Νύχτες Πρεμιέρας: Κλεφτές ματιές στο πρόγραμμα

Οι πρώτες ανακοινώσεις από τη φετινή επετειακή διοργάνωση, που θα γίνει 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Δαναός, Odeon Opera, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές για τους Αθηναίους σινεφίλ.

Από το διεθνές διαγωνιστικό του φεστιβάλ ανακοινώθηκαν δυο ταινίες που έχουν από τώρα πάρει τη θέση του φαβορί για τη Χρυσή Αθηνά: Το «’71» του Γιαν Ντεμάνζ, ένα απίστευτα αγωνιώδες και γεμάτο ένταση θρίλερ - ταξίδι στην κόλαση του εξεγερμένου Μπέλφαστ των αρχών της δεκαετίας του ’70 και η εναλλακτική ισπανική κομεντί «10.000km» του Κάρλος Μάρκες Μαρσέτ θα είναι σίγουρα από τα δυνατά χαρτιά της διοργάνωσης.

Στο διαγωνιστικό τμήμα «Μουσική και Φιλμ» θα δούμε, φέτος, δυο ντοκιμαντέρ: Το «20.000 Days on Earth» που αποκαλύπτει την αληθινή πλευρά του Νικ Κέιβ, και το «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets» ζουμάρει στο indie γκρουπ που άλλαξε το μουσικό τοπίο στα 90s.

Σημαντικούς σταθμούς της διοργάνωσης θα αποτελέσουν δυο περιεκτικά αφιερώματα σε δυο σπουδαίους δημιουργούς της 7ης Τέχνης. Το πρώτο αφορά τον Ρόμπερτ Όλτμαν, με το φεστιβάλ να προβάλλει ταινίες - σταθμούς που υπέγραψε τη δεκαετία του ’70, όπως τα «Nashville», «McCabe and Mrs. Miller» και «M.A.S.H.». Επίσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας έχει ετοιμάσει και μια ρετροσπεκτίβα στον μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη, Αντρέι Ζουλάφσκι, η οποία περιλαμβάνει τα κορυφαία έργα του «Σημασία Έχει να Αγαπάς» και το «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη».

Από το τμήμα των ντοκιμαντέρ σημειώστε στα must-see το «Life Itself» του Στιβ Τζέιμς, που αποκαλύπτει τα έργα και τις ημέρες του διάσημου Αμερικανού κριτικού κινηματογράφου, Ρότζερ Έμπερτ. Επίσης, σημειώστε ότι δύο Ελληνίδες σκηνοθέτιδες καταγράφουν με την κάμερά τους την αποτρόπαια πρακτική της κλειτοριδεκτομής, αποκαλύπτοντας μία από τις σύγχρονες θρησκευτικές μάστιγες του πλανήτη. Η Βίκυ Βελλοπούλου με το «Excision» και η Χριστίνα Πιτούλη με το πολυταξιδεμένο μικρού μήκους «Bref» θα βρεθούν στο φετινό τμήμα ντοκιμαντέρ του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, φιλοδοξώντας να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες.

Όσο για την κατηγορία των ειδικών προβολών θα δούμε τον ψηφιακά αποκαταστημένο «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι», σε μια μεταμεσονύχτια προβολή που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε! Επίσης, μην ξεχνάτε ότι για 3η συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί στα πλαίσια του φεστιβάλ το διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.

Νεότερα θα έχουμε σύντομα