Βραβεία Κάρολος Κουν: Η γιορτή του θεάτρου

Το μεσημέρι της Δευτέρας έφερε όλο τον κόσμο του θεάτρου στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο λόγος, δεν ήταν άλλος από τις απονομές των θεατρικών βραβείων “Κάρολος Κουν”, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά τις επιλογές των κριτικών θεάτρου για τις παραστάσεις που παρακολουθήσαμε σε όλη τη διάρκεια του 2012.

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απονεμήθηκε στον Βασίλη Παπαβασιλείου για την σκηνοθεσία της παράστασης “Του Κουτρούλη ο γάμος” στο Εθνικό Θέατρο, ενώ το αντίστοιχο βραβείο Μουσικής απέσπασε ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής για το συναυλιακό και παραστατικό δίπτυχο των συνόλων της όπερας σε πανόραμα έργων Ρώσων συνθετών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ακολουθούν αναλυτικά οι βραβεύσεις:

Βραβείο σκηνοθεσίας ελληνικού έργου: Απονεμήθηκε ισοτίμως στον Γιάννη Κακλέα για την σκηνοθεσία της “Αυλής των Θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Εθνικό Θέατρο και στον Στάθη Λιβαθινό για την σκηνοθεσία του “Ερωτόκριτου” του Βιτσέντζου Κορνάρου στο θέατρο Ακροπόλ.

Βραβείο ερμηνείας: Μπέτυ Αρβανίτη για την ερμηνεία της στη θεατρική μεταφορά της “Φόνισσας” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας.


Βραβείο δραματουργίας ελληνικού έργου: Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή και Νίκος Σταυρακούδης για την κωμωδία τους “Κατάδικός μου”, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.


Έπαινος: Στο Δημήτρη Δημόπουλο για την ελληνογερμανική συνάντηση φιλίας “Yasou Aida” που παρουσιάσθηκε στο Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Τιμητική διάκριση σε θεατρολογικό σύγγραμμα: Στον κριτικό θεάτρου και λογοτέχνη Γιάννη Βαρβέρη με την ευκαιρία της έκδοσης των κειμένων κριτικής της περιόδου 2003-2010 υπό τον τίτλο “Η Κρίση του Θεάτρου τ. Ε΄” (Αθήνα, 2010, εκδόσεις Αλεξάνδρεια).
Διεθνές θεατρικό ρεπερτόριο: Γιάννης Χουβαρδάς για τη σκηνοθεσία του έργου “Περικλής” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στο Εθνικό Θέατρο.

Έπαινος και στον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη για την σκηνοθεσία του έργου “Πυρκαγιές” του Ουαζντί Μουαουάντ.
Έπαινος δόθηκε επίσης και για την κατηγορία του νέου καλλιτέχνη, ο οποίος απενεμήθηκε ισοτίμως στην Νεφέλη Κουρή για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αρετούσας στον “Ερωτόκριτο” σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και στην Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου “Αόρατη Όλγα” σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.
Τιμητική διάκριση αρχαίου δράματος έλαβε ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, για την σκηνοθεσία της τραγωδίας του Σοφοκλή “Οιδίπους Τύραννος”, που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Έπαινος και στην Αγγελική Κασόλα, για την σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη “Πλούτος”, που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα “Πείρα(γ)μα”.