Το εργοστάσιο των 150 εκατ.$ όπου ρομπότ θα φτιάχνουν… ρομπότ

Το εργοστάσιο των 150 εκατ.$ όπου ρομπότ θα φτιάχνουν… ρομπότ

Το εργοστάσιο του μέλλοντος θα έχει έδρα τη Σαγκάη

Σύντομα η Κίνα θα αποκτήσει εργοστάσιο όπου ρομπότ θα κατασκευάζουν... ρομπότ. Η ελβετική εταιρεία ABB Group σχεδιάζει να κατασκευάσει το «εργοστάσιο του μέλλοντος» αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων στη Σαγκάη, σύμφωνα με σχετική δήλωσή τους το Σάββατο. Θα κατασκευάζει ρομπότ υψηλής τεχνολογίας, τα καλύτερα στον πλανήτη, ανέφερε η εταιρεία. Το εργοστάσιο είναι έτοιμο να ανοίξει το 2020.

Η ABB Robotics παράγει βιομηχανικά ρομπότ που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα εργοστάσια για να αναλάβουν καθήκοντα όπως η κατασκευή αυτοκινήτων, η συναρμολόγηση ηλεκτρονικών ειδών ή η παρασκευή τροφίμων. Το εργοστάσιο στη Σαγκάη θα φιλοξενήσει έρευνα τεχνητής νοημοσύνης οπότε οι άνθρωποι θα δουλέψουν στο πλευρό με τα ρομπότ.

Στόχος της εταιρείας δεν ήταν να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο αλλά τον πιο «ευέλικτο» χώρο, σύμφωνα με τον Per Vegard Nerseth, διευθύνοντα σύμβουλο της ABB, που παράγει βιομηχανικά ρομπότ και λογισμικά για εταιρείες ανά τον κόσμο.

Αντί για τις σταθερές γραμμές συναρμολόγησης, το εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί ένα κινητό πλέγμα, όπου τα αντικείμενα θα κινούνται καθώς θα κατασκευάζονται. Η απόφαση να επενδύσει στην Κίνα έρχεται στο περιθώριο της τεταμένη εμπορικής διαμάχης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον.