Ο Παράδεισος του Αντρέϊ Κοντσαλόφσκι στη Βενετία

Η ταινία εξιστορεί πώς μπλέκονται μεταξύ τους οι ζωές των τριών ηρώων- της Ρωσίδας εμιγκρέ Ολγας, του Γάλλου συνεργάτη των κατακτητών Ζιλ, και του υψηλόβαθμού αξιωματικού των SS, Χέλμουτ

Για τις ζωές των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μιλάει η νέα ταινία του Αντρέι Κοντσαλόφσκι με τίτλο «Παράδεισος», η οποία μπήκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η ταινία εξιστορεί πώς μπλέκονται μεταξύ τους οι ζωές των τριών ηρώων- της Ρωσίδας εμιγκρέ Ολγας, του Γάλλου συνεργάτη των κατακτητών Ζιλ, και του υψηλόβαθμού αξιωματικού των SS, Χέλμουτ. Φέτος το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου και η ταινία θα προβληθεί στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ, όπως παραδοσιακά είναι μία από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο φεστιβάλ.

Η προηγούμενη ταινία του Αντρέι Κοντσαλόφσκι «Λευκές νύχτες του ταχυδρόμου Αλεκσέϊ Τριαπίτσιν» είχε επίσης συμμετάσχει στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας το 2014 και είχε λάβει το ανώτατο βραβείο σκηνοθεσίας, το «Αργυρό λιοντάρι». Η ταινία γυρίστηκε στο εθνικό πάρκο του Κενοζέρσκι, με μη επαγγελματίες ηθοποιούς από τους κατοίκους της περιοχής.

Σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της ταινίας του Κοντσαλόφσκι παίζει η σύζυγός του, ηθοποιός και παρουσιάστρια, Γιούλια Φισότσκαγια, η οποία ειδικά για την ταινία ξύρισε το κεφάλι της.

Η ηρωίδα της Φισότσκαγια είναι η Ρωσίδα εμιγκρέ και μέλος της γαλλικής αντίστασης, η οποία καταλήγει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και εκεί σώζει Εβραιόπουλα.

Ο χαρακτήρας της ηρωίδας βασίστηκε στην πραγματική ζωή της πριγκίπισσας Ομπαλένσκαγια, η οποία υπήρξε μέλος της γαλλικής αντίστασης, συνελήφθη από την Γκεστάπο και απαγχονίσθηκε το 1944 στις φυλακές του Βερολίνου.

Η ταινία «Παράδεισος» είναι μία συμπαραγωγή Ρωσίας — Γερμανίας. Εκτός από τους Ρώσους ηθοποιούς στην ταινία παίζουν Γάλλοι και Γερμανοί ηθοποιοί όπως οι: Φιλίπ Ντουκέν, Πίτερ Κουρτ, Κρίστιαν Κλάους και Γιάκομπ Ντιλ.

Ο τελευταίος είναι γνωστός στο ρωσικό κοινό από την πρόσφατη ταινία του Αλεξάντρ Μιντάζντε «Χαριτωμένος Χανς, αγαπητός Πιότρ».

Στην ταινία πρωταγωνιστεί επίσης ο διάσημος Ρώσος ηθοποιός Βίκτορ Σουχορικόφ, ο οποίος ενσαρκώνει την προσωπικότητα του ναζιστή στρατιωτικού και πολιτικού Χάινριχ Χίμλερ.