Επιστήμονες θέλουν να πετύχουν το ακατόρθωτο: Να φτιάξουν ύλη από το φως

Επιστήμονες θέλουν να πετύχουν το ακατόρθωτο: Να φτιάξουν ύλη από το φως

Αντιστρέφοντας την πιο διάσημη εξίσωση του Αϊνστάιν

Το πιο φιλόδοξο ίσως πείραμα όλων των εποχών θέλει να «πετύχει το ακατόρθωτο»: να φτιάξει ύλη από το φως!

Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Steven Rose, του Imperial College του Λονδίνου σκέφτεται να πάει τον Αϊνστάιν (και την ανθρωπότητα) ένα βήμα παρακάτω, εφαρμόζοντας πρακτικά και από την ανάστροφη, την περίφημη εξίσωση του μεγαλοφυούς επιστήμονα, το «E=mc2» (η ενέργεια ισούται με τη μάζα επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο).

Ήδη η θεωρία του Αϊνστάιν έχει βρει την επιβεβαίωσή της σε αυτά που συμβαίνουν στο Σύμπαν, δηλαδή η ύλη να μετατρέπεται σε ενέργεια ενώ στα δικά μας εγκόσμια είναι αυτό που συμβαίνει με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν είχε προσπαθήσει να «υλοποιήσει» την εξίσωση αυτή από την ανάστροφη μεριά, δηλαδή να παράξει ύλη από την ενέργεια. Και αυτό ανέλαβε να κάνει ο καθηγητής Rose και οι συνεργάτες του.

Και πώς θα το κάνουν αυτό;

Ο καθηγητής Rose και η ομάδα του έχουν ήδη στα σκαριά δυο πολύ ισχυρά λέιζερ, το ένα με ισχύ 1.000 φορές την ενέργεια του ορατού φωτός και το άλλο με 1.000.000 φορές. Τα δυο αυτά λέιζερ θα «πυροβολήσουν» στο ίδιο σημείο ταυτόχρονα.

Το φιλόδοξο αυτό πείραμα, που μπορεί και να αλλάξει την ιστορία της επιστήμης αν πετύχει, βασίζεται στην διαδικασία Breit-Wheeler, δηλαδή την παραγωγή ενός ηλεκτρονίου και ενός ποζιτρονίου (το αντι-σωματίδιο του ηλεκτρονίου) από τη σύγκρουση δυο φωτονίων. Οι δυο επιστήμονες πέτυχαν στο πείραμά τους αυτό το 1934! Έκτοτε κανένας δεν μπόρεσε να το αναπαράξει.

Ο καθηγητής Rose όμως πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

«Θα είναι μια καθαρή απόδειξη της διάσημης εξίσωσης του Αϊνστάιν που σχετίζει την ενέργεια και τη μάζα, το E=mc2, που μας λέει πόση ενέργεια παράγεται όταν μετατρέπουμε τη μάζα σε ενέργεια» αναφέρει η ανακοίνωση του καθηγητή για το φιλόδοξο πείραμά του.

Όσο για το γιατί θα μπορούσε να ενδιαφέρει την ανθρωπότητα κάτι τέτοιο, ο στενός συνεργάτης και δεύτερος επικεφαλής του πρότζεκτ, Δρ Stuart Mangles εξηγεί πως αν το πείραμα πετύχει, μπορεί να προσφέρει μια άνευ προηγουμένου κατανόηση και γνώση των αστροφυσικών διαδικασιών και – εν τέλει- της γέννησης του Σύμπαντος. Με το πείραμα «θα αναπαράξουμε μια διαδικασία που υπήρξε σημαντική τα πρώτα 100 δευτερόλεπτα της ζωής του Σύμπαντος» αλλά και θα λύσει ένα από τα – μέχρι σήμερα- άλυτα μυστήρια του Κόσμου, τις εκρήξεις της ακτινοβολίας Γ’, δηλαδή των ισχυρότερων εκρήξεων που συμβαίνουν στο Σύμπαν.