Αστροναύτης αποκαλύπτει πώς γίνεται η… προσωπική ανάγκη στο διάστημα

Αστροναύτης αποκαλύπτει πώς γίνεται η… προσωπική ανάγκη στο διάστημα

«Η ούρηση είναι σχετικά εύκολη», εξηγεί «το νούμερο 2 πάντως, είναι πιο δύσκολο γιατί προσπαθείς να εστιάσεις σε ένα μικρό στόχο»

Η παραμονή κάποιων μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι ένα προνόμιο που μόνο ελάχιστοι άνθρωποι έχουν ζήσει μέχρι στιγμής. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε πόσο συναρπαστικό πρέπει να είναι να περνά κανείς τις ημέρες του γύρω από τη Γη, ενώ εκτελεί πρωτοποριακές έρευνες ή και παίζοντας παιχνίδια στο διάστημα. Αλλά υπάρχει και η πεζή πραγματικότητα για ένα αστροναύτη ο οποίος αναγκάζεται να κάνει κάποιους σοβαρούς συμβιβασμούς, όπως για παράδειγμα ό,τι έχει να κάνει με την υγιεινή και τις προσωπικές ανάγκες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Business Insider η αστροναύτης της NASA, Peggy Whitson αναφέρθηκε σε μερικές δυσάρεστες λεπτομέρειες αναφορικά με την προσωπική υγιεινή - δε το βλέπετε πολύ συχνά αλλά εντός των διαστημικών σταθμών υπάρχει τουαλέτα, όλων των ειδών. «Η ούρηση είναι σχετικά εύκολη», εξηγεί «το νούμερο 2 πάντως, είναι πιο δύσκολο γιατί προσπαθείς να εστιάσεις σε ένα μικρό στόχο».

Η τουαλέτα δεν μοιάζει με τίποτα που θα θέλατε να καθίσετε, αλλά είναι ωστόσο ένα αξεσουάρ υψηλής τεχνολογίας. Πρόκειται για μια μεταλλική μονάδα βάσης που περιέχει συσκευή αναρρόφησης για τα περιττώματα, τα οποία στη συνέχεια σφραγίζονται σε αεροστεγείς σακούλες και ρίχνονται μαζί με τα άλλα σκουπίδια που δημιουργεί αναπόφευκτα το πλήρωμα κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

Δυστυχώς, το περιβάλλον με μηδενική βαρύτητα καθιστά την τοποθέτηση της τουαλέτας πιο δύσκολη από ό, τι θέλει κάποιος. «Αφού γεμίσει πρέπει να φορέσεις ένα γάντι από καουτσούκ και να τα προωθήσεις προς τα κάτω»,σημειώνει η Whitson. Αν η διαδικασία δεν χειριστεί με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, μπορεί να οδηγήσει σε απρόσμενες καταστάσεις, όπως το να αρχίσουν να αιωρούνται στο χώρο ακαθαρσίες και πρέπει να συγκεντρωθούν και να επιστραφούν εκεί όπου ανήκουν». Διασκεδαστικό!

Δείτε μια περιήγηση στην τουαλέτα, σε παλαιότερο βίντεο: