Μνήμες και εικόνες από τη Μικρά Ασία στο Μέγαρο Μουσικής

Μνήμες και εικόνες από τις αλησμόνητες πατρίδες ζωντάνεψαν απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην εκδήλωση “Μικρά Ασία: Φεύγαμε και για σένα λέγαμε”, την οποία διοργάνωσε η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας για να τιμήσει τις ρίζες της.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, το κοινό απόλαυσε μια δίωρη μουσικοχορευτική εκδήλωση, η οποία του γέννησε θύμησες των εποχών εκείνων, του πολιτισμού, του ύφους και των χορών από τις πατρίδες που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στις ρίζες των προγόνων, στους ανθρώπους που με κόπο προσπάθησαν να ξαναχτίσουν μετά τη μικρασιατική καταστροφή τη ζωή τους. Εκείνους που πριν από σχεδόν έναν αιώνα έφυγαν εκδιωγμένοι από τη Μικρά Ασία και ξαναέχτισαν τη ζωή τους στην περιοχή της Αθήνας που τους αγκάλιασε, στη Νέα Ιωνία και τη Φιλαδέλφεια.

Στην πολιτιστική περιδιάβαση συμμετείχαν νέοι, σπουδαίοι καλλιτέχνες και χορευτικές ομάδες, αλλά και σύλλογοι που φέρουν τη σφραγίδα του μικρασιατικού πολιτισμού και μας ταξίδεψαν στη Σμύρνη, την Πόλη, την Καππαδοκία και τον Πόντο.

Το κοινό είχε κατακλύσει από νωρίς τη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής. Μάλιστα, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης, οκτώ χρόνια είχε να παρατηρηθεί sold out των εισιτηρίων μέσα σε μόνο μία ημέρα, σε ανάλογη εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής. Το ενδιαφέρον του ήταν έκδηλο από την πρώτη κιόλας ημέρα προπώλησης των εισιτηρίων, στις 15 Ιανουαρίου.

Τα έσοδα από την εν λόγω πολιτιστική δραστηριότητα προορίζονται για την ενίσχυση των ιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας.

Την εκδήλωση παρουσίασαν η τραγωδός Λυδία Πρωτοψάλτη και ο Γιάννης Βόγλης. Σολίστ ήταν ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ενώ τραγούδησαν οι Ζαχαρίας Καρούνης, Σοφία Μάνου και Χαριτίνη Πανοπούλου. Τη σκηνική επιμέλεια είχε η Σοφία Σπυράτου.