Η NASA κήρυξε… νεκρό το ρόβερ Opportunity

Η NASA κήρυξε… νεκρό το ρόβερ Opportunity

Το διαστημικό όχημα έχει σιγήσει στην επιφάνεια του Άρη από τον περασμένο Ιούνιο

Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια της NASA να επικοινωνήσει με το σιωπηλό από πέρυσι τον Ιούνιο μετά από μια ισχυρή αμμοθύελλα ρόβερ Opportunity στον Άρη, οπότε το πήρε απόφαση και ανακοίνωσε, ότι θεωρεί και επίσημα, πως η αποστολή του έχει λάβει τέλος.

Το εξάτροχο ρόβερ και το δίδυμο Spirit, είχαν φθάσει τον Άρη τον Ιανουάριο του 2004, με διαφορά λίγων εβδομάδων το ένα από το άλλο. Ενώ το Spirit έζησε για 6 χρόνια (κηρύχτηκε νεκρό το 2011) και διένυσε σχεδόν 8 χλμ., το Opportunity -που αρχικά προοριζόταν να ζήσει μόνο 90 αρειανές μέρες και να διανύσει 1 χλμ. - τελικά επιβίωσε για πάνω από 15 χρόνια και κάλυψε περισσότερα από 45 χλμ., κάνοντας πολλές σημαντικές ανακαλύψεις.

Μεταξύ άλλων, βρήκε πολλές ενδείξεις, ότι κάποτε ο Άρης ήταν πιο ζεστός και υγρός, ενώ νερό υπήρχε σε αυτόν πριν από 3,5 έως 4 δισεκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας συνθήκες που πιθανώς ευνοούσαν την ανάπτυξη ζωής.

Μετά το «θάνατο» του Opportunity, στον Άρη έχει μείνει πλέον μόνο ένα λειτουργικό ρόβερ, το Curiosity της NASA. Το 2021 - αν όλα πάνε καλά - θα προστεθούν ένα ακόμη αμερικανικό ρόβερ και το ευρωπαϊκό «Ρόζαλιντ Φράνκλιν». Πρόσφατα στον Άρη έφθασε και το στατικό ρομποτικό εργαστήριο InSight που θα κάνει σεισμικές έρευνες.

Σχετικά Tags
NASA
Παρακαλούμε περιμένετε ...