Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα την Παρασκευή

Ατζέντα για 3 Απριλίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για την Παρασκευή 3 Απριλίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Π. Παυλίδης στο Gagarin
O Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies, που τον συνοδεύουν επί σκηνής τα τελευταία χρόνια ερμηνεύοντας τα κομμάτια του με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, θα παρουσιάσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα από το οποίο δεν θα λείπει η αναδρομή σε όλη τη μουσική πορεία του, με τραγούδια από τη θρυλική εποχή των Ξύλινων Σπαθιών έως και τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του που αγαπήθηκαν εξίσου. Στο live θα παρουσιαστεί και το καινούριο υλικό που η μπάντα ετοιμάζει αυτό τον καιρό και θα κυκλοφορήσει σύντομα. Στο Gagarin 205 (Λιοσίων 205, Σεπόλια). Τηλ.: 211 4112500. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 12 ευρώ.

27 ώρες non stop μουσική στο BoozeCooperativa
H Medea Electronique σε συνεργασία με το ΒOOZE, διοργανώνει για τρίτη φορά το 27ωρο φεστιβάλ πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής "Electric Nights". Σε αυτό το μοναδικό δρώμενο, παράγει με ισχυρή δημιουργική ενέργεια ένα ασταμάτητο πρόγραμμα καινοτόμου και συμμετοχικού, cross-media, αυτοσχεδιασμού. Τακτικοί καλεσμένοι της Medea Electronique από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ασχολούνται με την πειραματική ηλεκτρονική μουσική, τον θόρυβο, τις DIY μουσικές δραστηριότητες και την avant garde, συμπράττουν επί σκηνής, σε performances ηλεκτρονικής μουσικής. Στο BoozeCooperativa (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα). Τηλ: 211 4053733. Εισιτ.: 8 ευρώ.

Ρεσιτάλ τραγουδιού "Περίπλους-50"στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Ο «Περίπλους» είναι μια μουσική πορεία από τα ναπολιτάνικα τραγούδια, στα γαλλικά chanson και στα ελληνικά μουσικά κοσμήματα που έθρεψαν γενιές και γενιές. O τενόρος Πάνος Λαζαράτος θα ερμηνεύσει μεταξύ άλλων έργα των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Σπανού αλλά και των E. Tagliaferri, J. Brel και L. Dalla. Τον τενόρο συνοδεύει στο πιάνο ο Σπύρος Μπάνος. Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. (Mασσαλίας 22, Αθήνα). Tηλ.: 210 3680900. Ώρα: 19:00. Ελεύθερη είσοδος.

ΘΕΑΤΡΟ

"Έγκλημα και τιμωρία"
Καθηγητές και ερασιτέχνες ηθοποιοί της Πολιτιστικής Λέσχης της ΟΛΜΕ, της πανελλήνιας Ομοσπονδίας των καθηγητών, καταπιάνονται με πολύ μεράκι και ταλέντο με το πολύ γνωστό έργο του Ρώσου συγγραφέα Φ. Ντοστογιέφσκι, «Έγκλημα και τιμωρία», και μας το παρουσιάζουν αφιλοκερδώς. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από 16 σωματεία και συλλόγους. Στο 2ο Γυμνάσιο 'Ανω Λιοσίων (Αράχθου και Πηνειού, Δροσούπολη). Ώρα: 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου "Οι ψυχοσεξουαλικές αλλαγές στην εφηβεία" στη Στοά Βιβλίου
Το βιβλίο της Χριστίνας Μιχαλοπούλου και του Γιώργου Κίσσα αποτελεί καταγραφή ανοικτών συναντήσεων με γονείς, που θαρραλέα μοιράστηκαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για το μεγάλωμα των εφήβων τους με τους συγγραφείς. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Μαρία Κισσανδράκη, Παιδοψυχίατρος - Ψυχαναλύτρια, Νίκος Καζάζης, Φιλόλογος - Επιμελητής Εκδόσεων, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Ψυχίατρος - Παιδοψυχίατρος - Ψυχαναλυτής
και οι συγγραφείς. Στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου). Τηλ.: 210 3304196. Ώρα 19:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Προβολή ιστορικών ντοκιμαντέρ από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών στη Βούλα
Σε συνεργασία με τον Όμιλο Βουνού και Θάλασσας, θα προβληθούν τα ιστορικά ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία Ερζουρούμ/'Ασκαλε 1943» και «Η Σιωπηλή Σχολή - Μια αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης». Το πρώτο, σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη, περιγράφει με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης στα εργατικά τάγματα των υπόχρεων του φόρου περιουσίας (1942) στην Τουρκία, ενώ το δεύτερο, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου, αναφέρεται στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την αποφοίτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από την εν λόγω Σχολή. Στον Όμιλο Φίλων Βουνού & Θάλασσας (Ποσειδώνος 18, Βούλα). Τηλ.: 210 6669131. Ώρα: 20:00. Είσοδος ελεύθερη,

Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ "Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια" στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Μέσα από σπάνια κινηματογραφικά αρχεία, το ντοκιμαντέρ απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια, από τη Βοσνία και τη Σερβία ως τη Βουλγαρία, Ελλάδα και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκατό χρόνια μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να γραφεί σήμερα μια κοινή βαλκανική ιστορία του Πολέμου; Των Βαλκανίων; Τι κερδήθηκε και τι χάθηκε στο πέρασμα από τις αυτοκρατορίες στα έθνη κράτη μετά τον Μεγάλο Πόλεμο; To ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με αφορμή την εκατονταετηρίδα από τον Α' Π.Π., στο πλαίσιο του εγχειρήματος του Ινστιτούτου Γκαίτε "Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια" που, εκτός από την ταινία, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, διαδικτυακή πλατφόρμα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη, Αίθουσα Παλαιάς Βουλής). Τηλ.: 210 3237617. Είσοδος ελεύθερη.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης
Συνεχίζεται έως και τον Ιούνιο το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων, μια περιήγηση στον πολιτιστικό πλούτο και τις ομορφιές της πόλης μας, από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, που προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Η πρώτη θα γίνει στις 17:00, με ξεναγό την 'Αννα Μπενάκη (έως 50 άτομα) και η δεύτερη στις 18:00 με ξεναγό την Κασσάνδρα Ποριώτη (έως 50 άτομα). Σημείο συγκέντρωσης στην είσοδος του Μουσείου Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15). Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3313038. Το εισιτήριο εισόδου στο μουσείο επιβαρύνει τους συμμετέχοντες στην ξενάγηση.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

6o Συνέδριο Μικροβιόκοσμου 2015 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
H Επιστημονική Εταιρεία ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ διοργανώνει το 6ο Συνέδριό της, που θα διαρκέσει ως τις 5/4 και το οποίο είναι ανοικτό σε όλες τις θεματολογίες που καλύπτουν τους σκοπούς της Εταιρείας, δηλαδή τη μελέτη και αξιοποίηση μικροοργανισμών στη Γεωργία, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τρόφιμα, Πολιτισμό, Βιοτεχνολογία και Βιοπληροφορική, και Νέες Τεχνολογίες. Mια σειρά από διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν προσκληθεί να μιλήσουν, παρουσιάζοντας όχι μόνον τις ερευνητικές τους δραστηριότητες αλλά και την οπτική-προσέγισή τους σε καίριους τομείς της σύγχρονης έρευνας των μικροοργανισμών. Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας (Β. Κωνσταντίνου 48, Παγκράτι). Τηλ.: 210 7273516.

Διημερίδα για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Τεχνόπολη
Τα θέματα της ιδιωτικότητας, προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των λύσεων που προσφέρει το ανοιχτό λογισμικό, θα απασχολήσουν τη διημερίδα που συνδιοργανώνουν ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων INNOVATHENS, η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα ΕΕΛ/ΛΑΚ, το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Oikomedia.com και η μη κερδοσκοπική εταιρεία πληροφορικής SciFy. Στη διοργάνωση έχουν κληθεί διακεκριμένοι ομιλητές, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο, μεταξύ αυτών ο Αrjen Kamphius, συγγραφέας του handbook InformationSecurityforJournalists. Σήμερα και αύριο στην «Τεχνόπολις» (Πειραιώς 100, Γκάζι). Ώρες: 17:00-21:00. Ελεύθερη είσοδος. Απαραίτητη η προεγγραφή (πληροφορίες στο www.innovathens.gr).

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Η λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα» στο Μegaron Plus
Τέσσερις νέοι συγγραφείς μιλούν για την προσωπική τους σχέση με τη λογοτεχνία του φανταστικού. Τιμώμενο πρόσωπο, ο πεζογράφος και μελετητής του είδους Μάκης Πανώριος. Συντονιστής και υπεύθυνος για την εκδήλωση είναι ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Ομιλητές οι Δημήτρης Σωτάκης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Νίκος Μάντης και
Λίλα Κονομάρα. Θα προβληθεί ντοκυμαντέρ της Φραντζέσκας Ντόγκα. Σε συνεργασία
με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο "Ο Αναγνώστης". Στο Μέγαρο Μουσικής (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 19:00. Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 17:30.

ΠΑΖΑΡΙΑ

Πασχαλινά παζάρια του ΚΕΘΕΑ στην Κοραή και στα Εξάρχεια
Το Κέντρο θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων "ΚΕ.Θ.Ε.Α" διοργανώνει πασχαλινά παζάρια και καλεί το κοινό να υποστηρίξει την προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων για καθαρή ζωή. Στα παζάρια θα βρείτε λαμπάδες, δώρα, γλυκά κουταλιού, κουλουράκια, τσουρέκια, όλα χειροποίητα με το μεράκι και τη φροντίδα των μελών, του προσωπικού και των εθελοντών των θεραπευτικών προγραμμάτων του. Τα παζάρια θα διεξαχθούν στη Στοά Κοραή (11:00 - 21:00) και στα γραφεία του Συλλόγου Οικογένειας του "ΚΕ.Θ.Ε.Α Παρέμβαση" (Οικονόμου 12-14, Εξάρχεια, τηλ. 210 3302426) μεταξύ 10:00 και 19:00.