Αγόραζε 12άρια στη Γιουροβίζιον το Αζερμπαϊτζάν;

Τα αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει η πρόσφατη αποκάλυψη πως τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και άλλες χώρες αγόραζαν τα πολυπόθητα 12άρια στον τελικό του μουσικού διαγωνισμού της Eurovision.

Για χρόνια οι Βρετανοί παραπονούνται πως ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision έχει προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα.

Όπως όμως όλα δείχνουν, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις... τελικά είχαν δίκιο.

Οι διοργανωτές ήδη έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα κατά την οποία θα εξετάσουν το κατά πόσο στη φετινή διοργάνωση υπήρξαν χώρες που αγόρασαν ψήφους από άλλες.

Συγκεκριμένα, ο φετινός δεύτερος νικητής, το Αζερμπαϊτζάν, που απέσπασε το πολυπόθητο 12άρι από τη Μάλτα και μάλιστα για 4η χρονιά στη σειρά, φέρεται να κατηγορείται πως δεν αποπειράθηκε απλώς να δωροδοκήσει τους κριτές του διαγωνισμού αλλά και να πληρώσει φοιτητές από τη Λιθουανία ώστε να ψηφίσουν τη συμμετοχή του πολλές φορές.

Αντίστοιχες κατηγορίες βαρύνουν και το FYROM το οποίο φέρεται να προσπάθησε να επέμβει στο μηχανισμό ψηφοφορίας προκειμένου να αποσπάσει ακόμη περισσότερους πόντους στο τελικό αποτέλεσμα.

Τις παραπάνω πληροφορίες φέρεται να έδωσε ανώνυμα στην κυκλοφορία άνθρωπος από τη φετινή διοργάνωση που έγινε στη Σουηδία, και ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε πως “Το Αζερμπαϊτζάν μου προσέφερε αρκετά χρήματα ώστε να περάσω όλη μου τη χρονιά”.

Εκτός αυτού, η Μπόνι Τάιλερ που συμμετείχε με τα χρώματα της Βρετανίας στον διαγωνισμό, ανέφερε σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα πως άκουσε Ρώσους να παραπονούνται σε μέλη της αζερικής αποστολής επειδή «δεν τους έδωσαν τους βαθμούς για τους οποίους τους είχαν πληρώσει».

Η εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν στο σκάνδαλο με την ψηφοφορία της Γιουροβίζιον δεν είναι τυχαία. Την ημέρα του τελικού τον Μάιο, είχαν δημοσιευτεί στη λιθουανική ιστοσελίδα 15min βίντεο στο οποίο λιθουανοί φοιτητές εμφανίζονταν να δωροδοκούνται από Αζέρους ώστε να ψηφίσουν το τραγούδι τους αρκετές φορές.

Παρότι την προηγούμενη εβδομάδα η EBU απέρριψε τις κατηγορίες περί αλλοίωσης του αποτελέσματος διά στόματος Σιέτσε Μπάκερ, του υπεύθυνου της διοργάνωσης, επιβεβαίωσε ωστόσο πως διενεργεί έρευνα επί του θέματος. Συγκεκριμένα, οι ιθύνοντες του φορέα ανέθεσαν στην εταιρεία Price water house Coopers να έρθει σε επαφή με δέκα επικεφαλής αποστολών που βρέθηκαν στο Μάλμε ώστε να συζητήσουν το ζήτημα. Κανένας από αυτούς δεν φέρεται ότι διαπίστωσε παρατυπίες στην ψηφοφορία, ενώ καμία άλλη χώρα δεν έκανε σχετικές καταγγελίες.