε να το αφήσουν «αόρατο» για όλους πλην των ίδιων των αποδεκτών της επίθεσης. Επιπλέον, δεν θα είναι καν υποχρεωμένοι να δουν το αρνητικό σχόλιο αν δεν θέλουν, καθώς αυτό θα είναι κρυμμένο πίσω από μία «ευαίσθητη οθόνη», την οποία θα πρέπει να κλικάρουν οι χρήστες για να γίνει αποδεκτό το σχόλιο και να το διαβάσουν.

Προτεραιότητα η προστασία του χρήστη

Οι χρήστες που είναι σε «περιορισμό» και στέλνουν ιδιωτικά μηνύματα στον «στόχο» τους, θα βλέπουν το διάλογο στο inbox τους αλλά οι αποδέκτες δεν θα λαμβάνουν ειδοποίηση για το νέο μήνυμα ούτε να δουν τον διάλογο. Αυτομάτως θα μπαίνει στην κατηγορία «spam» (σ.σ. στα «ανεπιθύμητα» δηλαδή) και εφόσον ο χρήστης θέλει να το δει και να απαντήσει θα πρέπει να επαναφέρει τον άλλο χρήστη από την κατάσταση του «περιορισμού».

«Αποτελεί δική μας ευθύνη η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο instagram» αναφέρει ο Adam Mosseri και καταλήγει: «πρόκειται για βασική μας προτεραιότητα η προστασία του χρήστη και η ενθάρρυνσή του να αντιμετωπίσει τον επιτεθέμενο και για αυτό, επενδύουμε συνεχώς στην κατανόηση και αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων».