Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα τη Δευτέρα

Ατζέντα για 9 Φεβρουαρίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ

"50 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ"

Δύο μοναδικές συναυλίες για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, για τα 50 χρόνια αδιάλειπτης και επιτυχημένης παρουσίας του σημαντικότερου σύγχρονου λαϊκού συνθέτη. Τα τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι σπουδαίοι τραγουδιστές και φίλοι του, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Γιάννης Κότσιρας και Γιώτα Νέγκα. Καλλιτεχνική επιμέλεια - μπουζούκι: Χρήστος Νικολόπουλος. Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη). Τηλ: 210 7282333. Ωρα: 20:30.
Εισιτήρια: Φοιτητικά, ΑΜΕΑ: €15, Ζώνη Γ: €25, Ζώνη Β: €35, Ζώνη Α: €55
Διακεκριμένη Ζώνη: €75.

"Ο ΜΑΝΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ"

"Ο Μάνος της καρδιάς μας": Ένα μελωδικό αφιέρωμα στον χαρισματικό μουσικό, συνθέτη και στιχουργό Μάνο Λοΐζο. Μία μουσική βραδιά με μελωδίες και τραγούδια του αγαπημένου δημιουργού. Τραγούδι: Κώστας Σκόνδρας, Βάλια Βρεττού, Μήδεια Χουρσουλίδου. Ίλιον (Τροίας 34 και Πατησίων). Τηλ: 210 5240040. Ωρα: 21:00. Είσοδος: 12€ (με ποτό).

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΟΥΑΣΤΩΡ

Ο πιανίστας Αχιλλέας Γουάστωρ προτείνει ένα πρόγραμμα που επιχειρεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη μουσική του μυαλού και της καρδιάς. Στο ρεσιτάλ θα παρουσιαστούν έργα τεσσάρων διαφορετικών συνθετών που είχαν ως κοινό στόχο την έκφραση μέσω της υπέρβασης. Θα ακουστούν τα έργα Chaconne (Bach/Busoni) και Musica Ricercata (Ligeti). Πρόκειται για δύο έργα με αυστηρή δομή και οργάνωση, σε συνθετικό επίπεδο, τα οποία βασίζονται σε κανόνες που δίνουν μία νέα διάσταση στη μουσική έκφραση, μέσω των περιορισμών, καθώς επίσης και η Polonaise op. 44 (Chopin) και η 2η Σονάτα (original version του 1913) (Rachmaninoff). Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" (Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8). Τηλ: 210 3221917. Ωρα: 20:30. Εισιτήρια: 12€ (διακεκριμένη θέση), 10€ (κανονικό), 7€ (Φοιτητικό, Κάτοχοι κάρτας ανεργίας).

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "SUONO ITALIANO" ΑΠΟ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ

To "Suono Italiano" είναι ένας κύκλος συναυλιών που παρουσιάζει μερικούς από τους πιο σπουδαίους Ιταλούς ερμηνευτές μουσικής δωματίου και διοργανώνεται σε συνεργασία με το CIDIM (Εθνική Επιτροπή Ιταλίας για τη Μουσική) και την υποστήριξη του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού. "Duo": Calogero Palermo, κλαρινέτο και Michelangelo Carbonara, πιάνο. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) Τηλ: 210 3463333. Ωρα: 21:00. Γενική Είσοδος 7€, 5€ (με την επίδειξη της κάρτας μέλους του Ιταλικού Ινστιτούτου).

ΘΕΑΤΡΟ

"ADDIO DEL PASSATO" ΤΗΣ ΛΕΙΑΣ ΒΙΤΑΛΗ

Μία μάνα (Ράνια Οικονομίδου) και μία κόρη (Χρύσα Παπά) συναντιούνται στο πατρικό σπίτι για να εκτελέσουν μια οικογενειακή ιεροτελεστία: το παραδοσιακό κέικ της Τετάρτης. Μέσα στα σκεύη και τα υλικά της κουζίνας θα ανακατέψουν και τις μνήμες της κοινής ζωής τους, ανασύροντας μυρωδιές, ήχους, στιγμές και εν τέλει συναισθήματα. Αυτό το ταξίδι θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα ξεχασμένο τραύμα που έχει μείνει ανοιχτό. Ήρθε η ώρα ν' ακουστεί ή θα μείνει σιωπηλό για πάντα; Ένα θεατρικό έργο για τη διαχρονική σχέση μάνας-κόρης, μία σχέση που δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά παραμένει παρούσα και στην ενήλικη ζωή, καθορίζοντας συχνά τις επιλογές των ανθρώπων. Κείμενο: Λεία Βιτάλη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης. Θέατρο Κάππα (Κυψέλης 2). Τηλ: 210 8831068. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: Κανονικό: 17€, Μειωμένο: 14€.

"ONLINE"

Το "Online" είναι ένα εικονικό περιβάλλον, ένας διαδικτυακός τόπος, όπου ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει φωνή και ελευθερία. Σε αυτό το απεριόριστο πεδίο επικοινωνίας είναι πολλοί εκείνοι που βρίσκουν διέξοδο για την προσωπική τους έκφραση, διαμορφώνοντας ένα ευρύ πεδίο δράσης, εκμυστήρευσης - προβολής της προσωπικής τους ζωής. Η παράσταση βασίζεται σε άρθρα και σε υλικό με θέμα τον εθισμό και τον εκφοβισμό των νέων στο διαδίκτυο, καθώς και σε επιτυχημένες δράσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σκηνοθεσία - Κείμενα: Γιώργος Ρούφας. Ερμηνεύουν: Χρήστος Καρασαββίδης, Γιώργος Ρούφας, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Δώρα Παρδάλη, Φανή Γεωργακοπούλου, Ηλίας Κοβάνης. Θέατρο "OLVIO" (Φαλαισίας 7). Τηλ: 2103414118. Ωρα: 21:30. Γενική είσοδος: 10€

"ΤΖΟΡΝΤΑΝ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ

Ο "Τζόρνταν" είναι μια μαρτυρία βασισμένη στην αληθινή ιστορία της κρατούμενης στη φυλακή, παιδοκτόνου και αποτυχημένης αυτόχειρα, Σίρλεϊ Τζόουνς. Η Τζόουνς αποκάλυψε την ιστορία της στη συγγραφέα Άννα Ρέυνολντς, όταν οι δυο τους ήταν συγκρατούμενες. Το γεγονός της δολοφονίας ενός βρέφους από τη μητέρα του, που συντάραξε - ως αστυνομικό, δικαστικό και κοινωνιολογικό ρεπορτάζ - την κοινή γνώμη της Μ. Βρετανίας, κατά τη δεκαετία του '80, μετουσιώθηκε σ' έναν σπαρακτικό, θεατρικό μονόλογο που γρήγορα εντάχθηκε στα "έργα - στοιχήματα" για τις γυναίκες ηθοποιούς όλου του κόσμου. Μία σπουδή πάνω στην ψυχολογία της κακοποιημένης γυναίκας που ερμηνεύτηκε μοναδικά από τη Μαρίνα Ασλάνογλου και χαρακτηρίστηκε ως "επιτυχημένη, υποκριτική ακροβασία" στο σκηνοθετικό πλαίσιο που έθεσε ο Νίκος Μαστοράκης, χωρίς στιγμή να κρίνει την ηρωίδα του και με ανεπιτήδευτη τρυφερότητα. Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης. Θέατρο Άνεσις (Κηφισίας 14). Τηλ: 2107488881. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: Κανονικό: 15€, Μειωμένο: 10€ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών, ανέργων).

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΥΡΤΩ ΑΛΙΚΑΚΗ

Ο λόγος της Κατερίνας Γώγου, ο πόνος, η αγωνία και οι κραυγές της ποίησής της, ζωντανεύουν σε μία μουσικοθεατρική παράσταση-αφιέρωμα στην αγαπημένη ποιήτρια και ηθοποιό, στο Club του Σταυρού του Νότου. Η Μυρτώ Αλικάκη ερμηνεύει αυτοβιογραφικά αποσπάσματα από κείμενα της Κατερίνας Γώγου και η Νάνα Μπινοπούλου με τον Κώστα Χαριτάτο ερμηνεύουν τα μελοποιημένα ποιήματά της από την πολυσυλλεκτική παραγωγή "Πάνω κάτω η Πατησίων". Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Τσόλκας: πλήκτρα - Γιάννης Ζερβός: ηλ. Κιθάρα - Αντώνης Τσιάπαλης: μπάσο – Άκης Γαβαλάς: τύμπανα. Σταυρός Του Νότου - Club (Φραντζή και Θαρύπου 35). Τηλ: 210 9226975. Ωρα: 21:30. Είσοδος: 12€ (με ποτό).

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΚELLY KALTSI & THE SPECIAL K'Z LIVE "ANTI-COMPROMISE PROJECT"

Σε συνδυασμό με την κυκλοφορία του νέου της single "Toxic Butterfly" που υπογράφει μουσικά η ίδια και ο μουσικός παραγωγός Eliot, ο οποίος υπογράφει και τους στίχους, η Kelly Kaltsi και οι συνεργάτες της –Special K'z- μας παρουσιάζουν στο Faust Bar-Theatre-Arts το "Anti-compromise Project". Faust (Καλαμιώτου 11 και Αθηναϊδος 12). Τηλ: 2103234095. Ωρα: 22:30. Είσοδος: 5€ (Εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΙ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος ξεκινά την βραδιά και η Εύα Κοταμανίδου διαβάζει απόσπασμα από τη συλλογή "Αρμένισμα" (οι γάμοι της ποππαίας). Η Ελιάνα Χουρμουζιάδου μάς μιλά για το δάσκαλό της Μένη και ο Στέλιος Μάϊνας διαβάζει από τη "Φανέλα με το νούμερο 9". Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος συνεχίζει με τη δική του αφήγηση και μαζί με τη Σμαράγδα Σμηρναίου διαβάζουν αποσπάσματα από την "κα Κούλα". Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό. Τέλος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Θάνου Λαμπρόπουλου για τον Μένη Κουμανταρέα. Τριανόν Filmcenter (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101). Τηλ: 210 8222702. Ωρα: 21:00.
Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΛΕΞΗ: "ΑΛΛΑΓΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ; ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ; ΜΥΘΟΙ, ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ"

Όταν περάσαμε στην καινούργια χιλιετία, ελάχιστοι στον δυτικό κόσμο ανησυχούσαν για το μέλλον της Δύσης. Μόλις μία δεκαετία αργότερα, οι περισσότεροι συγγραφείς –και μαζί τους η πλειονότητα των πολιτικών στελεχών– θεωρούν αυτονόητο ότι οι καλές μέρες αποτελούν πια παρελθόν. Πώς και γιατί έγινε αυτή η μεταστροφή; Συνέβη πράγματι; Και ποιο ρόλο έπαιξαν οι οικονομολόγοι –εκείνοι που απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση του 2008– στη διαμόρφωση αυτής της νέας κοινής αντίληψης για την ισορροπία δυνάμεων κατά τον 21ο αιώνα; Σχολιάζει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συντονίζει ο Kevin Featherstone, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διευθυντής Ελληνικού Παρατηρητηρίου. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη). Τηλ: 210 7282333. Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "Ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ"

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, συμμετέχοντας ενεργά στους εορτασμούς για το Διεθνές Έτος Φωτός, παρουσιάζει την νέα ψηφιακή παράσταση με τίτλο "Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος". Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με το φως, που θα μας αποκαλύψει πολλά. Θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές για το κοινό (ώρες 20:00 και 21:00). Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387). Τηλ: 210 9469600. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το ταμείο του Πλανηταρίου από τις 19:30.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ "ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΑΓΓΕΛΟ"

Oι μουσικοί Παντελής Σταματέλος (βιολί) και Γιάννης Μιχαηλίδης (πιάνο) παρουσιάζουν έργα του συνθέτη Θανάση Δρίτσα με παρεμβολές αφήγησης από ποιητικές ιστορίες και μουσικά παραμύθια του ίδιου του συνθέτη, αλλά και αποσπάσματα ποίησης του Μίλτου Σαχτούρη. Αφηγητής επί σκηνής θα είναι ο ίδιος ο συνθέτης. Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1). Τηλ: 210 3611206. Ωρα: 20:30. Εισιτήρια: 15€, 10€, 5€.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ "ΑΣΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ"

Η Άννα Παππά, που σπούδασε τη ζωγραφική δίπλα στον εικαστικό Δημήτρη Μανίνη και η Chili Art Gallery παρουσιάζουν τον "Αστικό Βίο", σε 50 έργα, δουλεμένα με ακρυλικό και βινύλ, σε χαρτί. Ξεκινώντας από τη συμβολοποίηση της μορφής, πολύ κοντά στη γλώσσα των κόμικ, εισάγει στην επεξεργασία του "Τόπου" γραφές που αποστασιοποιούν τα αντικείμενα από τον "ως είθισται" μύθο τους, δηλαδή, από την πεπατημένη της διευκολυντικής δραματοποίησης. Έτσι, οι μορφές επανεγγράφονται ως υλικό αυτοσαρκαστικής αφήγησης και η αίσθηση εικονικής πραγματικότητας ανάγεται σε κριτικό λόγο, καθώς το νήμα της νοσταλγίας διατηρείται ως μνήμη. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 19:3μ και θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου. Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15). Τηλ: 2107292564. Είσοδος ελεύθερη.