Εβραίος: Μια ανατρεπτική κωμωδία ξεκινά

Η βασισμένη στο έργο του Τζιάννι Κλεμέντι παράσταση έκανε πρεμιέρα στον Κεραμεικό.

Είναι η πρώτη φορά που η παράσταση παρουσιάζεται στην Ελλάδα και μάλιστα σε ελεύθερη απόδοση.

Πρόκειται για μία ανατρεπτική κωμωδία με πικρό χιούμορ, απρόβλεπτες καταστάσεις και ένα αναπάντεχο φινάλε, τοποθετημένη στη Θεσσαλονίκη του 1955.

Η ιστορία αφορά στο ζεύγος... Τσιγαρίδα, το οποίο παρά τις δύσκολες εποχές της Θεσσαλονίκης, αποτελεί μια λαμπερή και προκλητική εξαίρεση, απολαμβάνοντας επί 13 χρόνια μια άνετη και πολυτελή ζωή στο κέντρο της εβραϊκής συνοικίας της περιοχής. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως… Εκείνος, ένας απλός και ταπεινός υπάλληλος… Εκείνη, μια υπηρέτρια. Η τύχη τους χαμογέλασε αναπάντεχα και άλλαξε τη ζωή τους ξαφνικά και απρόσμενα μια νύχτα του 43’, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όταν χάρη σε ένα παιχνίδι της μοίρας, βρέθηκαν να καρπώνονται μια αξιοσέβαστη πλην όμως “ξένη” περιουσία. Ο Εβραίος της ιστορίας, εξέχων μέλος της ευημερούσας και ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, ένας πλούσιος υφασματέμπορας και εισοδηματίας, το αφεντικό του Χαράλαμπου Τσιγαρίδα, υπό τον φόβο και την απειλή της δήμευσης της περιουσίας του από τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής και της ναζιστικής νομοθεσίας, αποφασίζει στην απελπισία του, να μεταβιβάσει “εικονικά” το βιός του, στον έμπιστό του υπάλληλο Χαράλαμπο και τη σύζυγό του Ασημίνα, με την συμφωνία να το λάβει πίσω με τη λήξη του πολέμου.

Ο πόλεμος τελείωσε, αλλά ο “Εβραίος’’ δεν επέστρεψε. Επί 13 χρόνια, ουδείς αναζήτησε την περιουσία, δημιουργώντας στο ζεύγος Τσιγαρίδα, δικαίως ή αδίκως, την πεποίθηση ότι η αναπάντεχη κοινωνική και η οικονομική τους ανέλιξη είναι πλέον μια οριστική και αμετάκλητη πραγματικότητα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πέτρος Νάκος, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους: Μίνα Χειμώνα, Χάρη Σώζο και Μπάμπη Κλαλιώτη.

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 20:00.

(Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, τηλ. 210 3410011)