Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Lux 2013

Οι ταινίες "Miele" (ιταλική και γαλλική συμπαραγωγή), "The Broken Circle Breakdown" (Βέλγιο) και "The Selfish Giant" (Ηνωμένο Βασίλειο) επιλέχθηκαν για την τελική φάση του διαγωνισμού του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι τρεις υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν στη 10η έκδοση των "Ημερών Βενετίας" στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Οι τρεις ταινίες θα προβληθούν σε όλα τα κράτη μέλη από τα μέσα Οκτωβρίου έως το Δεκέμβριο.

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν, κατά την παράδοση των προηγούμενων χρόνων, προσεγγίζουν διαφορετικά κοινωνικά θέματα με πρωτοτυπία και ευαισθησία. Για πρώτη φορά οι δύο από τις τρεις ταινίες έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Miele, της Valeria Golino - Γαλλία, Ιταλία

Πρόκειται για την ιστορία της Ιρένε, η οποία με το ψευδώνυμο "Miele" βοηθά ασθενείς που υποφέρουν να δώσουν τέλος στην ζωή τους και να λυτρωθούν, διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους. Μια μέρα γνωρίζει έναν υγιή άνδρα, ο οποίος ζητά την βοήθειά της. Η συνάντηση αυτή θα δημιουργήσει αμφιβολίες στην Ιρένε για τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις της.

The Selfish Giant, της Clio Barnard - Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόκειται για ένα σύγχρονο παραμύθι με πρωταγωνιστές δύο φίλους, ο ένας από τους οποίους γίνεται άπληστος και εκμεταλλευτής όσο προχωράει η πλοκή, γεγονός που οδηγεί σε ένα τραγικό συμβάν.

The Broken Circle Breakdown, του Felix Van Groeningen - Βέλγιο

Η ταινία αφηγείται την απίθανη ιστορία αγάπης μεταξύ της Elise και του Didier, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σοβαρή ασθένεια της κόρης τους.