Ταινίες που παραποίησαν πραγματικά γεγονότα

Μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες είναι αυτές που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Το γεγονός ότι «πατούν» επάνω στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι εξάπτει το ενδιαφέρον του κοινού.

Ωστόσο, πολλές φορές οι «αληθινές ταινίες» δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συνέβησαν στην πραγματικότητα!

Δείτε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ταινιών, που… δε θα έπρεπε να λένε ότι περιέχουν πραγματικά περιστατικά.

Επτά ταινίες, που οι ιστορικοί βρίσκουν από εντελώς ανυπόφορες έως… γελοίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα howstuffworks.com:

  1. «Ποκαχόντας»

Το 1995 η Disney δέχτηκε πολλές κριτικές για την εκδοχή της στην ιστορία της Ποκαχόνταs, κατά την οποία η ιθαγενής Ποκαχόντας ερωτεύεται ένα βρετανό έποικο, τον John Smith, με αποκορύφωμα τη στιγμή που εκείνη προσπαθεί να σώσει τη ζωή του.

Στην πραγματικότητα, όταν συνέβη αυτό το περιστατικό η Ποκαχόντας ήταν μόλις 10 ή 11 ετών, ενώ στην ταινία φαίνονται και οι δύο στην ενήλικη ζωή τους.

Ο Smith όντως έγινε φίλος μαζί της και εκείνη όντως παντρεύτηκε ένα Βρετανό, όμως όχι αυτόν, αλλά τον John Rolfe.

Δείτε εδώ

  1. «JFK»

Οι θεωρίες συνομωσίας γύρω από τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου John F. Kennedy είναι πολλές.

Η πραγματικά διαμάχη «άναψε» το 1991 όταν κυκλοφόρησε η ταινία του Oliver Stone, η οποία προϋποθέτει ότι μία θεωρία γύρω από τη δολοφονία είναι πραγματική και ακολουθεί τον εισαγγελέα Jim Garrison στις έρευνές του.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ο στρατός, το FBI,η CIA και άλλοι εμπλέκονται στη δολοφονία του προέδρου, καταγγέλλοντας μάλιστα τον Lyndon Johnson για βοήθεια στη συγκάλυψη των γεγονότων.

Δείτε εδώ

  1. «Shakespeare in Love»

Σύμφωνα με την ταινία «Shakespeare in Love» του 1998, ο Σαίξπηρ εμπνεύστηκε το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» όταν ερωτεύτηκε μια νεαρή γυναίκα, η οποία ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Οι ιστορικοί αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο Σαίξπηρ προσάρμοσε την πλοκή του έργου από άλλες πηγές, επομένως η ιδέα ότι ανέπτυξε την ιστορία σταδιακά και δεν είχε φανταστεί το τέλος, ενώ βρισκόταν στα μισά -όπως υποστηρίζει η ταινία- είναι απίθανη.

Δείτε εδώ

  1. «Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι»

Παρότι θεωρήθηκε ως μια συναρπαστική απεικόνιση των ηθικών διλημμάτων που αντιμετώπιζαν οι σύμμαχοι, που είχαν πέσει αιχμάλωτοι των Γιαπωνέζων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η συγκεκριμένη ταινία θεωρήθηκε ως «χαστούκι» στο πρόσωπο ενός πραγματικού βρετανού αξιωματικού.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από το χαρακτήρα του βρετανού συνταγματάρχη Nicholson.

«Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ταϊλάνδης, ο Ιάπωνας συνταγματάρχης Σάιτο (Σεσούι Χαγιακάβα) υποχρεώνει τους βρετανούς αιχμαλώτους να εργαστούν στην κατασκευή μιας γέφυρας τεράστιας στρατηγικής σημασίας, εφόσον επρόκειτο να ενώσει τη Βιρμανία με την Ταϊλάνδη. Ο συνταγματάρχης Νίκολσον, που βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με τον Ιάπωνα, δέχεται να ηγηθεί των ανδρών του στην κατασκευή της γέφυρας. Η κατασκευή της γέφυρας πρόκειται να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τον Νίκολσον και τους άνδρες του. Όταν όμως η γέφυρα είναι πια έτοιμη, ένας αμερικανός διοικητής του ναυτικού, ο Σίαρς (Γουίλιαμ Χόλντεν), που κατάφερε να αποδράσει από την αιχμαλωσία των Γιαπωνέζων βρίσκεται κοντά στην περιοχή, με αποστολή να ανατινάξει τη γέφυρα πάνω από την οποία πρόκειται να περάσει το τρένο για τον ανεφοδιασμό των Ιαπώνων» αναφέρει η Wikipedia.

Ο πραγματικός «Nicholson» λεγόταν Philip Toosey, και σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα ο συνταγματάρχης δεν είχε δεχτεί να χτίσει τη γέφυρα, αλλά με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να διατηρήσει ζωντανούς τους άντρες του.

Δείτε εδώ

  1. «The Far Horizons»

Η ταινία «The Far Horizons» του 1955 αναφέρεται στον έρωτα ανάμεσα σε μια Ινδιάνα της Αμερικής και σε έναν λευκό εξερευνητή και επικεντρώνεται στην περίφημη εκστρατεία των Meriwether Lewis και William Clark. Οι δύο άντρες είχαν σταλεί στην περιοχή από τον πρόεδρο Thomas Jefferson για να εξερευνήσουν την περιοχή της Louisiana.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους συνάντησαν μια Ινδιάνα, με το όνομα Sacagawea. Στην ταινία η Sacagawea και ο Clark ερωτεύονται ενώ διασχίζουν επικίνδυνες περιοχές και έρχονται αντιμέτωποι με τον ζηλιάρη κακοποιό Toussaint Charbonneau.

Αυτό που δεν αναφέρει η ταινία είναι ότι η Sacagawea και ο Toussaint ήταν παντρεμένοι.

Δείτε εδώ

  1. «Braveheart»

Η ταινία «Braveheart» κατάφερε από την πρώτη στιγμή να κερδίσει το κοινό, ενώ απέσπασε και πέντε Όσκαρ.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σκωτία του 13ου αιώνα, όταν ο William Wallace επέστρεψε στην πατρίδα του, την οποία είχε κατακτήσει ο βάναυσος βασιλιάς Εδουάρδος ο Α΄ της Αγγλίας.

Όταν οι άγγλοι στρατιώτες σκότωσαν τη γυναίκα του ο Wallace οδήγησε τους Σκωτσέζους σε πόλεμο με τους Άγγλους. Στην πορεία ερωτεύεται τη νύφη του βασιλιά.

Σύμφωνα με ιστορικούς, ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ δεν είχε θεσμοθετήσει την ιδέα της «πρώτης νύχτας» -όπως αναφέρεται στην ταινία- κατά την οποία οι βρετανοί στρατιώτες μπορούσαν να κοιμηθούν με μια γυναίκα μετά το γάμο της. Επιπλέον, οι σκωτσέζοι στρατιώτες δε φορούσαν σε όλες τις μάχες κιλτ.

Κατά τους ιστορικούς, ο έρωτας του Wallace με την Isabella δεν ευσταθεί, καθώς εκείνη την εποχή εκείνη ήταν μωρό.

Δείτε εδώ

  1. «Gladiator»

Ο σκηνοθέτης Ridley Scott είχε προσλάβει έναν ιστορικό, για να τον βοηθήσει να φέρει την ταινία του όσο πιο κοντά γινόταν στην πραγματικότητα.

Βέβαια, ο πρωταγωνιστής Maximus (τον οποίο υποδύεται ο Russell Crowe) είναι φανταστικός χαρακτήρας.

«Ο Μάξιμος Δέκιμος Μερίδιος είναι ένας ικανός, αφοσιωμένος και ατρόμητος Ρωμαίος λεγεωνάριος ισπανικής καταγωγής στον στρατό του Μάρκου Αυρήλιου. Ο Αυρήλιος τον αγαπάει σαν παιδί του και τον εκτιμάει για τις πολεμικές ικανότητες και τον χαρακτήρα του και γι' αυτό τον προορίζει για διάδοχό του. […] Ο Μάξιμος όμως έχει κουραστεί να πολεμάει και θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του όπου η γυναίκα του και τα παιδιά του τον περιμένουν. Ο Αυρήλιος του δίνει άδεια, αλλά και τον παρακαλεί αφού το σκεφτεί να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο Κόμμοδος διαισθάνεται τα σχέδια του πατέρα του και τον δολοφονεί την ίδια νύχτα. Φωνάζει έπειτα τον Μάξιμο για να του αναγγείλει ότι ο Αυτοκράτορας «πέθανε» και ότι πριν πεθάνει όρισε τον Κόμμοδο διάδοχό του. Ο Κόμμοδος απαιτεί από τον Μάξιμο την υποταγή του και την παραμονή του στο στρατό. Ο Μάξιμος όμως επειδή κατάλαβε την προδοσία, αρνείται και φεύγει, όμως στο δρόμο πέφτει πάνω σε μπλόκο του Κόμμοδου και τραυματίζεται βαριά. […] Ο Μάξιμος θα ξυπνήσει σε ένα κάρο που είναι γεμάτο σκλάβους για πούλημα. Έχει πέσει στα χέρια ενός δουλέμπορου που τελικά τον πουλάει κι αυτόν μαζί με άλλους σε μια επαρχιακή σχολή πλανόδιων Μονομάχων ενός ξεπεσμένου πρώην ηρωικού Μονομάχου που ο Αυρήλιος του είχε κάποτε χαρίσει την ελευθερία. Στην απόγνωσή του ο Μάξιμος παίρνει μέρος σε όλο και περισσότερες αιματηρές μονομαχίες αψηφώντας τον θάνατο και τους αντιπάλους του. Η φήμη του γίνεται όλο και πιο μεγάλη και φτάνει ως την Ρώμη» αναφέρει η Wikipedia.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, στην ταινία γίνεται αναφορά σε μάχες που δε συνέβησαν ποτέ, εμφανίζονται μεγάλοι καταπέλτες που δε θα μπορούσαν να υπάρχουν σε ανοιχτά πεδία μαχών, καθώς επίσης και μια ράτσα γερμανικού ποιμενικού που δεν υπήρχε εκείνη την εποχή.

Δείτε εδώ