Αβέβαιο το μέλλον της Google News στην Ευρώπη

Αβέβαιο το μέλλον της Google News στην Ευρώπη

«Θα κλείσουμε την υπηρεσία εάν μας επιβληθεί φόρος για πνευματικά δικαώματα», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Google News

Με κλείσιμο της υπηρεσίας Google News στην Ευρώπη απειλεί η Google, εάν η ΕΕ εμμείνει στις προθέσεις της να επιβάλει φόρο πνευματικών δικαιωμάτων στην εν λόγω υπηρεσία. Σύμφωνα με την ΕΕ, ο συγκεκριμένος όρος έχει ως στόχο να προστατεύσει εκδότες και συγγραφείς από το περιεχόμενο που διακινείται online μέσω Facebook ή YouTube ακόμη και από sites που κάνουν αναπαραγωγή ειδήσεων, όπως η υπηρεσία Google News. Εάν τελικά επιβληθεί ο φόρος, η Google θα πρέπει να αποζημιώνει τους συγγραφείς όταν τα άρθρα τους εμφανίζονται στη μηχανή αναζήτησής της, στην κατηγορία Ειδήσεις.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian ο αντιπρόεδρος της Google News, Ρίτσαρντ Γκίνγκρας, υποστήριξε πως η εταιρεία ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να της επιβληθούν φόροι πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή στις χώρες της Ευρώπης, εάν η συγκεκριμένη πρόταση εφαρμοστεί στην τρέχουσα μορφή της.

Σημειώνεται πως στην Ισπανία η Google έκλεισε τη συγκεκριμένη υπηρεσία το 2014 μετά από παρόμοια απαίτηση να πληρώνει φόρο στους Ισπανούς εκδότες. «Δεν θέλουμε να δούμε κάτι τέτοιο να συμβεί στην Ευρώπη» επεσήμανε ο κ. Γκίνγκρας στον Guardian. Όπως μάλιστα ο ίδιος εξήγησε, η εταιρεία δεν έχει έσοδα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.