Οι Κινέζοι σχεδιάζουν smartphones των 50 δολαρίων

Μέχρι πρότινος η λέξη smartphone μας έφερνε στο μυαλό μια μεγάλη συσκευή, με θεαματική οθόνη, πλήθος χαρακτηριστικών, κάμερα αρκετών megapixel και βέβαια αρκετά υψηλή τιμή.

Με την κυκλοφορία και παραμετροποίηση του Android αυτό άλλαξε αφού πολλές εταιρίες κυκλοφόρησαν entry-level μοντέλα που ξεκινούσαν από τα 100 δολάρια. Συσκευές όπως το Samsung Galaxy Y και το Galaxy Pocket κατέβασαν το κοστολόγιο μιας smartphone συσκευής αρκετά χαμηλά, χωρίς όμως να πέφτουν κάτω από το παραπάνω ποσό.

Σύμφωνα με πηγές του DigiTimes όμως, Κινέζοι κατασκευαστές ήδη σχεδιάζουν την μαζική παραγωγή συσκευών με αρκετά χαμηλότερο κόστος, συγκεκριμένα γύρω στα 300 Yuan, δηλαδή γύρω στα 40 ευρώ! Μην περιμένετε βέβαια διπύρηνους επεξεργαστές, megapixels και τεράστιες αναλύσεις, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για συσκευές με χαμηλό επεξεργαστή, QVGA οθόνες και χαμηλής ανάλυσης κάμερα, ενώ θα υποστηρίζουν WiFi, Bluetooth και υπηρεσίες 3G. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή ο μέσος χρήστης για την καθημερινότητά του χωρίς πολλά πολλά.

Μπορεί αρκετοί να μην εμπιστεύονται την κινέζικη αγορά, ιδίως όταν έχει γεμίσει την αγορά με απομιμήσεις κινητών, όμως στην πραγματικότητα αρκετές από αυτές τις συσκευές δεν ήταν τόσο «κινεζιές» όσο φανταζόμαστε.

Τα GooPhone και HiPhone για παράδειγμα (και αντίστοιχα τα Zenithink και Ainol στα tablets) δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τα προϊόντα της Apple ή της Samsung. Δεδομένης όμως της τιμής τους και των χαρακτηριστικών τους, προσέφεραν μια ικανοποιητική εμπειρία σε όσους δεν ήθελαν να ξοδέψουν πολλά χρήματα για ένα «δυνατό» κινητό ή tablet.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως η Zenithink, Κινέζικη εταιρία που ειδικεύεται στην παραγωγή tablets με κόστος χαμηλότερο των $300, ήρθε δεύτερη σε πρόσφατη έρευνα για την ικανοποίηση των πελατών της με βαθμολογία 8.75/10, πολύ κοντά στην Apple ή οποία βαθμολογήθηκε με 8.8/10!

Μην ξεχνάμε ακόμα πως στην κίνηση των κινέζικων εταιρειών είναι πολύ πιθανό να απαντήσουν και τα «μεγαθήρια» του χώρου, είτε χαμηλώνοντας και άλλο τις τιμές στις low-end συσκευές τους, είτε κατασκευάζοντας smartphones με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά, τα οποία οι καταναλωτές σίγουρα θα προτιμήσουν από τα κινέζικα λόγω ονόματος.

Οι πρώτες συσκευές θα κυκλοφορήσουν αρχικά στην Κίνα και λίγους μήνες αργότερα και στην Ευρώπη.