Δωρεάν είσοδος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς, ευρωπαϊκή γιορτή που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς θεσμούς και λαμβάνει χώρα το Σεπτέμβριο, συμμετέχει στον εορτασμό, έχοντας για το κοινό δωρεάν είσοδο για όλους το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου.

Εναρμονίζοντας το πρόγραμμά του με τη φετινή θεματική του εορτασμού που είναι «τα Πρόσωπα του Χρόνου», διοργανώνει δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Για τους μικρούς του φίλους, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται», ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά από 7-11 ετών. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στο εργοστάσιο φωταερίου, να μάθουν για τη γραμμή παραγωγής και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην παραγωγή ενέργειας. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τις ειδικότητες επαγγελμάτων που εργαζόντουσαν στο παλαιό εργοστάσιο φωταερίου αλλά και τις συνθήκες εργασίας.

Παράλληλα, για τους ενήλικες προσφέρεται θεματική ξενάγηση για το εργοστάσιο φωταερίου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού στους ανθρώπους που συνέδεσαν τη ζωή τους με την ιστορία του εργοστασίου. Αναφορές γίνονται στους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς, στους εφευρέτες και τους μηχανικούς, αλλά και στους απλούς εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής.

Τέλος, σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου του μουσείου (10.00-18.00) θα πραγματοποιούνται συνεχώς προβολές αρχειακού υλικού με θέμα τους ανθρώπους του εργοστασίου, τη γραμμή παραγωγής και τις συνθήκες εργασίας. Το αρχειακό υλικό θα εναλλάσσεται με την προβολή ανέκδοτης αρχειακής έρευνας με θέμα τα επαγγέλματα των κατοίκων της περιοχής βάσει των Οδηγών της εποχής 1900-1960, από την ομάδα των: Ευγενία Μπουρνόβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών & Μυρτώ Δημητροπούλου, ιστορικός - ερευνήτρια. Οι προβολές θα λάβουν χώρα στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου.