Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα την Τρίτη

Ατζέντα για 17 Μαρτίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για την Τρίτη 17 Μαρτίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ

MUSICAETERNA - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΕΝΤΖΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Έναν χρόνο μετά τη δυναμική του... εισβολή στο Μέγαρο με έργα εκκλησιαστικής μουσικής, ο εικονοκλάστης μαέστρος που έχει ανατρέψει τα δεδομένα των ακαδημαϊκών ερμηνειών, επανακάμπτει δριμύτερος στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Μαρτίου (ώρα έναρξης 20:30) με το μουσικό σύνολο ΜusicAeterna. Στις συναυλίες του στην Αθήνα ο πάντοτε τολμηρός Θεόδωρος Κουρεντζής αφήνει στην άκρη, για μια ακόμη φορά, τις «εύκολες» επιλογές προτείνοντας στο κοινό δύο εντελώς διαφορετικά προγράμματα με έργα του γαλλικού Μπαρόκ αλλά και του 20ού αιώνα. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 20:30. Εισιτήρια: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 8,5 ευρώ, Πολύτεκνοι, 65+: 11 ευρώ, Ζώνη Γ: 16 ευρώ, Ζώνη Β: 30 ευρώ, Ζώνη Α: 43 ευρώ, Διακεκριμένη Ζώνη: 60 ευρώ.

ECHO RISING STARS: AARON PILSAN, ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ
Στο πλαίσιο της σειράς «Rising Stars», ο 20χρονος Αυστριακός ανερχόμενος σολίστ του πιάνου Ααρον Πίλζαν, θα βρεθεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής για να ερμηνεύσει έργα των Μπαχ, Μπετόβεν, Σιμανόφσκι και Σούμπερτ . Κάθε χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organisation-ECHO) επιλέγει καλλιτέχνες με εξαιρετική επίδοση, οι οποίοι ως Rising Stars δίνουν συναυλίες στις αίθουσες-μέλη του δικτύου ECHO. Στόχος της σειράς είναι να φέρει σε επαφή νέους, διακεκριμένους μουσικούς με καινούργια ακροατήρια διεθνώς και να τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης προγράμματα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 20:30. Εισιτήρια: Ζώνη Α: 20 ευρώ, Ζώνη Β: 12 ευρώ, Πολύτεκνοι, 65+: 8 ευρώ, Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

ΧΟΡΟΣ

THE ROYAL BALLET: ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΙΚΟΦΣΚΙ "Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ"
H εντυπωσιακή παράσταση μπαλέτου «Η λίμνη των κύκνων» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι προβάλλεται στην Αίθουσα "Νίκος Σκαλκώτας" του Μεγάρου Μουσικής σε απευθείας μετάδοση από το Royal Opera House του Λονδίνου. Στο στήσιμο αυτής της παραγωγής, ο σκοπός του Anthony Dowell ήταν να επιστρέψει σε μια αυθεντική εκδοχή της χορογραφίας που δημιούργησαν οι μεγάλοι Marius Petipa και Lev Ivanov για το Θέατρο Μαρίνσκι το 1895. Τα σκηνικά της Yolanda Sonnabend αναπαριστούν τη Ρωσική Αυτοκρατορική Αυλή εκείνης της περιόδου σ' ένα εμπνευσμένο κράμα ιστορικής ακρίβειας και γοτθικής φαντασίας. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 21:15. Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 20 ευρώ, Φοιτητικό: 15 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΠΑΔΟΥΡΑ ΣΤΟ PUBLIC ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Οι Αιρετικοί», ο Λεονάρδο Παδούρα θα επισκεφτεί το Public Συντάγματος. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο μεταφραστής του βιβλίου Κώστας Αθανασίου και η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη. Public Συντάγματος: Καραγιώργη Σερβίας 1, τηλέφωνο: 210 3246210. Στις 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

ATHENS SCIENCE FESTIVAL 2015
Από τις 17 έως τις 22 Mαρτίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας που γίνεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα σε προσκαλεί να εξερευνήσεις τις επιστήμες που σε περιβάλλουν. Για έξι ημέρες, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της Επιστήμης μέσα από ένα πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. Τεχνόπολις : Πειραιώς 100, Γκάζι. Καθημερινά: 09:30 με 22:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ: ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ (ΓΙΝΕΤΑΙ): ELIZABETH BISHOP
Η Ελίζαμπεθ Μπίσοπ (1911-1979), υπηρέτησε -με τρόπο υποδειγματικό στην εποχή του μοντερνισμού- τις παραδοσιακές ποιητικές μορφές αλλά και τον ρυθμισμένο ελεύθερο στίχο. Στη διάρκεια της βραδιάς 11 ποιητές θα διαβάσουν ποιήματα της Μπίσοπ στο πρωτότυπο και σε νέες μεταφράσεις, οι οποίες έγιναν ειδικά για την εκδήλωση αυτή. H Πατρίτσια Κολαΐτη θα ξετυλίξει το νήμα του βίου και του έργου της ποιήτριας. Ελληνοαμερικανική Ένωση : Μασσαλίας 22, τηλέφωνο: 2103680900. Στις 19:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΖΑΝΗΣ: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Η ηθική φιλοσοφία καλείται να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: «Τι πρέπει να κάνω;» και «πώς πρέπει να ζω;». Στην εποχή μας η ηθική έχει γίνει ένας θερμός όρος. Αμφισβητείται ως προς τα θεμέλιά της. Οφείλει η ηθική να διακρίνεται από την ηθικότητα και με ποιους όρους και προϋποθέσεις αυτές οι δύο θεμελιώδεις έννοιες διαχωρίζονται; Στη σειρά αυτή των διαλέξεων επιχειρείται η ανάπτυξη όλων αυτών των ερωτημάτων, τα οποία καθορίζουν τόσο το φιλοσοφικό στοχασμό της εποχής μας όσο και την καθημερινότητά μας. Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλέφωνο: 210-3611206. Στις 18:00. Εισιτήρια- Κύκλος 10 διαλέξεων: 150, 70 ευρώ, Μεμονωμένη διάλεξη: 18, 8 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ "Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ"
Μια ξεχωριστή εκδήλωση ποίησης και μουσικής με θέμα : «ο δικός μου Πειραιάς», θα πραγματοποιηθεί στις 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου, Φίλωνος 29, τηλέφωνο: 2104194635, 2104194636). Στην εκδήλωση, θα διαβαστούν ποιήματα των ποιητών: Χριστόφορου Λιοντάκη, Γιώργου Χρονά, Γιώργου Μαρκόπουλου και Γιάννη Ευθυμιάδη, οι οποίοι στη συνέχεια θα μιλήσουν ο καθένας ξεχωριστά για τη σχέση τους με τον Πειραιά. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά θα πλαισιώσουν μουσικά την εκδήλωση με έργα από την εποχή του Ρομαντισμού έως τον 21ο αιώνα. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΜΥΡΛΗ "ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ"
Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το βιβλίο της Αγγελικής Σμυρλή, «Θεοδούλου Λίμιτεδ». Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Πασχάλης Κιτρομηλίδης (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ανδρεανή Ηλιοφώτου (Πρόεδρος Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχαηλίδης. Σπίτι της Κύπρου: Ξενοφώντος 2Α, τηλέφωνο: 2103734934. Στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΛΕΞΗ "Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ"
O κ. Γιάννης Στεφάνου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος ΜΙΘΕ, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η σημασία της Λογικής για τη Φιλοσοφία», στο πλαίσιο της σειράς ανοικτών διαλέξεων του Τμήματος ΜΙΘΕ με κεντρικό θέμα «Ιστορικές και φιλοσοφικές συνιστώσες της Λογικής». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πανεπιστημίου 30, τηλέφωνο: 2103689773. Στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ- ΕΚΘΕΣΗ "HOPE FOR CYPRUS"
Ο Γιώργος Τορναρίτης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό τα ζωγραφικά του έργα. Έργα που εκφράζουν τους φόβους, τις ανησυχίες και τον πόνο των ανθρώπων της Κύπρου, αλλά συνάμα την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη. Εγκαίνια: σήμερα στις 20:00. Σπίτι της Κύπρου : Ξενοφώντος 2Α, τηλέφωνο: 2103734934. Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 με 18:00. Είσοδος ελεύθερη.