Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα την Τρίτη

Ατζέντα για 10 Μαρτίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για την Τρίτη 10 Μαρτίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΧΟΡΟΣ

ΑΚΡΑΜ ΚΑΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΕΛ ΓΚΑΛΒΑΝ - "TOROBAKA"
Όταν στη σκηνή συναντιούνται δύο ιερά τέρατα, και αυτά είναι ο Ισραέλ Γκαλβάν και ο 'Ακραμ Καν, μόνο κάτι νέο μπορεί να γεννηθεί. .Ο πρώτος είναι ένας πολυβραβευμένος χορευτής και χορογράφος φλαμένκο, που έχει κερδίσει την αναγνώριση μέσα από την ανανέωση της τέχνης του. Ο δεύτερος είναι ένας χαρισματικός, ευρηματικός και ακούραστος σμιλευτής της διεύρυνσης των ορίων του κατάκ και του σύγχρονου χορού. Οι δύο χορογράφοι επιχειρούν να υπερβούν τα προφανή, για να δημιουργήσουν μέσα σε μια έκρηξη χορού και ζωντανής μουσικής μια παράσταση για δύο σώματα που γίνονται ένα, όπου όμως το καθένα διατηρεί τη γλώσσα του. Μια παράσταση-δώρο για τους θεατές, με ένταση, ακρίβεια και, στο βάθος, μια απολαυστική εμπειρία ελευθερίας. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών : Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος, τηλέφωνο: 2130178000. Στις 20:30. Εισιτήρια- Κανονικό: 15 - 18 - 25 - 36 ευρώ, Μειωμένο: 10- 12 - 15ευρώ, Άνεργοι: 5 ευρώ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΜΟΡΦΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ 30 ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ"
Η έκθεση παρουσιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις 30 Ελλήνων καλλιτεχνών στο θέμα της ανθρώπινης μορφής, με στόχο την ανάδειξη της πολλαπλότητας των εικαστικών γραφών, των δημιουργικών ανταλλαγών, των αντιπαραθέσεων και των εξελίξεων που συντελέστηκαν μέσα στον τελευταίο αιώνα. Από τον ρεαλισμό του Γ. Τσαρούχη, στο εξπρεσιονιστικό ιδίωμα του Δ. Μυταρά στη ζωγραφική και από τον λιτό νατουραλισμό του Θ. Απάρτη, στις γεωμετρικές φόρμες της Ι. Σπητέρη στη γλυπτική, ανοίγεται ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου που καταλήγει στα έργα νεώτερων καλλιτεχνών όπως οι Σ. Αδριανός, Ν. Μπαχάρας και Δ. Μεγγρέλη, με κεντρικό άξονα, πάντα, την κατασκευή αναπαραστάσεων της μορφής. Εγκαίνια: σήμερα στις 20:00. S.G. Art Gallery -Ξενοδοχείο Saint George Lycabettus: Κλεομένους 2 , τηλέφωνο: 2107290875. Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 με 14:00 και 18:00 με 21:00. Σάββατο: 11:00 με 16:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΗ "ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΤ' ΑΝΟΙΧΤΑ: ΑΠΟΡΗΜΑΤΑ - ΝΑΝΑ ΣΑΧΙΝΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ"
Δυο Γάλλοι συγγραφείς σχολιάζουν τον έρωτα και τις σχέσεις εξουσίας. Αφενός ο Πιερ Ντε Μαριβώ με "Το Νησί των Σκλάβων" και αφετέρου ο Σιμώ με το "Η Λίλα λέει", παραθέτουν κείμενα σκληρά, ακραιφνή, εξού και άκρως ποιητικά. Κείμενα μιας άγριας εποχής τα οποία αποδίδουν με μεστότητα και διαύγεια τη σύγχρονη, παγκόσμια συνθήκη. Οι δυο παραστάσεις της δεύτερης θεατρικής περιόδου του Υπογείου, συνιστούν αφηγήσεις για μια ανεξέλεγκτη πορεία που μας υπερβαίνει και μας συνθλίβει. Με το νέο του πρόγραμμα το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στοχεύει να δημιουργήσει έναν χώρο διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται το παράλληλο εκθεσιακό πρόγραμμα, «Στ' ανοιχτά», που συνδέει τις εικαστικές τέχνες με τις θεατρικές παραγωγές του Θεάτρου Τέχνης. Κατά την δεύτερη περίοδο αυτού του νέου εγχειρήματος, παρουσιάζεται η έκθεση «Απορήματα», η οποία φέρνει τις πρακτικές δύο σύγχρονων καλλιτεχνών, της Νάνας Σαχίνη και του Κώστα Χριστόπουλου, στον χώρο του Υπογείου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: μία ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων. Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Υπόγειο: Πεσματζόγλου 5, τηλέφωνο: 210 3222760. Είσοδος ελεύθερη.

«ΠΟΙΗΣΗΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ» ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
Ένα νέο εικαστικό αφιέρωμα στην Ποίηση με τον συνοπτικό αλλά εύγλωττο τίτλο «Ποιήσεως Εγκώμιο» εγκαινιάζεται σήμερα στην IANOS Αίθουσα Τέχνης (στις 20.30). Συνεχίζοντας τα αφιερώματα στους συγγραφείς και τον κόσμο του βιβλίου, («To Be- Αφιέρωμα στον Shakespeare», «Ζωγράφισέ μου ένα βιβλίο!», «Αόρατος Θίασος-Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη», «Το Ελληνικό Καλοκαίρι του Jacques Lacarierre», «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας», «Το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο του Laurence Durrel» κ.ά.), η IANOS Αίθουσα Τέχνης φιλοξενεί ομαδική εικαστική έκθεση με αναφορά στον κόσμο των ποιητών και του έργου τους κατά το διάστημα του Μαρτίου τον οποίο συνολικά ο ΙΑΝΟΣ αφιερώνει στον κόσμο της ποίησης. Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού. Ιανός: Σταδίου 24, τηλέφωνο: 2103217917. Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 με 21:00. Σάββατο: 09:00 με 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΤΟ KYKLOS ENSEMBLE ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Το δυναμικά εξελισσόμενο σύνολο μουσικής δωματίου, Kyklos Ensemble, που ήδη από την πρώτη εμφάνισή του στο Μέγαρο άφησε την προσωπική του σφραγίδα στο ελληνικό καλλιτεχνικό τοπίο, επιστρέφει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Μετά την αίσθηση που προκάλεσε, το προηγούμενο καλοκαίρι, η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση από το Kyklos της ανασύνθεσης-ερμηνείας του «Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ» του Χανς Τσέντερ υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή, τα μέλη του σχήματος έρχονται να επαναπροσδιορίσουν με τη σύγχρονη ματιά τους το έργο του Γιόχαν-Σεμπάστιαν Μπαχ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 20:30. Εισιτήρια- Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ, Πολύτεκνοι, 65+: 8 ευρώ, Ζώνη Β: 12 ευρώ, Ζώνη Α: 20 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ"
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: "Σκέψεις για την κοινωνία πολιτών στην πορεία των μεταρρυθμίσεων". Με ομιλητές: Πέτρο Μάρκαρη (συγγραφέα) και Γιώργο Παγουλάτο (καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Συντονιστής: Βασίλης Ράπανος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ. Alpha Bank. Στις 19.00, στην αίθουσα Prive στον 1ο όροφο της Αίγλης Ζαππείου (Λεωφόρος Βασ. Όλγας , τηλέφωνο: 2103369300). Είσοδος ελεύθερη.

"TΡΙΣΔΙΑΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ" ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Από το τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι του 'Αμστερνταμ μέχρι την πρόταση για μια διαστημική βάση στη Σελήνη, η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης μετασχηματίζει άνευ προηγουμένου την ιδέα της αρχιτεκτονικής. Το εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης καλεί συμμετέχοντες από διαφορετικά πεδία για να μοιραστεί αυτή την εμπειρία ανατροπής της αρχιτεκτονικής πρακτικής όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Σχεδιασμός - υλοποίηση: Βασιλική-Μαρία Πλαβού (αρχιτέκτων), Φώτης Σαγώνας (αρχιτέκτων και εικαστικός). Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος : Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα . Στις 17:00. Είσοδος ελεύθερη. Συμμετοχή με κράτηση θέσης στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ. Πληροφορίες - κρατήσεις: 210 8778396/8 ή με email στο [email protected] .
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ. Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΞΥΓΓΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ
Η έκδοση της Μαρίας Βασιλάκη, καθηγήτριας στην Ιστορία της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζει το σύνολο των 452 σχεδίων εργασίας (17ος-20ός αι.), που συγκροτούν τον φάκελο Ανδρέα Ξυγγόπουλου στο Μουσείο Μπενάκη και πρόκειται για διάτρητα και έκτυπα ανθίβολα, ζωγραφικά σχέδια και σκαριφήματα, που προορίζονταν κυρίως για τη ζωγραφική φορητών εικόνων και καθιερώθηκαν στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, σε μιαν εποχή μαζικής παραγωγής εικόνων. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο 'Αγγελος Δεληβορριάς. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Robin Cormack (Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου & στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge), Mυρτώ Χατζάκη (Υπεύθυνη Ελληνικών Προγραμμάτων & Δημοσίων Σχέσεων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη), Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ (Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λευκωσίας), Μαρία Βασιλάκη (Καθηγήτρια Ιστορίας Βυζαντινής & Μεταβυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτίριο : Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη 1, τηλέφωνο: 2103671000. Στις 19:30. Είσοδος ελεύθερη.