«Μπλόκο» σε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο από το Ευρωκοινοβούλιο

«Μπλόκο» σε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο από το Ευρωκοινοβούλιο

Διχασμένες οι περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες

Με 278 ψήφους υπέρ, 318 κατά και 31 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε σήμερα σαρωτική μεταρρύθμιση των κανόνων για τα πνευματικά δικαιώματα στην εποχή του διαδικτύου, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση πάνω σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που φέρνει σε αντιπαράθεση διαδικτυακούς κολοσσούς και εκδότες-εταιρείες ΜΜΕ.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρόταση της Κομισιόν για επανεξέταση των κανόνων για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, το νέο αδιέξοδο υπογραμμίζει τη σημασία του ζητήματος για τις διαδικτυακές εταιρείες που το πολέμησαν σκληρά.

Google, Facebook και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί υποστηρίζουν ότι το κείμενο θα καταπνίξει τη δημιουργικότητα και το υλικό που διαμοιράζεται διαδικτυακά, καθώς θα υπόκειται σε εκτεταμένο έλεγχο για πιθανές παραβιάσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το lobbying εν όψει της ψηφοφορίας υπήρξε εντατικό, με διασημότητες όπως ο Paul McCartney και ο Stephen Fry να τάσσονται δημοσίως με τη μία ή την άλλη πλευρά.

Οι περισσότερες ευρωομάδες, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Δημοκρατών και Φιλελευθέρων, διχάστηκαν ενόψει της ψηφοφορίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...