Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα τη Δευτέρα

Ατζέντα για 16 Φεβρουαρίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΟΙ MELIOS BALKANA MAMA LIVE ΣΤΟ FAUST
Tα αγόρια από τα Βαλκάνια με τα "γυαλιστερά" όργανα απογειώνουν τη διασκέδαση σας και παρουσιάζουν τραγούδια από την καινούργια δισκογραφική τους δουλειά αλλά και όπως πάντα εμπνευσμένες και απρόσμενες διασκευές που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα. Faust (Καλαμιώτου 11 και Αθηναϊδος 12). Τηλ: 2103234095. Ωρα: 22:30. Είσοδος: 6€.

ΚΑΝΤΑΔΕΣ "ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ"
Η μεγάλη ανδρική Ζακυνθινή χορωδία το «Όνειρο του Παιδιού» θα σας ταξιδέψει σε μεγάλες αξέχαστες επιτυχίες των μεγάλων Ζακυνθινών ποιητών, του Διονύσιου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου και του Γρηγόρη Ξενόπουλου, με μαέστρο τον Δημήτρη Κάνδηλα. Στο δεύτερο μέρος ο ερμηνευτής Δημήτρης Κάνδηλας σε μουσικά μονοπάτια μεγάλων στιχουργών και συνθετών. Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Κάνδηλας. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη). Τηλ: 210 7282333. Ωρα: 20:30. Εισιτήρια: Φοιτητικό: €7, Ζώνη Β: €10, Ζώνη A: €15.

ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΣΤΟΝ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Το Θέατρο Badminton στο πλαίσιο του αφιερώματος στον εορτασμό των 90 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη και σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσιάζει τη συναυλία «Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη». Δύο μεγάλες κυρίες του λαϊκού μας τραγουδιού με μία τεράστια γκάμα ερμηνευτικής ικανότητας, η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία ερμηνεύουν τις μεγάλες επιτυχίες των δύο κορυφαίων δημιουργούν. Μαζί τους δύο πολύ σημαντικές ανδρικές φωνές, ο Δώρος Δημοσθένους και ο Ζαχαρίας Καρούνης. Θέατρο Badminton (Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής). Τηλ: 210 8840600. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: Α' Ζώνη: 25€, Β' Ζώνη: 20€, Γ' Ζώνη: 10€, 15€.

ΘΕΑΤΡΟ

"ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ (ADDRESS UNKNOWN)" ΤΗΣ KATHRINE KRESSMANN TAYLOR ΣΤΟ ΚΕΤ
Μετά από έναν κύκλο οχτώ επιτυχημένων παραστάσεων, το Μάιο του 2014, το αριστούργημα της Kathrine Kressmann Taylor ανεβαίνει ξανά σε σκηνοθεσία και μετάφραση της Νάντιας Φώσκολου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Γραμμένο το 1938, το αφήγημα δι' αλληλογραφίας "Address Unknown" είναι, κατά το New York Times Book Review, "το πιο αποτελεσματικό κατηγορώ εναντίον του ναζισμού που έχει γίνει ποτέ σε έργο μυθοπλασίας". Έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και έχει ανέβει σε κεντρικά θέατρα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας. Στην Ελλάδα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής. Μετάφραση, σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου. Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Αλμπέρτο Φάις. Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου). Τηλ: 6945348445. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: Κανονικό: 10€,Φοιτητικό: 8€, Κάρτα ανεργίας & κάρτα ΣΕΗ: 5€.

"O ΒΟΥΡΚΟΛΑΚΑΣ" ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗ
Το μοναδικό θεατρικό έργο του Αργύρη Εφταλιώτη, ο Βουρκόλακας, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 120 χρόνια μετά τη συγγραφή του (1894) σε μια σύγχρονη παράσταση που συνομιλεί με την παράδοση, με μοναδικό τρόπο. Ο Αργύρης Εφτιαλιώτης (1849-1923) υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής διανόησης στη μάχη για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας, μαζί με τον Αλέξανδρο Πάλλη και τον Γιάννη Ψυχάρη. Για το αριστουργηματικό αυτό έργο, που έχει μια σημαντική θέση στην ιστορία της σύγχρονης, νεοελληνικής δραματουργίας, ο συγγραφέας αντλεί το θέμα του από τους λαϊκούς μύθους και το Τραγούδι του Νεκρού αδελφού που αποτέλεσε εμβληματικό ποίημα για τους ρομαντικούς κύκλους της κεντρικής Ευρώπης τον 19ο αιώνα. Γοητεύεται από τη δύναμη της λαϊκής ποίησης και, με στόχο την ανανέωση της ελληνικής δραματουργίας, τόσο γλωσσικά αλλά όσο και θεματολογικά, γράφει το έργο αυτό στη δημοτική. Η Νένα Μεντή, στον ρόλο - σύμβολο της Μάνας, συνυπάρχει στη σκηνή με ηθοποιούς της νέας γενιάς. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας. Διανομή: Νένα Μεντή, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Γιώτα Καλλίνη, Ηλίας Λάτσης, Αμαλία Νίνου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Δημήτρης Σαμόλης. Θέατρο Αποθήκη (Σαρρή 40). Τηλ: 2103253153. Ωρα: 21:15. Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 12€ μειωμένο.

"ΑΝΑΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΜΗΡΙΚΟ ΗΧΟ: ΙΛΙΑΔΟΣ, ΡΑΨΩΔΙΑ Α'"
Ο πολιτιστικός και επιμορφωτικός σύλλογος ΜΙΤΟΣ παρουσιάζειστην αίθουσα εκδηλώσεων της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας την Α' Ραψωδία της Ιλιάδας του Ομήρου, στη μορφή του θεατρικού αναλογίου. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός κ. Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος. Ο διδάκτωρ της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής Χρήστος Τερζής προσέθεσε σύντομες, πρωτότυπες μελωδίες και τρία τραγούδια -αποδίδονται ζωντανά σε ανακατασκευασμένη από τον ίδιο αρχαιοελληνική λύρα- που μαζί με τις διακριτικές πινελιές του τυμπάνου από την Ιφιγένεια, συντελούν στην αρμονική διευθέτηση των ενεργειών που φέρουν οι χαρακτήρες μεταξύ των σκηνών. Την ενδυματολογική επιμέλεια ανέλαβε η Ιωάννα Τιμοθεάδου, ενώ τους φωτισμούς σχεδίασε η Ελευθερία Ντεκώ. Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22). Τηλ: 2103626043. Ωρα: 18:00. Γενική είσοδος: 10€.

"ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΖΕΛΑ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΤΖΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Πρόκειται για τη φανταστική συνέχεια της ιστορίας του "Σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα" του F. G. Lorca. Η παρεξηγημένη Μαρτίριο, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο της μικρότερης αδερφής της, Αντέλα, σπάει τη σιωπή της και ξετυλίγει αργά και βασανιστικά το κουβάρι των τύψεων και των ενοχών που την καταδιώκουν. Επισκέπτεται ξανά τον τόπο και τον χρόνο του εγκλήματος, αναπαριστά βήμα βήμα τα γεγονότα και αναζητά την κάθαρση μέσα από ένα επώδυνο ταξίδι μνήμης. Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ. Διανομή: Μαρτίριο: Αθηνά Τσιλύρα, Πόνθια: Νίκη Αναστασίου, Αγκούστιας: Κική Μαυρίδου. Θέατρο Βικτώρια (Μαγνησίας 5 και Γ' Σεπτεμβρίου 119). Τηλ: 210 8233125. Ωρα: 21:15. Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ φοιτητικό,5€ ανέργων.

"ΑΙΑΝΤΑΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ
Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής παρουσιάζει σε ανάγνωση τον "Αίαντα", την πρωιμότερη και παθητικότερη τραγωδία από τις επτά σωζόμενες του Σοφοκλή, σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη. Στην ανάγνωση συμμετέχουν η Αμαλία Μουτούση, ο Γιώργος Γάλλος, ο μεταφραστής του έργου Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης και με την πρωτότυπη μουσική του ο Δημήτρης Καμαρωτός. Θέατρο Οδού Κυκλάδων (Kυκλάδων 11 και Kεφαλληνίας). Τηλ: 2108217877. Ωρα: 21:00. Γενική είσοδος: 10€.

"ΠΑΘΟΣ / PATHOS"
Tο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζουν το "Πάθος / Pathos" στη σκηνή του Υπογείου. Μια βραδιά αφιερωμένη στο ερωτικό πάθος με κλασικά έργα της γαλλικής δραματουργίας, που αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, η θεατρολόγος Δηώ Καγγελάρη παρουσιάζει τη σχέση του Κάρολου Κουν με το Γαλλικό Θέατρο και στο δεύτερο μέρος σε μορφή αναλογίου θα διαβάσουν αποσπάσματα από κορυφαία, κλασικά, γαλλικά, θεατρικά έργα με κύριο άξονα το ερωτικό πάθος οι Κάτια Γέρου, Χρήστος Λούλης, Μάνια Παπαδημητρίου, Ρένη Πιττακή, Αιμίλιος Χειλάκης και η προσκεκλημένη του Θεάτρου Τέχνης και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, Γαλλίδα ηθοποιός Marie - Armelle Deguy. Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Γιάννης Δαμάλας, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Δομνίκη Μητροπούλου, Ιωάννα Μπιτούνη, Κωνσταντίνος Σιλβέστρος και Μαρία Τζάνη. Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Υπόγειο (Πεσματζόγλου 5). Τηλ: 210 3222760. Ωρα: 19:30. Γενική είσοδος: 6€.

ΧΟΡΟΣ

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΧΟΡΟΓΡΑΦΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ "OR WHO OWNS THE WORLD"
Το "or Who Owns the World" αποτελεί μια παράσταση πολυδιάστατου χαρακτήρα. Συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν, το βίντεο με τη ζωντανή περφόρμανς, την κίνηση με το λόγο, το χορό με το θέατρο και το σινεμά, παράγει ένα δυνατό σκηνικό διάλογο δράσεων και καλλιτεχνικών μέσων. Η παράσταση έχει κινητήριο μοχλό και αφετηρία τη γερμανική πολιτική ταινία του 1932 "Kuhle Wampe" (μεταφράζεται ελεύθερα ως Άδειο Στομάχι), που κυκλοφόρησε στα αγγλικά με τον τίτλο "Kuhle Wampe or Who Owns the World". Σύλληψη και Σκηνοθεσία: Κυριάκος Χατζηιωάννου. Στέγη Γραμμάτων Εισιτήρια: Κανονικό: 10€, Μειωμένο: 5€, Άνεργοι: 5€.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2ο ΜΕΡΟΣ)
Προβληματισμός σχετικά με την οπτική γλώσσα και τον τρόπο που χρησιμοποιείται στην πολιτική, μέσα από την ισπανική τέχνη του 20ου αι. Από την Γκερνίκα και το περίπτερο της Ισπανικής Δημοκρατίας στην Διεθνή Έκθεση των Παρισίων το 1937, στην τέχνη των αφισσών του πολέμου, τον κινηματογράφο, την τέχνη και την αρχιτεκτονική του φρανκισμού, τις καλλιτεχνικές πρωτοπορίες και τις πολιτικές τους θέσεις (μεταπολεμική περίοδος και δεκαετία του '60), ως την μεταπολίτευση. Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας (Μητροπόλεως 23). Τηλ: 2103634117. Ωρες: 18:30 - 20:30. Εισιτήριο: 300€.

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ"
Στόχος της ημερίδας είναι να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η Δύση κατανοεί την Ανατολή στο ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο των δύο τελευταίων αιώνων, καθώς και την εικόνα της Ανατολής όπως προβάλλεται μέσα από τις διαφορετικές αναπαραστάσεις της στην τέχνη και τη λογοτεχνία. Μουσείο Μπενάκη, Ισλαμικής Τέχνης κτ. Κεραμεικού (Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12). Τηλ: 2103251311. Ωρες: 17:00 - 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

CLASSIC MONDAYS: ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΓΙΑ ...ΧΑΛΚΙΝΑ
Μία «τζαμαϊκανή ρούμπα». Ένα... «δολοφονικό» βραζιλιάνικο τάνγκο. Ένας τρελός μεξικανικός ρυθμός. Απρόσμενα κάτι από το περίφημο «Καρναβάλι των Ζώων» του Καμίγ Σαιν-Σανς. Και ύστερα γιατί όχι κάτι από... π.χ. Φρανκ Σινάτρα; Να τι θα μπορούσε να είναι η play-list σ' ένα χαρούμενο αποκριάτικο πάρτυ! Είναι, ακόμα καλύτερα, μία πρόγευση του ρεπερτορίου και των αποκριάτικων μουσικών διαθέσεων που έχει το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Metallon»για τη συναυλία «Καρναβάλι για... Χάλκινα». Gazarte (Βουτάδων 32-34). Τηλ: 2103452277. Ωρα: 21:00. Εισιτήριο: 14€.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΚΑΒΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στα πλαίσια των ομιλιών που οργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού, θα δοθεί στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (οδός Τοσίτσα 1) διάλεξη με θέμα: «Βασίλισσες της δυναστείας των Πτολεμαίων. Γυναίκα και εξουσία στην ιστορία και τα νομίσματα». Ομιλητής: Δρ Γεώργιος Κακαβάς Διευθυντής του Νομισματικού και Επιγραφικού Μουσείου. Ωρα:18:00.