H συγνώμη του Facebook δεν έπεισε κοινό και Wall Street

H συγνώμη του Facebook δεν έπεισε κοινό και Wall Street

Πτώση σημειώνει η μετοχή και μεγαλώνει η εκστρατεία «Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook)

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε χθες «συγγνώμη» για το τεράστιο σκάνδαλο της Cambridge Analytica και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι «δεν θα ξανασυμβεί» αλλά φαίνεται ότι δεν έπεισε: οι χρήστες θέλουν «να εγκαταλείψουν το Facebook» και η μετοχή του κολοσσού σημείωσε σήμερα πτώση 1,5% στη προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση.

Μετά τι αποκαλύψεις πριν 3 μέρες  των New York Times και Observer ότι η  εταιρεία ανάλυσης δεδομένων απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα άνω των 50 εκατ. χρηστών και τα χρησιμοποίησε υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ,  η μετοχή του Facebook κατρακύλησε, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 46 δισεκ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας.

«Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook) εκστρατεία  στο Διαδίκτυο

Τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook περιήλθαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στη διάθεση της εταιρείας Cambridge Analytica, μέσω μιας εφαρμογής που ανέπτυξε για το Facebook ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Αλεξάντρ Κόγκαν.

Εκτός από τη χρηματική «χασούρα» το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει ένα άλλο, ίσως σοβαρότερο πρόβλημα: παρά τη συγγνώμη, η οργή των χρηστών του ιστότοπου, που εκτιμώνται σε 2 δισεκατομμύρια, παραμένει εμφανής.

Ο Μπράιαν Άκτον, συνιδρυτής της εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων WhatsApp την οποία αγόρασε το 2014 το Facebook ένωσε τη φωνή του με αυτή πολλών άλλων χρηστών του Διαδικτύου που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχει έρθει η ώρα. #deletefacebook», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Άκτον που πλέον εργάζεται στη Signal, μια εταιρεία αντίπαλη της WhatsApp. «Σβήστε το και ξεχάστε το. Έχει έρθει η ώρα να ενδιαφερθούμε για την ιδιωτικότητά μας», τόνισε.