Υποκλοπές emails χρηστών της μέσω Gmail παραδέχθηκε η Google

Υποκλοπές emails χρηστών της μέσω Gmail παραδέχθηκε η Google

Σύμφωνα με την εταιρεία εφαρμογές τρίτων συνδεδεμένες με το λογαριασμό του χρήστη μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα

Η Google επιβεβαίωσε, ότι τα προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνουν οι χρήστες μέσω του Gmail, μερικές φορές μπορεί να διαβασθούν από τρίτους, οι οποίοι αναπτύσσουν εφαρμογές.

Οι χρήστες που έχουν συνδέσει τους λογαριασμούς τους με εφαρμογές τρίτων, μπορεί -χωρίς να το συνειδητοποιούν- να δίνουν στους τελευταίους την άδεια να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους. Μια εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ότι πρόκειται για μια «κοινή πρακτική» και για ένα «βρώμικο μυστικό». Η Google άφησε να εννοηθεί, ότι αυτή η πρακτική δεν είναι ενάντια στην πολιτική της, αλλά ειδικοί κυβερνο-ασφάλειας δήλωσαν έκπληκτοι, που η εταιρεία επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Το Gmail είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο, χρησιμοποιούμενη από περίπου 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες. Όταν ένας χρήστης συνδέει το λογαριασμό του στη Google, με κάποια τρίτη εφαρμογή ή υπηρεσία, συχνά καλείται να δώσει την άδειά του για πρόσβαση της εφαρμογής ή της υπηρεσίας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του. Μερικές φορές στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι οι υπάλληλοι των τρίτων εταιρειών είναι σε θέση να διαβάσουν τα μηνύματα των χρηστών.

Για παράδειγμα, η Edison Software παραδέχθηκε στη Wall Street Journal, ότι είχε διαβάσει τα emails εκατοντάδων χρηστών του Gmail, προκειμένου να βελτιώσει ένα λογισμικό της. Μια άλλη εταιρεία, η eDataSource, ανέφερε ότι οι μηχανικοί της είχαν και αυτοί διαβάσει πολλά emails, για να βελτιώσουν τους αλγόριθμους που ανέπτυσσαν. Και στις δύο περιπτώσεις οι εταιρείες δήλωσαν, ότι δεν ζήτησαν ειδική άδεια από τους χρήστες, για να διαβάσουν το Gmail τους, επειδή θεωρούσαν, ότι η πρακτική αυτή είχε ήδη τη συγκατάθεση των χρηστών.

Η Google δήλωσε, ότι μόνο εταιρείες που είχαν περάσει από έλεγχο, μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα χρηστών και μόνο εφόσον οι χρήστες είχαν σαφώς δώσει προηγουμένως τη συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο. Μάλιστα συμβούλευσε τους χρήστες, να επισκεφθούν τη σελίδα του λογαριασμού τους Google, για να δουν προσεκτικά ποιές εφαρμογές τρίτων είναι συνδεμένες με το λογαριασμό τους και στη συνέχεια να ανακαλέσουν από όποιες δεν θέλουν, την άδεια που στο παρελθόν έχουν δώσει για πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα τους.