Περιμένοντας τη Χρυσή Άρκτο στην 65η Μπερλινάλε

Τελευταία μέρα σήμερα του διαγωνιστικού τμήματος του 65ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, με την προβολή δύο ακόμη ταινιών στο διαγωνιστικό τμήμα, της βιετναμέζικης «Μεγάλος πατέρας, μικρός πατέρας και άλλες ιστορίες» του Φαν Ντανγκ Ντι και της «Σταχτοπούτας» μιας νέας εκδοχής του γνωστού παραμυθιού από τον Βρετανό Κένεθ Μπράνα. Στο Βερολίνο από χτες, ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κένεθ Μπράνα, μαζί με την Κέιτ Μπλάνσετ και τους άλλους πρωταγωνιστές του.

Με τις δύο αυτές ταινίες συμπληρώθηκε το διαγωνιστικό πρόγραμμα και αύριο αναμένεται η απονομή των βραβείων από τη διεθνή κριτική επιτροπή της Μπερλινάλε, με πρόεδρο τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι. Ανάμεσα στα φαβορί για τη Χρυσή Άρκτο του φεστιβάλ είναι η αμερικανική ταινία «Knight of Cups» του Τέρενς Μάλικ, η ρωσική «Κάτω από ηλεκτρισμένα σύννεφα» του Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ, «Το μαργαριταρένιο κουμπί» του Πατρίσιο Γκουσμάν και το «Ηφαίστειο» του Πάμπλο Λαρέν. Ενώ, ανάμεσα στις ταινίες που έχουν πιθανότητα για ένα από τα άλλα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ (Ειδικό Βραβείο, Βραβείο σκηνοθεσίας) είναι και οι ταινίες «Ταξί» του Τζαφάρ Παναχί, «Το κλαμπ» του Πάμπλο Λαρέν, το πολωνικό «Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα (με τον Γιάνους Γκάγιος, ανάμεσα στα φαβορί για το βραβείο ερμηνείας) και «Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας» του Μπενουά Ζακό (με τη Λέα Σεντού, στα φαβορί για το βραβείο ερμηνείας). Στις υποψηφιότητες για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, φαβορί είναι ακόμη η Ζιλιέτ Μπινός («Κανείς δεν θέλει τη νύχτα»), η Σάρλοτ Ράμπλινγκ («45 χρόνια») και η Μαρία Μερσέντες Κορόι («Ηφαίστειο»).

Στην ταινία του Φαν Ντανγκ Ντι, μεταφερόμαστε στη Σαϊγκόν της δεκαετίας του '90 για να παρακολουθήσουμε την ομοφυλοφιλική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν νεαρό σπουδαστή φωτογραφίας, τον Βου, και τον συγκάτοικό του, Θαν, ένα νεαρό άντρα που κινείται ανάμεσα σε πόρνες και εμπόρους ναρκωτικών. Με ένα ενδιαφέρον σενάριο και με πολύ καλές ερμηνείες από τους νεαρούς πρωταγωνιστές του και με σωστή χρήση των φυσικών χώρων- τόσο εκείνων κοντά στον ποταμό όπου ζουν οι δύο νέοι, όσο και εκείνων στο ταξίδι του Βου στο χωριό του πατέρα του, στο Δέλτα του Μεκόνγκ- ο σκηνοθέτης καταφέρνει να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα που μου θύμισε εκείνη στην ταινία «Σκληρή ιστορία της νεολαίας» του Ναγκίσα Όσιμα, αλλά και να σχολιάσει τις καταστάσεις καθώς και τα αισθήματα των χαρακτήρων του.