Σινέ-αφιέρωμα στον Ηλία Καζάν

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να παρουσιάσει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Ηλία Καζάν με τίτλο «Αναφορά στον Ηλία Καζάν», το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη φιλμογραφία του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Πρόκειται για την τέταρτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Fox Entertainment και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ. Τζιμ Γιαννόπουλο, τον οποίο η Ταινιοθήκη ευχαριστεί θερμά για την καθοριστική συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος. Επίσης, με την υποστήριξη του UCLA Film & Television Archive, καθώς και της UIP.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:

-Ταινία έναρξης του αφιερώματος θα είναι η ταινία Βίβα Ζαπάτα / Viva Zapata (1952) την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου.

-Συνολικά δεκαπέντε (15) ταινίες του Ηλία Καζάν, δέκα (10) από τις οποίες θα προβληθούν σε αποκατεστημένα φορμά. Πολλές από τις ταινίες του Ηλία Καζάν θα προλογίσουν σκηνοθέτες, κριτικοί κινηματογράφου, συγγραφείς, ψυχαναλυτές, όπως οι Τάσος Γουδέλης, Επαμεινώνδας Θεοδωρίδης, Ελευθερία Δημητρομανωλάκη, Βένια Βέργου κ.ά.

-Το ντοκιμαντέρ Γράμμα στον Ηλία / A letter to Elia (2010) σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε – Κεντ Τζόουνς, δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα της ΤΤΕ στο οποίο και θα συμπεριληφθεί.

-Μαθητεία στον Καζάν: Θα προβληθούν, επίσης, οι ελληνικές ταινίες 1922 του Νίκου Κούνδουρου (1978) και Νύφες του Παντελή Βούλγαρη (2004), ως χαρακτηριστικά παραδείγματα επιρροής του Ηλία Καζάν σε άλλους Έλληνες δημιουργούς.

-Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Ηλίας Καζάν: δημιουργός και επαναστάτης», η οποία θα γίνει στην Ταινιοθήκη την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στις 19:30, με στόχο την ανάλυση του πολύπλευρου έργου του Ηλία Καζάν.

Οι προβολές θα γίνουν στην Aίθουσα Α (χειμερινός) της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

9 έως 19 Οκτωβρίου

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός