Χάκερς υπέκλεψαν άγνωστο αριθμό χρηστών του WhatsApp

Χάκερς υπέκλεψαν άγνωστο αριθμό χρηστών του WhatsApp

Ανακαλύφθηκε κενό ασφαλείας στους χρήστες της υπηρεσίας με κινητά με λειτουργικό Android

Ένα μεγάλο κενό ασφαλείας που επιτρέπει στους χάκερς να υποκλέψουν δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα χρηστών του WhatsApp στέλνοντας τους ένα gif, ανακάλυψε ερευνητής του διαδικτύου με το ψευδώνυμο Awakened.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Indepedent, το κενό ασφαλείας επιτρέπει στους χάκερς να υποκλέψουν αρχεία και μηνύματα συνομιλίας από συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android. Το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως «double-free», ενεργοποιείται μόνο αν ο χρήστης «ανοίξει» το gif, που θα του στείλει ο χάκερ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Λειτουργεί σε τηλέφωνα και συσκευές που χρησιμοποιούν τα λειτουργικά συστήματα Android 8.1 και Android 9, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στις παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Google, γράφει ο ερευνητής.

Η εταιρεία WhatsApp, που ανήκει στη Facebook, προχώρησε σε επιδιόρθωση του σφάλματος, ωστόσο οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώσουν την συσκευή τους με την τελευταία έκδοση, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν θύματα υποκλοπής. Εκπρόσωπος της WhatsApp δήλωσε στην Independent, ότι η εταιρεία δεν γνωρίζει ακόμη τον αριθμό των χρηστών που επηρεάστηκαν από το κενό ασφαλείας.