Ανοίγει απόψε η αυλαία του κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών

Η επιτροπή είναι έτοιμη με επικεφαλής τους αντισυμβατικούς αδελφούς Κοέν, το κόκκινο χαλί έτοιμο να ξετυλιχθεί και στην Κρουαζέτ επικρατεί αναβρασμός: η αυλαία του 68ου Φεστιβάλ των Καννών ανοίγει σήμερα με το ίνδαλμα του γαλλικού κινηματογράφου, την Κατρίν Ντενέβ, σε μία δυνατή ταινία "La tete haute" (Με ψηλά τo κεφάλι).

Σε μια τεράστια αφίσα, το απαστράπτον πρόσωπο της 'Ινγκριτ Μπέργκμαν, άλλης θρυλικής ηθοποιού που φέτος θα ήταν 100 ετών, υποδέχεται υπό τον ανοιξιάτικο ήλιο τους πιστούς του φεστιβάλ πριν από την άφιξη της επιτροπής. Τα εννέα μέλη της θα δώσουν συνέντευξη Τύπου το απόγευμα.

"Λατρεύουμε τις Κάννες και το φεστιβάλ. Ερχόμαστε τόσο συχνά εδώ. Αυτό το φεστιβάλ έχει κάνει τόσα για εμάς", δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ο 'Ιθαν Κοέν, ο αμερικανός σκηνοθέτης και πολυβραβευμένος στις Κάννες μαζί με τον αδελφό του Τζόελ.

Η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει μεταξύ των 19 ταινιών που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα, ο οποίος θα απονεμηθεί στις 24 Μαΐου.

"Έχουμε φυσικά την πρόθεση να δώσουμε αντιφατικές εντολές. Στη συνέχεια να δούμε πού θα μας οδηγήσει αυτό. Αυτή είναι η μέθοδός μας", είπε αστειευόμενος.

Η έναρξη του διασημότερου φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως έχει προγραμματιστεί στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος). Ο ηθοποιός Λαμπέρ Ουιλσόν θα είναι ο οικοδεσπότης της τελετής έναρξης και λήξης, όπως και πέρυσι.

Ωστόσο, πέρα από την αίγλη και "νιώθοντας φρίκη" για τις ωμότητες που διαπράττονται στο Ιράκ και τη Συρία, ο γάλλος πρωταγωνιστής προτίθεται να επωφεληθεί από το βήμα του φεστιβάλ για να αντιπαραβάλει την εξειδανικευμένη από το σινεμά εικόνα της ελεύθερης γυναίκας με την κακοποιημένη σε ορισμένες περιοχές του κόσμου γυναίκα.

"Δεν είμαστε κατ 'ανάγκη υποχρεωμένοι να μείνουμε στο επιφανειακό, στις πούλιες και τις παγιέτες, τη στιγμή που εγκαινιάζεται το Φεστιβάλ των Καννών! Θέλω να αντιπαραβάλω τη γυναίκα που αναδεικνύεται από τον κινηματόγραφο, που αποκαλύπτεται, με αυτήν που την κρατούν στη σκιά, που την φιμώνουν, την κακοποιούν, την πουλάνε".

Δυνατή, επίσης, η ταινία της έναρξης, ένα σκληρό έργο της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Εμανουέλ Μπερκό για ένα κοινωνικό θέμα, την εγκληματικότητα και τη δικαιοσύνη των ανηλίκων.

Η Κατρίν Ντενέβ υποδύεται μια δικαστή ανηλίκων. Ο Μπενουά Μαζιμέλ--που απέσπασε το βραβείο ερμηνείας το 2001 στις Κάννες για το ρόλο στον "Πιανίστα" του Μίχαελ Χάνεκε-- υποδύεται έναν εκπαιδευτικό και ο νεαρός Ροντ Παραντό, τον ανήλικο παραβατικό.

Η ταινία "Με ψηλά το κεφάλι", ένα έργο-γροθιά, προβάλλεται από σήμερα σε όλη τη Γαλλία.

"Είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά όταν βγαίνετε από την αίθουσα, έχετε δάκρυα στα μάτια και ταυτόχρονα μια αχτίδα ελπίδας. Λοιπόν πιστεύω ότι για μια έναρξη δεν είναι κακό", δήλωσε χθες στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο νέος πρόεδρος του φεστιβάλ Πιέρ Λεσκίρ, ομολογώντας ότι έχει "λίγο τρακ" πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, ως πρόεδρός του για πρώτη φορά.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία των Καννών που η ταινία γυνάικας σκηνοθέτη θα ανοίξει το διαγωνιστικό σκέλος του φεστιβάλ, μετά τη Νταϊάν Κουρίς, πριν από σχεδόν 30 χρόνια, το 1987, σε ένα φεστιβάλ που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη παρουσία γυναικών.

Εκτός από την Εμανουέλ Μπερκό, αρκετές σκηνοθέτιδες θα είναι στην επίσημη επιλογή, παρότι μόνο δύο συμμετέχουν στο διαγωνισμό, οι Γαλλίδες Μαϊβέν και Βαλερί Ντονζελί.

Οι Κάννες ξετυλίγουν φέτος το κόκκινο χαλί για τον γαλλικό κινηματογράφο, που κυριαρχεί με πέντε γαλλικές ταινίες μεγάλου μήκους στο διαγωνιστικό σκέλος του φεστιβάλ και με το ένα τέταρτο των ταινιών όλων των κατηγοριών .

Τρεις ιταλικές ταινίες διαγωνίζονται επίσης, ανάμεσά τους το τελευταίο έργο του Νάνι Μορέτι, ο οποίος διαγωνίζεται για ένα δεύτερο Χρυσό Φοίνικα, μετά τον πρώτο που απέσπασε το 2001 με την ταινία "Το δωμάτιο του γιου μου".

Σε μια επιλογή όπου κυριαρχεί ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος --με ταινίες επίσης από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Νορβηγία-- τρεις ασιατικές και δύο αμερικανικές ταινίες θα διαγωνιστούν επίσης, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Γκας Βαν Σαντ, ο οποίος έχει ήδη βραβευθεί με τον Χρυσό Φοίνικα το 2003 για την ταινία "Ελέφαντας".

Η υπερπαραγωγή "Mad Max" θα προβληθεί αύριο, πριν από την τελευταία ταινία του Γούντι Άλεν και την πρώτη της ηθοποιού Νάταλι Πόρτμαν. Ο σύζυγός της, ο χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ, διευθυντής στην Όπερα του Παρισιού, θα παρουσιάσει απόψε στην τελετή έναρξης μικρή χορογραφία εμπνευσμένη από την ταινία του Χίτσκοκ "Vertigo" (Δεσμώτης του Ιλίγγου).