Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα την Τρίτη

Ατζέντα για 17 Φεβρουαρίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ PIERRE BOULEZ
Συναυλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με έργα Γάλλων συνθετών του 20ού και του 21ου αιώνα, υπό τη διεύθυνση του διάσημου Γάλλου αρχιμουσικού Pierre-André Valade. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει το "Talea" του Gérard Grisey, "τα Πέντε τραγούδια" του Gérard Pesson και το "Pop-art" του Régis Campo, συνθέσεις που δείχνουν διαφορετικούς δρόμους μουσικής έκφρασης στη Γαλλία τα τελευταία 40 χρόνια, με κοινά στοιχεία την πολυμορφία αλλά και την ευρεία χρήση των οργάνων από τον εκάστοτε δημιουργό, πάντοτε όμως με διαφορετικό στόχο. Πριν από τη συναυλία θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης "Από τον Camille Saint-Saëns στον Pierre Boulez. Εκατό χρόνια γαλλικής μουσικής παρουσίας στην Ελλάδα" (στις 19.30), με αναπαραγωγές αρχειακού υλικού από τα αρχεία του Ωδείου Αθηνών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, μια έκθεση που εικονογραφεί την γαλλική μουσική παρουσία στην Ελλάδα από το 1920 μέχρι τις μέρες μας. Γαλλικό Ινστιτούτο: Σίνα 31, τηλέφωνο: 210 3398600, e-mail: [email protected]. Στις 20:30. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Φοιτητικό: 5 ευρώ.

ECHO RISING STARS: OMO BELLO, ΣΟΠΡΑΝΟ
Η σοπράνο Omo Bello ως rising star επιλεγμένη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organisation-ECHO) θα εμφανιστεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής. Από το 1995 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής μέσα από το θεσμό των Rising Stars έχει συμβάλει στην ανάδειξη γνωστών, πλέον, καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Στόχος της σειράς είναι να φέρει σε επαφή νέους, διακεκριμένους μουσικούς με καινούργια ακροατήρια διεθνώς και να τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης προγράμματα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών : Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη Τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 20:30. Εισιτήρια- Ζώνη Α: 20 ευρώ, Ζώνη Β: 12 ευρώ, Πολύτεκνοι, 65+: 8 ευρώ, Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

"ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ" ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ
Ο γνωστός τραγουδοποιός Πάνος Γουργιώτης ταξιδεύει από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα για μία και μόνο εμφάνιση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την ευκαιρία της κυκλοφορίας στην Ελλάδα του νέου του δίσκου "Πίσω από τις βροχές". Μαζί του στη σκηνή το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν' απολαύσει τους καλλιτέχνες Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μανώλη Φάμελλο, Δέσποινα Ολυμπίου, Κόμη Χ και Ελισσάβετ Καρατζόλη, οι οποίοι συμμετέχουν και συμβάλλουν στο νέο δίσκο. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης : Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλέφωνο: 210 3463333,210 3418550. Στις 21:00. Είσοδος Ελεύθερη - Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Πληροφορίες - Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά στα 210 3418550 & 579, Δευ - Παρ 11:00 - 14:00.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! - ΜΙΝΩΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Ο Μίνως Θεοχάρης με συνοδοιπόρους τον Στάμο Σέμση και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο ψάχνουν να βρουν τι λείπει από τη σημερινή διασκέδαση σε μια Αθήνα που δείχνει να καταρρέει. Το αποτέλεσμα : οχτώ νεαροί καλλιτέχνες που ονειρεύονται, τραγουδάνε και χορεύουν, παλεύουν, γίνονται επικίνδυνοι και συμπαθείς παρασύρουν το κοινό σε έναν κόσμο γεμάτο χιούμορ, μουσική και εικόνες. Καινούργια τραγούδια αλλά και παλιότερα μέσα από καινούργιες φωνές ντύνουν μία νέα πρόταση που φιλοδοξεί να αλλάξει τη διάθεση μας "Εδώ και Τώρα"! Θα ερμηνεύσουν οι Αντιγόνη Ψυχράμη, Φοίβος Ριμενέας, Μαρίνα Σάττι, Ιάσονας Μανδήλας, 'Αννα Φιλλιπάκη, Γιάννης Νιάρρος, Κόννυ Μεταξά και Τάσος Ξιαρχογιαννόπουλος. Γυάλινο Μουσικό Θέατρο : Λ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη, τηλέφωνο: 210 9315600. Στις 21:00. Εισιτήρια- Βar: 10 ευρώ με μπύρα/κρασί
12 ευρώ με ποτό. Τραπέζι: 18 ευρώ ποτό, 50 ευρώ κρασί ανά 2 άτομα, 90 ευρώ η φιάλη ανά 4 άτομα.

SAM ROMA FEAT. AGGELIKI TOUBANAKI
Το όνομα Sam Roma σημαίνει «Είμαι τσιγγάνος». Η μουσική τους, μια περιπλάνηση στην παράδοση και την κουλτούρα των προγόνων τους, οι οποίοι με αφορμή την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη, πέρασαν από την Κομοτηνή, τη Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη για να καταλήξουν στην Αθήνα. Στα καραβάνια μετέφεραν έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο, έθιμα, μουσικές και παραδόσεις. Αυτή ήταν και η κεντρική ιδέα μιας παρέας, των Sam Roma, που γνωρίζονταν από παιδιά και μεγαλώνοντας, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη μουσική ιστορία της φυλής τους. Faust : Καλαμιώτου 11 και Αθηναϊδος 12, τηλέφωνο: 2103234095, Μοναστηράκι. Στις 22:30. Είσοδος: 5 ευρώ (Εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό). Με κράτηση: 8 ευρώ (Εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό).

DUO KATERINA KOZADINOU & MINAS LIAKOS
Η Κατερίνα Κοζαδίνου επέστρεψε πρόσφατα στην Αθήνα, έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Ολλανδία και το Βέλγιο, ως υποσχόμενη παρουσία της ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής. Στο πλευρό της βρίσκεται ο ευρηματικός κιθαρίστας Μηνάς Λιάκος, απόφοιτος του New School for Jazz and Contemporary Music της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει μαθητεύσει κοντά στους σημαντικότερους, σύγχρονους τζαζ κιθαρίστες. Οι δυο τους έχουν δημιουργήσει ένα ευφάνταστο ντουέτο, παίζοντας με τις εποχές και τα είδη της μουσικής, φτιάχνοντας τζαζ ιστορίες μέσα από αγαπημένα ποπ τραγούδια. Στις εμφανίσεις τους, το Umbrella της Rihanna συναντά το κλασικό Lover Man και το Nature Boy το Crazy in Love της Beyonce. Προσέλευση: 21:30 . Jazz Point: Ακαδημίας 18, τηλέφωνο: 2103235910. Στις 21:30. Δωρεάν είσοδος - Υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

"ΑΝΗΣΥΧΗ" ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΕΛΑ ΧΑΡΤΟΥΛΑΡΗ: ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ 20ο ΚΑΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
Εκλεκτά ονόματα που εκπροσωπούν τρεις λογοτεχνικές γενιές θα συναντηθούν και θα διασταυρώσουν τις απόψεις τους για τη σχέση των Συγγραφέων με την Εξουσία. Μια σχέση που έχει πάρει πολλές διαφορετικές μορφές στη διάρκεια του 20ού και του 21ου αιώνα και που εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα αλλά πιθανώς και μια μεγάλη παγίδα για τους ανήσυχους δημιουργούς. Συμμετέχουν: Θανάσης Βαλτινός, Ρέα Γαλανάκη, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Άρης Μαραγκόπουλος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Δημήτρης Σεβαστάκης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης και Τάσος Τσακίρογλου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη. Public Συντάγματος : Καραγιώργη Σερβίας 1, τηλέφωνο: 210 3246210. Στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΡΕΝΟΥ Θ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ "ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ"
Παρουσίαση βιβλίου του Ρένου Θ. Κυριακίδη «Τετράδια των Φυλακών» στο Σπίτι της Κύπρου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ερρ. Ιωάννου, Πρόεδρος Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νίκος Πρεάρης, τέως Ειδικό Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ανδρέας Βοσκός, Όμοτιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Ανδρούλα Τουμάζου, Φιλόλογος - Λογοτέχνις. Σπίτι της Κύπρου: Ξενοφώντος 2Α, τηλέφωνο: 2103734934, e-mail: [email protected]. Στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΧΩΡΑΩ"
Σεµινάριο θεάτρου σε συνεργασία µε την µονάδα απεξάρτησης 18 άνω. Τα σεµινάρια θα οδηγήσουν στο ανέβασµα µιας παράστασης που θα βασίζεται στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Το Αηδόνι και το Τριαντάφυλλο». Οι συµµετέχοντες εκτός από τους ρόλους θα αναλάβουν να σχεδιάσουν τα σκηνικά, τα κουστούµια, να επιλέξουν τη µουσική και να ρυθµίσουν τον φωτισμό. Σχεδιασµός - Υλοποίηση: Ιόλη Ανδρεάδη, σκηνοθέτις. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος : Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα. Στις 16:30. Ελεύθερη είσοδος. Συμμετοχή με κράτηση θέσης στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ. Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 8778396/8 ή με email στο [email protected]

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΑΛΚΗΣ ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "18+7"
Στην ατομική του έκθεση στην Kourd Gallery, o 'Αλκης Πιερράκος παρουσιάζει μια επιλογή από έργα διαφορετικών εποχών. Τα μεγαλύτερα, λάδια και αυγοτέμπερες είναι φιλοτεχνημένα από το 1966 μέχρι το 2009, και δίνουν μια μικρή, αλλά αντιπροσωπευτική εικόνα του ιδιαίτερου προσωπικού ύφους του καλλιτέχνη. Τα μικρότερα, gouaches και σινική μελάνη σε χαρτί, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας. Πρόκειται, κατά κάποιον τρόπο, για την εξέλιξη των έργων με σινική μελάνη, που απασχόλησε τον Πιερράκο σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του εξέλιξης, παράλληλα πάντοτε με τις υπόλοιπες εικαστικές του αναζητήσεις. Εγκαίνια: Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στις 20.00. Kourd Gallery : Φαναριωτών και Κασσιανής 2, Εξάρχεια, τηλέφωνο: 2106426573. Τρίτη έως Παρασκευή: 18:00 με 21:00. Σάββατο: 11:00 με 15:00. Είσοδος ελεύθερη.