Παραιτήθηκαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΚΘΒΕ

Τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, έθεσαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Μένη Λυσαρίδου και Φίλιππος Γράψας.  
 

Στην επιστολή της η Μένη Λυσαρίδου αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε, με την από 02/02/2015 επιστολή μου είχα θέσει '...στην διάθεσή σας την παραίτησή μου από την θέση της Προέδρου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), θέση που ανέλαβα την 07-06-2013 βάσει της ΥΠΑΙΘΠΑ-ΓΓΠ / ΓΔΔΥ / ΔΙΟΙΚ / ΤΔΠΕΦ /82722 / 1365 / 11434/677 απόφασης του Αν. Υπουργού (ΦΕΚ 259/7-6-13)'.

 
» Ενόψει του γεγονότος, ότι παρήλθε χρονικό διάστημα δύο μηνών χωρίς να έχω κάποια επικοινωνία ή ενημέρωση, υποβάλλω με την παρούσα την οριστική και αμετάκλητη παραίτησή μου από την θέση της Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ και από σήμερα παύω να ασκώ τα αντίστοιχα καθήκοντα».
 

Από την πλευρά του, ο Φιλ.Γράψας δηλώνει: 

«Σας ανακοινώνω την απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θέση που κατέχω από τις 7 Ιουνίου 2013. Ο λόγος για τον οποίο παραιτούμαι, είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν δύναμαι πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου.
»Δέχτηκα αυτή τη θέση, από αγάπη και ανιδιοτέλεια, θεωρώντας ότι μπορώ να βοηθήσω το Κ.Θ.Β.Ε. στο υψηλό καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό του έργο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του και την προσφορά του. Το Κ.Θ.Β.Ε. όμως, χρειάζεται την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας, που καθώς αντιλαμβάνομαι, δεν την έχει. Αντιθέτως, πιστεύω ότι τον τελευταίο καιρό συστηματικά απαξιώνεται από την Πολιτεία. Από τη στιγμή λοιπόν που ήρθα να βοηθήσω και για λόγους ανεξάρτητους από μένα αδυνατώ να το πράξω, είναι περιττό να διατηρώ μια θέση χωρίς λόγο.

» Πολύ περισσότερο, όταν στις αγωνιώδεις ερωτήσεις των οικονομικά δοκιμαζόμενων εργαζόμενων του Κ.Θ.Β.Ε., για το δικό τους μέλλον και του Θεάτρου, δεν έχω απαντήσεις.

Κατόπιν τούτου, από σήμερα παύω να ασκώ τα καθήκοντά μου».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΘΒΕ έχει τριετή θητεία και ο διορισμός των μελών του έγινε στις 7 Ιουνίου του 2013 (λήγει κανονικά τον Ιούνιο του 2016).

Αντίστοιχης διάρκειας (τριετής) είναι και η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ. Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Βούρος που παραμένει στη θέση του χαρακτηρίζει «απώλεια για το ΚΘΒΕ» τις παραιτήσεις της προέδρου και του αντιπροέδρου του ΔΣ, εκφράζοντας την ελπίδα «οι παραιτήσεις τους να λειτουργήσουν αφυπνιστικά ως προς την Πολιτεία και την υποστηρικτική ή απαξιωτική σχέση που επιθυμεί αυτή να έχει με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος».

Σε δεύτερη επιστολή της προς του εργαζόμενους η παραιτηθείσα πρόεδρος αναφέρεται αναλυτικά στα χρέη, στις υποχρεώσεις του ΚΘΒΕ, στις συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή επιχορηγήσεων, στο έργο που επιτέλεσε η διοίκηση του θεάτρου στους 22 μήνες της θητείας της, ενώ ενημερώνει πως με μια τρίτη επιστολή της προς τους δημάρχους και τους επιχειρηματίες της Β. Ελλάδος τους καλεί να στηρίζουν το ΚΘΒΕ σε ένδειξη αλληλοκατανόησης και συστράτευσης απέναντι στην «αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης».

Κλειστές και οι πέντε σκηνές

Στο μεταξύ και οι πέντε σκηνές του ΚΘΒΕ παραμένουν κλειστές (αυτές τις μέρες λόγω των αργιών της Μ. Εβδομάδας) αλλά και από τα τέλη του περασμένου μήνα λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων (ηθοποιών και προσωπικού) που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2,5 μήνες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι σκηνές θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη Τετάρτη 15 Απριλίου (κι όχι από την Κυριακή του Πάσχα όπως συνηθιζόταν από γενέσεως του θεάτρου) αλλά και αυτός ο προγραμματισμός είναι επισφαλής καθώς οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις στάσεις εργασίας.