Το φαγητό της ελληνίδας μάνας, στους κινηματογράφους

Μέσα στον Οκτώβριο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Food for love, μια παραγωγή της Inkas Films, σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

H αρχή γίνεται την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στο διαγωνιστικό πρόγραμμα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest Χαλκίδας (8-13 Οκτωβρίου).

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο Θέατρο Παπαδημητρίου, και η επαναληπτική την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 20.00, στην αίθουσα Πλατανιώτης του ξενοδοχείου Lucy.

Στη συνέχεια θα παιχτεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο 6o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (7-18 Οκτωρβρίου). Τέλος, θα είναι διαθέσιμο στο Dok Market του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας, από τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο της Μαριάννας Οικονόμου βρίσκονται τρεις ελληνίδες μητέρες, οι οποίες στέλνουν τάπερ με σπιτικό φαγητό στα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς της ελληνικής οικογένειας. Με χιούμορ και ευαισθησία, η σκηνοθέτης τονίζει την απέραντη αγάπη της ελληνίδας μάνας προς τα παιδιά της η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι την άκρη της γης! Όσο μακριά κι αν είναι το παιδί της, το φαγητό της θα το ακολουθεί.

Το σπιτικό φαγητό στα χέρια της ελληνίδας μάνας είναι ένα ισχυρό πρακτικό αλλά και συμβολικό όπλο, που γεφυρώνει γεωγραφικές και συναισθηματικές αποστάσεις και διατηρεί για πάντα στενούς τους οικογενειακούς δεσμούς. Μέσα από τις ιστορίες των τριών μανάδων και τη σχέση τους με το φαγητό, το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας με κεντρική μορφή τη μητέρα, και τα παιδιά ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

Το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, του Λος Άντζελες, της Πάτμου κ.ά., ενώ μες στους επόμενους μήνες θα παιχτεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές διοργανώσεις ντοκιμαντέρ. Ακόμη, έχει αγοραστεί από τα κανάλια YLE της Φιλανδίας και ARTE της Γαλλίας, ενώ τη διεθνή διανομή του έχει αναλάβει η ισραηλινή εταιρεία JMT Films. 

Συμμετείχε, επίσης, στο Story Doc 2010 όπου απέσπασε το Βραβείο Development και στο Pitching Forum Docs Barcelona του 2011.

Ακολουθεί το trailer της ταινίας: