Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας σύντομα στην Αθήνα

Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας αναμένεται να κάνει εγκαίνια μέσα στο καλοκαίρι και πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία, την κουλτούρα, και τη διατροφική αξία της ελληνικής διατροφής.

Ο χώρος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το ποιοτικό ελληνικό φαγητό μέσα από ένα ταξίδι στην ελληνική φύση, τις διαδικασίες παραγωγής και τις μεθόδους μαγειρικής.

Η ξενάγηση στο χώρο γίνεται σε μικρές ομάδες από ξεναγούς στη γλώσσα των επισκεπτών. Τα εκθέματα αποτελούνται από παραδοσιακά λαογραφικά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικό υλικό.

Παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί και εστιατόριο όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει συνταγές μαγειρεμένες με τα προϊόντα τα οποία γνώρισε στην έκθεση. Επίσης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής, ενώ λειτουργεί και βιβλιοπωλείο με τίτλους βιβλίων σχετικά με την ελληνική γαστρονομία και οινολογία. Τέλος, οι επισκέπτες έχουν την επιλογή να αγοράσουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα στο κατάστημα πωλήσεων.

Στόχος του είναι να προσφέρει διαδραστικότητα στις ξεναγήσεις του εκπαιδεύοντας τους επισκέπτες στο ελληνικό φαγητό ώστε να το εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην GastronomyΑ-Ω, μια ομάδα νέων ανθρώπων από διάφορους επιστημονικούς κλάδους όπως μάρκετινγκ, διαφήμιση, τεχνολογία τροφίμων, σχεδιασμό προϊόντων και διοίκηση επιχειρήσεων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν εκπαιδευτεί και εργασθεί στο εξωτερικό και ενώθηκαν με κοινό όραμα την ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου.

Όσο για το κτήριο, αντιπροσωπεύει όλες τις αξίες που φέρουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα διατροφής.

Πρόκειται για ένα νεοκλασικό στην περιοχή του Ψυρρή (450 τ.μ.), σχεδιασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα και πρόσφατα ανακαινισμένο.

Η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων δημιουργεί τρεις βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα ο επισκέπτης μυείται στις διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων με διαδραστικό τρόπο. Έρχεται κοντά στη φύση και στον παραγωγό και μαθαίνει να αναγνωρίζει την ποιότητα και τις αξίες των ελληνικών προϊόντων.

Στη δεύτερη ενότητα τα υλικά μετατρέπονται σε ολοκληρωμένα πιάτα. Εκεί, ο επισκέπτης μαθαίνει τους τρόπους μαγειρικής και τελικά γεύεται το αποτέλεσμα. Όλα αυτά σε έναν ευχάριστο και φιλόξενο χώρο.

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού ο επισκέπτης έχει αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της αξίας του ποιοτικού ελληνικού προϊόντος και μπορεί να αποφασίσει ποια από αυτά επιθυμεί να αποτελούν κομμάτι της καθημερινής του διατροφής. Όλα τα προϊόντα που συνάντησε είναι διαθέσιμα στον ειδικό χώρο του καταστήματος για άμεση αγορά. Μάλιστα το κατάστημα συνδέεται με δυνατότητα διαδικτυακών αγορών και αποστολής σε όλο τον κόσμο, δίνοντας έτσι την επιλογή στον επισκέπτη να αγοράσει ποσότητες που δύσκολα θα μετέφερε στις αποσκευές του,αλλά και να επαναλαμβάνει αγορές από το σπίτι του μετά την επιστροφή του.

Τα προϊόντα που θα εκτίθενται αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου και είναι προσεκτικά επιλεγμένα με κύριο κριτήριο την ποιότητα τους. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι: Ελιά - Ελαιόλαδο - Διάφορα προϊόντα ελιάς, Ζυμαρικά – Αρτύματα, Βότανα – Μυρωδικά, Μανιτάρια – Τρούφα, Σαλιγκάρια, Όσπρια, Μαστίχα, Οίνος, Ζύθος, Αποστάγματα, Μέλι - Προϊόντα μελιού, Λιαστά, Συνοδευτικά, Θαλασσινά, Αυγοτάραχο, Διάφοροι μεζέδες, Ελληνικός καφές, Αφεψήματα, Παραδοσιακά γλυκά, Τυριά, Κρέατα – Αλλαντικά, Γιαούρτι, κ.α.