Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα την Τσικνοπέμπτη

Ατζέντα για 12 Φεβρουαρίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια»
Σε πανελλήνια πρώτη προβολή το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη, με υλικό από κινηματογραφικά αρχεία, απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια, από τη Βοσνία και τη Σερβία ως τη Βουλγαρία, Ελλάδα και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκατό χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να γραφεί σήμερα μια κοινή βαλκανική ιστορία του Πολέμου; Των Βαλκανίων; Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ιστορικούς Χρισιτίνα Κουλούρη, Φίλιππο Κάραμποτ, Ντούμπραβκα Στογίανοβιτς. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του megaron plus. Μέγαρο Μουσικής: Βασ.Σοφίας και Κόκκαλη. Τηλ. 210 7282333. Ώρα 19.00. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που διανέμονται από τις 17.30.

Αφιέρωμα στον Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Αναδρομή στον κινηματογράφο του κορυφαίου δημιουργού της 7ης τέχνης, με όλες τις ταινίες του. Την αυλαία του αφιερώματος σηκώνει το ντοκιμαντέρ «Ο χρόνος του ταξιδιού», που γύρισε ο Ταρκόφκσι το 1983 με τον Ιταλό σεναριογράφο Τονίνο Γκουέρα, στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του ρεπεράζ για την ταινία «Νοσταλγία». Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, στάση μετρό Κεραμεικός. Τηλ. 210 36 09 695,
36 12 046. Ώρα 21.00.

Γερμανικό ντοκιμαντέρ για την οικονομική κρίση
«Ποιος τελικά σώζει ποιον στην κρίση; Σώζουν οι Γερμανοί τις νότιες χώρες ή μήπως οι πολίτες της Ευρώπης, όλοι μαζί, διασώσαμε και εξακολουθούμε να διασώζουμε τις τράπεζες;» είναι το ερώτημα που έθεσε το κινηματογραφικό ζευγάρι Leslie Franke και Herdolord Lorenz, από το Αμβούργο σε πολίτες, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους απ΄όλη την Ευρώπη. Η ταινία τους, «Ποιος σώζει ποιον; Η κρίση ως επιχειρηματικό μοντέλο»
προβάλλεται σήμερα και στις 27/2. Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων: Kύπρου 91, Κυψέλη. Τηλ. 21 3004 0496. Ώρα 21.00. Εισιτήρια 4 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Οι καμπάνες του Edelweiss»
Η Άννα Βίσση στη νέα ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλλα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. «Oι Καμπάνες του Edelweiss», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη «αποτελούν ένα μουσικοθεατρικό όραμα που διεισδύει και αναδεικνύει το έρεβος της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από μία συγκλονιστική ιστορία». Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη. Μαζί με την Άννα Βίσση, οι Γιάννης Σιαμσιάρης, Θανάσης Αλευράς, Αιμιλιανός Σταματάκης, Τάνια Τρύπη κ.ά. Πάνθεον: Πειραιώς 166, Ταύρος.Τηλ. 210 34 71 111. Ώρα 20.00. Εισιτήρια 45 ευρώ, 40 ευρώ, 35 ευρώ, 30 ευρώ, 25 ευρώ, 20 ευρώ, 15 ευρώ.

«Όποιος προλάβει!»του Ζορζ Φεντό
Η κλασική κωμωδία του Ζορζ Φεντό για την αιώνια μάχη των δύο φύλων. Ο Φεντό- έχει πει ο Ιονέσκο- «είναι ο αυθεντικός πρόδρομος των αδελφών Μαρξ και άλλων Αμερικανών κωμικών, στα έργα των οποίων όλα αρχίζουν με μια φαινομενική ξενοιασιά, για να καταλήξουν σ' έναν τρελό καταιγισμό - που αποτελεί μια καίρια γελοιογράφηση του δικού μας παραδαρμού, του καλπασμού μας προς την άβυσσο». Σκηνοθεσία: Γιώργος Δουργούτης, Μετάφραση: Γεωργία Οικονομοπούλου. Παίζουν οι Λίλη Τσεσμαζόγλου, Θάνος Χρόνης, Γιώργος Δουργούτης, Μάρκος Στεφάνου κ.ά. Άβατον: Ευπατριδών 3, Γκάζι.Τηλ. 210 34 12 689, 6983028740. Ώρα 21.00. Εισιτήρια 12 ευρώ, 6 ευρώ, 5 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 100' (με διάλειμμα).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση «Η Εποχή των Εικόνων»
Η μόνη τηλεοπτική εκπομπή για τη σύγχρονη τέχνη, «Η εποχή των Εικόνων» με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση από σήμερα και κάθε Πέμπτη. Προσκεκλημένος της εκπομπής σήμερα ,ο Άγγελος Δεληβοριάς, στο ατελιέ του Ν.Χ. Γκίκα το οποίο βρίσκεται στον 5o όροφο της οικίας- μουσείο του καλλιτέχνη στην οδό Κριεζώτου 3. Συζητά με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για το επίτευγμα της υλοποίησης αυτού του εθνικού αρχείου της πνευματικής ζωής του τόπου από το 1922 έως τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μια κιβωτός του ελληνικού πολιτισμού, με έργα των Μόραλη Εγγονόπουλου, Μποστ, Κουλεντιανού, φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο της λεγόμενης γενιάς του μεσοπολέμου, επιστολές και εκδόσεις καθώς και τα Νόμπελ των Σεφέρη, Ελύτη, παρτιτούρες του Μίκυ Θεοδωράκη και του Σκαλκώτα, φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου, Nelly΄s, Κώστα Μπαλάφα και Τάκη Τλούπα, έπιπλα και αντικείμενα του Ν.Χ. Γκίκα, καθώς και εξώφυλλα δίσκων, ανάμεσά τους των Τσιτσάνη, Μαρίας Κάλλας, Μίκυ Θεοδωράκη. Νεριτ. Ώρα 20.00.

«Εικόνα και χρόνος: εικόνες της κρίσης»
Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος στον Αντρέι Ταρκόφσκι, εγκαινιάζεται η έκθεση Ελλήνων και ξένων εικαστικών, με έργα φωτογραφίας, βίντεο και βιντεο-εγκατάσταση, με θέμα την κρίση ως ένα φαινόμενο οικουμενικό, ιδωμένο υπό το πρίσμα του χρόνου. Συμμετέχουν οι mentalKlinik, Ριβάν Νοϊενσβάντερ, Ρίτσαρντ Γουίτλοκ, Μανώλης Δασκαλάκης- Λεμού, Πέτρος Ευσταθιάδης, Απόστολος Ζερδεβάς, Νίκος Μάρκου και Γιώργος Πρίνου. Την έκθεση επιμελείται η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη. Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, στάση μετρό Κεραμεικός.
Τηλ.210 36 09 695, 210 36 12 046.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την έναρξη της γιορτής κάνει η Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοτζιά. Η αποκριάτικη διαδρομή της ακολουθεί την πορεία προς Μοναστηράκι, ενώ την ίδια ώρα θα ξεκινήσει από την Πλάκα προς Μοναστηράκι- Θησείο, το μουσικό σχήμα «Λευτέρης Γρηγορίου & GlobalDaoulia» που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο με παραδοσιακά μουσικά όργανα. Στις 19.00, το αποκριάτικο κέφι ενισχύεται με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, σε λάτιν ρυθμούς, στον σταθμό Μετρό Μοναστηρακίου, ενώ την ίδια ώρα οι επισκέπτες του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παράδοση της Αποκριάς συμμετέχοντας στη λαογραφική ξενάγηση με αναφορά στα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της παλαιάς Αθήνας. Το αποκριάτικο γλέντι κορυφώνεται στις 21.00 με τους καρναβαλιστές από τις «Μορφές Έκφρασης», με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια (Διαδρομή: Μετρό Ακροπόλεως- Σέλεϋ- Βύρωνος- Πλατεία Αγ. Αικατερίνης- Πλατεία Φιλομούσου- Κυδαθηναίων- Αδριανού - Τριπόδων- Φλέσσα- Λυσίου- Μάρκου Αυρηλίου- Αδριανού -Πλατεία Μοναστηρακίου). Πληροφορίες, στο τηλέφωνο 210 5284800.