Η κόρη μιας σκλάβας διεκδικεί βραβεία Όσκαρ

Υπερήρωες κατακλύζουν το box office, και το «Οι φύλακες του Γαλαξία» ήταν η καλύτερη ταινία του καλοκαιριού (η οποία είναι έτοιμη να εκθρονίσει τον Captain America και να γίνει η καλύτερη ταινία της χρονιάς). Αλλά το να μιλάμε για αυτά τα μεγαθήρια μεγάλου-προϋπολογισμού με γιγάντιες ανταμοιβές στο Box Office (εκτός αν μιλάμε για την τελευταία ταινία Expendables 3 ή το Sin City 2 που αποδείχτηκαν μεγάλες αποτυχίες) σημαίνει ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά - ένα happy hour ταινιών με παράξενα πλάσματα, από τις οποίες διαφοροποιούνται μόνο μια ή δυο κωμωδίες.

Όλες οι παρακάτω ταινίες έχουν ξεπεράσει αυτό τον μέσο όρο και προσφέρουν τα πάντα. Από δράματα εποχής στη σύγχρονη κωμωδία σε ταινίες που πήρε πάνω από μια δεκαετία για να γυριστούν. Η ταινία “Men in tights”, να το πω έτσι, μπορεί να έχει κερδίσει το box office, αλλά είμαι ευτυχής που μια επιλογή από ταινίες όπως αυτές εξακολουθεί να υπάρχει σε αυτό το συνεχώς mainstream χώρο των ταινιών.

Η ταινία “Belle” της Άμα Ασάντε προβλήθηκε σε μόλις τέσσερεις αίθουσες, και άνοιξε με τον εκπληκτικό μέσο όρο των $ 26.645 ανά αίθουσα. Η ταινία πηγαίνει τα δράματα εποχής σε μια νέα κατεύθυνση συστήνοντας μας την Dido Belle, μια από τις πρώτες μιγάδες αριστοκράτισσες της Βρετανίας, της οποίας ο θείος, ο Λόρδος Mansfield, πήρε σημαντικές αποφάσεις για τις αλλαγές σχετικά με το δουλεμπόριο στη Βρετανία. Ήταν μια εμπορική επιτυχία και έκανε αστέρες τις έγχρωμες γυναίκες της –η Ασάντε τώρα ετοιμάζει την πρώτη της ταινία στούντιο, και το αστέρι Γκούρου Μπάθα-Ρω- είναι έτοιμη να χτυπήσει στο φεστιβάλ TIFF με την ταινία “Beyond the Lights”.

Η ταινία “Belle” τελικά ξεπέρασε τα $ 10.000.000 στο US Box office και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του φετινού καλοκαιριού 2014 για την Fox Searchlight Pictures .

Λίγα λόγια για την ταινία

Η έμπνευση πίσω από την ισχυρή νέα ταινία με πρωταγωνιστές τους Γκούρου Μπάθα Ρω, Τομ Γουίλκινσον και Εμιλυ Γουότσον, είναι η ιστορία της Dido Belle, η υιοθεσία της οποίας από την αριστοκρατική οικογένεια αμφισβήτησε τις συμβάσεις του 18ου αιώνα στην Αγγλία. Την ερωτεύονται πάρα πολλοί αριστοκράτες, αρκετοί όμως σκοντάφτουν στο διαφορετικό χρώμα της και τον αντίκτυπο που είχε στην βρετανική αριστοκρατία. Σε ένα από τα πιο διάσημα πορτραίτα στον κόσμο, ένα όμορφο κορίτσι που περπατά στους χώρους της οικείας Kenwood, ένα όραμα της αριστοκρατικής φινέτσας. Αλλά το μάτι έχει αποσπάει η όμορφη γυναίκα στα δεξιά της. Τραβώντας πάνω της την προσοχή, αναγνωρίζει παιχνιδιάρικα την αξιοσημείωτη θέση της στην κοινωνία του δέκατου όγδοου αιώνα. Όσο αφορά τη Dido Belle ήταν νόθα, μιγάδα κόρη του καπετάνιου του Βασιλικού Ναυτικού και μιας σκλάβας, που υιοθετήθηκε από τον κόμη του Μάνσφιλντ. ‘Όσο αφορά τον Λόρδο Αρχιδικαστή της Αγγλίας θα προεδρεύσει στην περιβόητη υπόθεση Ζόνγκ - ο πνιγμός 142 σκλάβων από μια αδίστακτη ναυτιλιακή εταιρεία. Η απόφασή του παρείχε το νομικό υπόβαθρο για την κατάργηση της δουλείας στη Βρετανία.

Από την προνομιακή ακόμη άνιση ζωή της Dido και της ξαδέλφης της Ελισάβετ, ως την τρομακτική μεταχείριση των Αφρικανών σκλάβων, η Paula Byrne - η συγγραφέας του best seller «The Real Jane Austen» - διηγείται έντονα την ιστορία μιας οικογένειας, που αψήφησε τις κοινωνικές συμβάσεις, τη νομική δίκη όπου αποκάλυψε τις ωμότητες της δουλείας και τη γυναίκα που προκάλεσε τις φυλετικές θεωρίες στο μέγιστο βαθμό.

Οι διεθνείς κριτικές:

«Κομψό και συναισθηματικά ικανοποιητικό ... Αυτό το όμορφο έργο εποχής αφηγείται μια συνεχώς συναρπαστική, ασυνήθιστα πολυεπίπεδη ιστορία.» Variety

«Ένας συγκινητικός απολογισμός… περίτεχνα κατασκευασμένος» Sunday Times

«Η θεατρική απόλαυση του διηγήματος, το οποίο είναι ο σύνδεσμος με την ομώνυμη ταινία, όλα τα κρατάει ενωμένα» The Times

«Ένα υπέροχο, θηλυκό-κεντρικό ειδύλλιο που επαναπροσδιορίζει εντελώς την ταινία εποχής με έναν τρόπο που θα αντηχεί για αρκετό καιρό» Empire

Το Belle ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου