Ναπολέων… δια χειρός Σπίλμπεργκ

Έχει χαρακτηριστεί ως “μια από τις σημαντικότερες ταινίες που δεν γυρίστηκε ποτέ”.

Αφορά στη βιογραφία του Ναπολέοντα, στην οποία ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε αφιερώσει περισσότερα από 2 χρόνια της ζωής του προσπαθώντας να ενώσει τα άπειρα κομμάτια της.

Η ταινία βρισκόταν λίγο μετά την πρεμιέρα του “2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος”, σε στάδιο προ-παραγωγής, ωστόσο καμία από τις τότε μεγάλες εταιρείες παραγωγής δεν ήταν διατεθειμένη να ρισκάρει να επενδύσει ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό για μια ταινία που δεν μπορούσε να προβλεφθεί αν και κατά πόσο θα είχε ανταπόκριση από το κοινό.

Έτσι, η ταινία “Ναπολέων” παρέμεινε για δεκαετίες στο συρτάρι του Κιούμπρικ, ώσπου σήμερα κάτι ήρθε να την απαλλάξει από τις αράχνες της.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την “Τεχνητή Νοημοσύνη”, ένα από τα ημιτελή πρότζεκτ του Κιούμπρικ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δήλωσε στο Canal+ πως ετοιμάζει μια μίνι σειρά δουλεύοντας πάνω στο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ για τον Ναπολέοντα που έγραψε το 1961.

Ακόμη, μπορεί να μην έχει διευκρινιστεί αν θα δούμε το όνομα του Σπίλμπεργκ ως παραγωγό ή σκηνοθέτη, ωστόσο δεν έκρυψε ούτε και ο ίδιος πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τους κληρονόμους του Κιούμπρικ προκειμένου να βάλει στη σειρά όλη την προετοιμασία που είχε γίνει για το φιλμ πριν αυτό μπει στο συρτάρι.

Ενδιαφέρον στοιχείο, αποτελεί φυσικά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για ταινία, αλλά για τηλεοπτική σειρά.