Νταφόε, Ουίλσον και Μπαρίσνικοφ στη Στέγη

Η φήμη που ήθελε τους τρεις υπέρτατους stars του παγκόσμιου καλλιτεχνικού κόσμου να έρχονται στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε με τον πιο μεγαλοπρεπή τρόπο.

Έτσι, οι τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες καταφθάνουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 18-21 Ιουλίου.

Ο θρυλικός χορευτής Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο αμερικανός ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος της πειραματικής ομάδας “The Wooster Group”, Γουίλεμ Νταφόε και ο διάσημος σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ουίλσον συνυπογράφουν την ιδιοσυγκρασιακή παράσταση “The Old Woman” (“Η Γριά”).

Το έργο, βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Δανιήλ Χαρμς, συγγραφέα της ρωσικής πρωτοπορίας της αυγής του 20ου αιώνα και σχετικά άγνωστου μέχρι σήμερα, ανήκει σε μια σειρά αποφθεγματικών κειμένων που άφησε παρακαταθήκη ο συγγραφέας, κάτι μεταξύ γκροτέσκ νουβέλας και λογοτεχνίας του παραλόγου. Ο ήρωας του διασκευασμένου για το σανίδι έργου, ανακαλύπτει ότι εντελώς ξαφνικά, στο διαμέρισμά του κείτεται πλέον το πτώμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας και προσπαθεί να σκεφτεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το ξεφορτωθεί για να ξαναβρεί την ησυχία του.

Ο Χαρμς πρωτοεμφανίστηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους στα μέσα της δεκαετίας του 1920, κυρίως ως ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Στα τέλη του 1931 συνελήφθη, φυλακίστηκε και στη συνέχεια εκτοπίστηκε για λίγους μήνες στην πόλη Κουρσκ με την κατηγορία της “οργάνωσης και συμμετοχής σε παράνομη, αντισοβιετική ένωση λογοτεχνών”. Μετά από αλλεπάλληλες διώξεις, πέθανε το 1942 σε ψυχιατρική κλινική του Λένινγκραντ, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα. Η διάσωση του έργου του οφείλεται κατά κύριο λόγο σε στενό του φίλο που με κίνδυνο της ζωής του φύλαξε επί δεκαετίες τα χειρόγραφά του μέσα σε μια βαλίτσα στο διάδρομο του κοινοβιακού διαμερίσματος όπου ζούσε.

Ανυπομονούμε...