Οριστική διαγραφή σε 1,5 δισεκατομμύριο λογαριασμούς πατά το Facebook

Οριστική διαγραφή σε 1,5 δισεκατομμύριο λογαριασμούς πατά το Facebook

Η κόντρα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης με τον Τζορτζ Σόρος

Πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο λογαριασμούς διέγραψε το Facebook μέσα στο διάστημα Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2018. Πριν από αυτό το διάστημα, το Facebook είχε προχωρήσει σε ακόμη ένα κύμα, πιο ήπιο εκείνη τη φορά, ψηφιακών εκκαθαρίσεων απενεργοποιώντας 1,3 δισ. λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Facebook, στην πλειονότητά τους οι λογαριασμοί που διαγράφτηκαν είχαν κίνητρο την κερδοσκοπία.

Πλέον στο στόχαστρο μπαίνουν λογαριασμοί που προωθούν το μίσος, το ρατσισμό και τη βία. Οι λογαριασμοί αυτοί θα «κατεβαίνουν» ακόμη και χωρίς να τους κάνει report κάποιος χρήστης.

Το τελευταίο διάστημα, η Facebook έχει ανοίξει έναν πόλεμο με το «γεράκι των αγορών», τον Τζορτζ Σόρος. Το μέσο δικτύωσης κατηγόρησε επικριτές του ότι είναι άνθρωποι υποκινούμενοι από τον Σόρος, που έχουν ως στόχο την καταστροφή της Facebook, όπως είχαν αποκαλύψει οι New York Times.

Η απάντηση ήρθε από το Ίδρυμα Open Foundation του Σόρος, που  αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του και χαρακτήρισε το Facebook εχθρό της Δημοκρατίας. Το Facebook, μετά το «θόρυβο», έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη συνεργασία του με την εταιρεία συμβούλων και δημοσίων σχέσεων Definers (ένα ισχυρό λόμπυ της Ουάσιγκτον), η οποία κατηγορήθηκε ότι ανέλαβε τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του Facebook.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ διέψευσε τα σενάρια περί παραίτησής του, ενώ στήριξε απόλυτα το Νο 2 της εταιρείας Σέριλ Σάντμπεργκ, η οποία φέρεται από το δημοσίευμα να συντόνισε την όλη καμπάνια «λάσπης» κατά των αντιπάλων του Facebook.