Γεμάτος διαμάντια ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού Φεστιβάλ των Καννών

Για πρώτη φορά, προκειμένου να εορταστούν τα 70 χρόνια του κινηματογραφικού φεστιβάλ

Για πρώτη φορά, ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών 2017 με τον οποίο θα βραβευτεί στις 28 Μαΐου η καλύτερη ταινία που μετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό σκέλος, θα είναι γεμάτος από διαμάντια προκειμένου να εορταστούν τα 70 χρόνια του κινηματογραφικού φεστιβάλ, ανακοίνωσε ο ελβετικός οίκος κοσμημάτων Chopard.

Τα 118 γραμμάρια από ατόφιο χρυσάφι του κατ΄εξαίρεση αυτού Φοίνικα θα είναι διακοσμημένα με 167 διαμάντια βάρους 0,694 καρατίων, "σαν γαλαξιακή σκόνη στο φύλλωμα και τον κορμό", διευκρίνισε ο επίσημος χορηγός του φεστιβάλ.

Το σημερινό βραβείο σχεδιάστηκε το 1998 από την Καρολίν Σόιφελε, την συμπρόεδρο του οίκου Chopard, ο οποίος προμηθεύει κάθε χρόνο το βραβείο αξίας 20.000 και πλέον ευρώ, σε αντάλλαγμα για την επίσημη συνεργασία.

Ελαφρώς καμπύλος ο κορμός του φοίνικα, διακοσμείται με 19 φύλλα σκαλισμένα στο χέρι και η βάση του έχει σχήμα καρδιάς. Ο φοίνικας από χρυσό 18 καρατίων βρίσκεται πάνω σε ορεία κρύσταλλο βάρους ενός κιλού που είναι κομμένη σε σχήμα διαμαντιού και είναι πάντα μοναδική, καθώς η φύση δεν δίνει ποτέ δύο όμοιους κρυστάλλους.

Για να φιλοτεχνηθεί το βραβείο, πρέπει αρχικά να κατασκευαστεί ένα δερμάτινο καλούπι, να διοχετευτεί ο χρυσός στο εκμαγείο, να ακολουθήσει το γυάλισμα... επτά χρυσοχόοι εργάζονται συνολικά 40 ώρες.

Ο Φοίνικας γιόρτασε τα 60 χρόνια του το 2015 αλλά έχει δοθεί 56 φορές από την πρώτη φορά που διοργανώθηκε ο θεσμός, συμπεριλαμβανομένων πέντε ετών που το βραβείο μοιράστηκε σε δύο νικητές. Στο παρελθόν, ένα δίπλωμα το οποίο συνοδευόταν από ένα έργο σύγχρονου καλλιτέχνη, αντάμειβε το καλύτερο βραβείο του φεστιβάλ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...