Τι βλέπουν τα μάτια όσων κάνουν moderation στο Facebook

Τι βλέπουν τα μάτια όσων κάνουν moderation στο Facebook

Οι άνθρωποι που βλέπουν αποκεφαλισμούς, βιασμούς και πολλά άλλα για να μην τα δούμε εμείς

Υπάρχουν κάποιες δουλειές που θέλουν πολύ γερό στομάχι. Μια από αυτές είναι οι moderators του Facebook, δηλαδή οι άνθρωποι που ελέγχουν τις αναρτήσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αποφασίζουν αν αυτές μπορούν να παραμείνουν δημοσιευμένες ή πρέπει να «κατέβουν».

Το BBC τους αποκαλεί και «οι άνθρωποι που καθαρίζουν το Facebook». Σε κάθε περίπτωση η δουλειά τους είναι πολύ δύσκολη και ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για πολλούς.

«Έχω δει εκατοντάδες αποκεφαλισμούς» αποκαλύπτει στο BBC ένας από τους επικεφαλής της ομάδας moderation του Facebook, Μόριτζ Ρίσεγουικ.

«Αν κάνεις ένα λάθος μπορεί να καταστρέψεις περισσότερες από μια ζωές. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα πόλεμο, bullying ή ακόμα και σκοτώσει έναν άνθρωπο», αναφέρει μια άλλη εργαζόμενη στον τομέα αυτό. «Αναγκάστηκα να παρακολουθήσω τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Ήταν κάτι ασυγχώρητο για εμένα. Πήγα κατευθείαν στον επικεφαλής μου και του είπα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο», αποκαλύπτει.

Σύμφωνα με τον Ρίσεγουκ, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι «καθαριστές» του Facebook είναι ότι εργάζονται οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα «και βλέπουν κάθε είδους σκληρό υλικό, όπως κακοποίηση ανηλίκων, τρομοκρατικά βίντεο, αποκεφαλισμούς. Κάθε είδους βίαιο υλικό που δεν θέλουμε ούτε να φανταστούμε». Είναι οι άνθρωποι που βλέπουν ό,τι δεν πρέπει και δεν θα θέλαμε να δούμε εμείς.

Αν και το Facebook, Twitter και YouTube υποστηρίζουν ότι οι moderators αυτή έχουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, ο Ρίσεγουκ υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό.