Επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια με σούπερ όραση

Επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια με σούπερ όραση

Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για νέες προόδους στις τεχνολογίες υπέρυθρης όρασης

Επιστήμονες από την Κίνα χρησιμοποίησαν μεθόδους νανοτεχνολογίας σε πειραματόζωα (ποντίκια), καταφέρνοντας να βελτιώσουν την όρασή τους, έτσι ώστε να μη βλέπουν μόνο το ορατό φως, αλλά και το υπέρυθρο, που κανονικά είναι αόρατο για τον άνθρωπο και τα περισσότερα ζώα. Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για νέες προόδους στις τεχνολογίες υπέρυθρης όρασης, καθώς και για εφαρμογές στρατιωτικές, ασφάλειας και κρυπτογράφησης.

Παράλληλα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο στο απώτερο μέλλον θα καταστεί εφικτό ακόμη και οι άνθρωποι -με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στα μάτια τους- να βλέπουν στο υπέρυθρο χωρίς την ανάγκη κάποιας συσκευής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τιάν Σούε και Τζιν Μπάο του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Cell (Κύτταρο), εισήγαγαν νανοσωματίδια στα μάτια των ποντικιών, κάτι που επέτρεψε στα ζώα να αποκτήσουν υπέρυθρη όραση για διάστημα έως δέκα εβδομάδων, ακόμη και τη μέρα, καθώς επίσης με ελάχιστες παρενέργειες.

Οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά μπορούν να δουν μόνο σε ορισμένα μήκη κύματος του φωτός, αλλά όχι την υπέρυθρη ακτινοβολία, που έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος από το ορατό φως. Η υπέρυθρη βρίσκεται παντού γύρω μας, καθώς άνθρωποι, ζώα και αντικείμενα λόγω της θερμότητας τους εκπέμπουν υπέρυθρο φως, ενώ τα αντικείμενα μπορούν επίσης να αντανακλούν το υπέρυθρο φως.

Παρακαλούμε περιμένετε ...