Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα τη Δευτέρα

Ατζέντα για 16 Μαρτίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για τη Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ

EMIL IVANOV "TENORISSIMO"
Ο διάσημος τενόρος Emil Ιvanov, ο οποίος έχει τραγουδήσει στις σημαντικότερες όπερες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Σκάλα του Μιλάνου, έχοντας στο πλευρό του επί σκηνής την πιανίστα σύζυγό του Daniela, θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει άριες από όπερες, τραγούδια και καντσονέτες. Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" (Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8). Τηλ: 210 3221917. Ωρα: 20:30. Εισιτήρια: Διακεκριμένη ζώνη: 20€
Γενική είσοδος: 15€, Εξώστης: 10€.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΡΕΜΠΕΗ ΚΑΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΚΛΑΚΗΣ "ΑΝΤΑΜΑ"
Ειρήνη Δερέμπεη και Κάρολος Κουκλάκης "Αντάμα", σ' ένα ταξίδι από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ως τα σήμερα. Άλλοτε στο μονοπάτι της σύγχρονης -επηρεασμένης από την παράδοση- Κρητικής μουσικής, κι άλλοτε στη γνήσια παραδοσιακή. Άλικο (Αγίου Δημητρίου 16). Τηλ: 2103253272. Ωρα: 21:30.

ΟΙ CONTRASTO ΣΤΟ ΧΑΜΑΜ
Οι Contrasto είναι ένα συγκρότημα που συστάθηκε το 2011 από μια παρέα φίλων που είχαν ως χόμπι τη μουσική. Όσο περνούν τα χρόνια, τα μέλη του συγκροτήματος ωριμάζουν καλλιτεχνικά και δημιουργικά.
Φέτος έρχονται και πάλι στο Χαμάμ να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο έντεχνο πρόγραμμα με αγαπημένα κομμάτια των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Παπαδημητρίου, Κραουνάκη, Μικρούτσικου, Μαμαγκάκη, Σπανού, Μούτση και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Στο εγχείρημα αυτό οι Contrasto συμπράττουν με δύο εξαιρετικούς ερμηνευτές: τη Φωτεινή Βελεσιώτου (16/3), και τον Βασίλη Λέκκα (23/3). Μουσική σκηνή Χαμάμ (Δημοφώντος 97). Τηλ: 210 3421212. Ωρα: 22:00.Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, ώρες: 22:00. Είσοδος με ποτό: 12€.

"HAUTBOIS FRANÇAIS - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΓΑΛΛΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΓΙΑ ΟΜΠΟΕ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ"
Μια συναυλία αφιερωμένη στο πλούσιο και πολυποίκιλο ρεπερτόριο του γαλλικού όμποε «hautbois», σε έργα μουσικής δωματίου με πιάνο. Γνωστοί και σπουδαίοι συνθέτες όπως οι Saint-Saëns, Ravel, Fauré, Poulenc, Dutilleux, οι οποίοι αξιοποίησαν θαυμάσια το όμποε στα ορχηστρικά τους έργα, μας χάρισαν ορισμένα από τα ωραιότερα έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41). Τηλ:2103634000. Ωρα: 20:30.Εισιτήρια:Κανονικό: 10€ Φοιτητικό: 5€.

ΘΕΑΤΡΟ

"Ο KΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΑΤΑΙΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ" ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ
Η ζωή και ο θάνατος του Ναπολέοντα Σουκατζίδη επί σκηνής. Μία παράσταση αξιοπρέπειας και αντίστασης από το χτες για το σήμερα. Στη σκηνή εμφανίζεται ένας νεκρός που φέρει μαζί του τη βαλίτσα της μνήμης. Της μνήμης εκείνης που οι κρατούντες πάντα θέλουν με βία να σβηστεί, μιας ιστορίας που όταν δεν μπορεί να αποσιωποιηθεί διδάσκεται ανάποδα, συκοφαντώντας ως "μάταιες" τις πράξεις αντίστασης, τις μικρές και τις μεγάλες. Είναι ο Μικρασιάτης και Ακροναυπλιώτης αγωνιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης. Ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Γερμανούς (με τις ευλογίες πάντα των Ελλήνων φασιστών), στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ζωντανεύει επί σκηνής με ευαισθησία και τρυφερότητα ο Γιάννης Καρούνης και την αρραβωνιαστικιά του Χαρά Λιουδάκη - Κυπραίου η πάντα Ειρήνη Μελά. Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Αλέξης Βάκης και τη σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια η χαράκτρια Ευτυχία Ροδοπούλου. Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα. Το Τρίκυκλο (Θεόδωρου Γεωμέτρου 1 και Πυθέου 34). Τηλ: 2109232384. Ωρα: 21:00. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

"ΤΟ ΤΑΒΛΙ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Δυο φίλοι παίζουν μια παρτίδα τάβλι, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι οι ίδιοι είναι τα "πούλια" σε μιαν άλλη παρτίδα - αυτή που παίζει η μοίρα και, εν τέλει, η ίδια η ζωή. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Σκυφτούλης. Ερμηνεύουν: Αποστόλης Παληκαράς, Νίκος Χαϊδούλης. Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης (Πλατεία Αγίου Δημητρίου).Ωρα: 21:00.Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

ΤΑΙΝΙΕΣ-ΠΡΟΒΟΛΕΣ

"ΚΑΙΤΗ ΦΛΩΡΟΥ, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗΣ" ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΑΦΝΟΥ
Ο Προκόπης Δάφνος καταξιωμένος, έμπειρος και βραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας με τουλάχιστον 35 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, συνεχίζει δημιουργώντας, από το 1989, ντοκιμαντέρ για τους τεχνικούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου καταγράφοντας μέσα από τις μαρτυρίες τους αυτή τη σημαντική περίοδο για την έβδομη τέχνη στη χώρα. Μέσα από την κάμερα του, τις πολλές και διαφορετικές συνεντεύξεις και ντοκουμέντα που αποτυπώνει διαφυλάσσει την ιστορία του ελληνικού σινεμά και αποκαλύπτει άγνωστες, στο πλατύ κοινό, ιστορίες ανθρώπων που αγάπησαν και στήριξαν την ελληνική ταινία. Η Καίτη Φλώρου ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του΄50 από ένα γραφείο κομπάρσων σαν απλή δακτυλογράφος. Έξυπνη, δραστήρια δημιουργική και ανήσυχο πνεύμα ειδικεύτηκε στη δαχτυλογράφηση θεατρικών έργων και σεναρίων. Από το γραφείο της πέρασε όλος σχεδόν ο Ελληνικός κινηματογράφος. Σύντομα άρχισε να επεμβαίνει και στα σενάρια και να γίνεται η πρώτη θεατής - κριτής του κάθε έργου. Έτσι καθιερώθηκε σαν αναπόσπαστο και απαραίτητο μέλος της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Ο Προκόπης Δάφνος για την ταινία του "Καίτη Φλώρου, Η βασίλισσα της γραφομηχανής", έλαβε Τιμητική Διάκριση στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2014. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) Τηλ: 210 3463333. Ωρα: 20:30. Εισιτήριο: 3€.

"SAM GREEN, THE MEASURE OF ALL THINGS" ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Πώς συνδυάζονται τα ρεκόρ Γκίνες, ένα ντοκιμαντέρ, μια εξαμελής μπάντα και ένας αφηγητής; Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να το... ανακαλύψει, σε μια μοναδική παράσταση - προβολή της ταινίας The Measure of All Things (Μέτρο Πάντων) του Σαμ Γκριν με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η εκδήλωση με θέμα την ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ αμερικανού σκηνοθέτη περιλαμβάνει ακόμα σεμινάριο crowd-funding από τον Σαμ Γκριν. Η ταινία "The Measure of All Things", που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ Sundance του 2014, είναι μια σπουδή πάνω στη μοίρα, το χρόνο και τις εξωτερικές συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Γκριν, υποψήφιος για Όσκαρ, έχει αντλήσει έμπνευση από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες και παρουσιάζει στοιχεία από τις προσωπικότητες και τις ζωές εφτά κατόχων ρεκόρ - από τον ψηλότερο άνδρα έως τον γηραιότερο άνθρωπο και τη γυναίκα με το μεγαλύτερο όνομα. Με την ιδιαίτερη ματιά του, ο Γκριν δεν εστιάζει στα ρεκόρ αλλά διεισδύει στον κόσμο των ηρώων του και αναδεικνύει την ατομική και συλλογική αναζήτηση νοήματος. Αυτό, ωστόσο, που κάνει την εμπειρία της ταινίας μοναδική είναι ότι η αφήγηση γίνεται ζωντανά από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Το εξαμελές μουσικό συγκρότημα yMusic θα συνοδεύσει τον Γκριν στην παρουσίαση του "The Measure of All Things".
Σεμινάριο crowd-funding, στις 5 μ.μ., είσοδος ελεύθερη. Την ίδια μέρα κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σκηνοθέτη Σαμ Γκριν στο πλαίσιο εργαστηρίου, όπου θα μοιραστεί τα μυστικά μιας επιτυχημένης καμπάνιας crowd-funding για την ταινία του.Ομιλητές: Thomas J. Pierce, Public Affairs Counselor, U.S. Embassy/ Sam Green, κινηματογραφιστής/ Ρέα Αποστολίδη, CineDoc και Anemon Productions/ Αγγελική Αριστομενοπούλου, σκηνοθέτης/ Ειρήνη Ανδρεάδη, Διευθύντρια παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη). Τηλ: 210 7282333. Ωρα: 21:00. Γενική είσοδος: 8€

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗ "HOPE FOR CYPRUS"
Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Τορναρίτη. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων. Εγκαίνια ώρα: 20:00. Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α). Τηλ: 2103734934. Είσοδος ελεύθερη.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΙΟΛΑΣΗΣ "ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ" - ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ
"Ποιηματογραφίες - Ποιήματα με Ζωγραφιές" ονομάζεται η πρώτη ατομική έκθεση που παρουσιάζει ο ποιητής και αρχιτέκτονας Αντρέας Γιολάσης, έως τις 22 Μαρτίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η έκθεση αποτελείται από 31 έργα που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων. Τα υλικά του Αντρέα Γιολάση είναι ακρυλικά χρώματα και ακρυλικές πάστες σε καμβά και, φυσικά, η συνύπαρξη της εικόνας και του λόγου. Άλλες φορές τα ποιήματα προϋπήρχαν των σχεδίων, άλλοτε προηγήθηκαν τα σχέδια και τα ποιήματα ήρθαν να "κουμπώσουν", να δεθούν μαζί τους. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Τηλ: 210 3463333. Ωρες: 18:00- 22:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Διάλεξη με θέμα "Μη με αγγίζεις! Μη με ρωτάς! Μη μου μιλάς! Μείνε μαζί μου - Οι σχέσεις των ανθρώπων στο έλεος μιας ρευστής εποχής". Η ρευστότητα των καιρών διεισδύει στην επικράτεια των ανθρωπίνων σχέσεων. Η προσδοκία σωτηρίας του εαυτού σου μέσα από τον άλλον, από τη μια, και η αδυναμία επένδυσης και νοηματοδότησης των σχέσεων, από την άλλη, διαμορφώνουν ένα εύθραυστο τοπίο μέσα στο οποίο καλούμαστε να ζήσουμε. Ο άνθρωπος-νησί δεν υφίσταται. Το πεπρωμένο μας είναι η συνύπαρξη. Όμως σήμερα το "πολύ-κοντά" σε πληγώνει, το "πολύ-μακριά" σε παγώνει. Είμαστε οι σχέσεις μας. Ομιλήτρια: Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη). Τηλ: 210 7282333. Ωρα: 19:00. Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας.

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ "ΑΘΗΝΑ... ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ"
Η Αθήνα θα γεμίσει παραμύθια στο 2ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα...μια πόλη παραμύθια», που οργανώνεται έως 22 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την «Πήλιον Όρος», με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού. Την έναρξη του Φεστιβάλ σηματοδοτεί η ομαδική καλλιτεχνική έκθεση «Ανθρώπων ιστορίες... Τέχνης Μυθολογήματα 2» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κεραμικές κατασκευές, παραμυθιακό ρούχο και άλλες εικαστικές δημιουργίες, την οποία το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης. Ωρες: 09:00 - 22:00. Είσοδος ελεύθερη.