Εβδομάδα κινέζικου κινηματογράφου

H Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογραφίας της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζει την Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου 2014 από την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας με την Κινεζική πρεσβεία και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς της Κίνας. Αποτελεί την αφετηρία για την διεύρυνση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε επίπεδο πολιτισμού, καθώς και για την διαμόρφωση συνεργασιών στο πεδίο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομίας.
Λόγω της επισημότητας της εκδήλωσης, στην τελετή έναρξης την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου θα παρευρεθούν ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Τζόου Σιαολί, καθώς και εκπρόσωποι από το χώρο του πολιτισμού των δύο χωρών, επαγγελματίες του κινηματογράφου και μέλη του διπλωματικού σώματος.

Οι ταινίες της εκδήλωσης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οκτώ ταινίες της τελευταίας τριετίας σκηνοθετημένες από διάσημους Κινέζους δημιουργούς, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών δίνοντας την σύνθετη εικόνα του κινεζικού κινηματογράφου στις μέρες μας. Οι περισσότερες έχουν κάνει λαμπρή πορεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, ενώ κάποιες έχουν τιμηθεί και με σημαντικά βραβεία.

Ταινία έναρξης της εκδήλωσης είναι το Love Story στο Πεκίνο/Beijing Love Story του Τσεν Σιτσένγκ/Chen Sicheng, όπου παρακολουθούμε τις ιστορίες πέντε ζευγαριών από διαφορετικές γενιές και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Μέρος των γυρισμάτων της ταινίας έχουν γίνει στη Σαντορίνη. Έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ της Σαγκάης, ενώ προβλήθηκε και στο  Far East Film Festival στην Ιταλία το 2014.

Επίσης, θα προβληθούν:
The Grandmasterτου Γουόν Καρ Γάι/Wong Kar-wai
Τα συνεταιράκια / Partners του Πίτερ Τσαν /Peter Chan
Αστυνομικό Ημερολόγιο / Police Diary της Νινγκ Γινγκ/Ning Ying

Πες Ναι / Say Yes του Λέστε Τσεν/Leste Chen 
Chinese Zodiac του Τζάκι Τσαν /Jackie Chan
Full Circle του Ζανγκ Γιανγκ/Zhang Yang
Το χτύπημα του δράκου/ Flying Swords of Dragon Gate του Τσούι Χαρκ/Tsui Hark

Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν με ελληνικούς υπότιτλους.
Τιμή εισόδου για κάθε προβολή 4€.

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136