Ο Ελληνικός κινηματογράφος, πηγαίνει στις Βρυξέλλες

Ο ελληνικός κινηματογράφος θα έχει την τιμητική του στην πόλη των Βρυξελλών με αφορμή την Ελληνική Προεδρία για 4 μήνες από Μάρτιο ως Ιούνιο του 2014.

Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία της Βασιλικής Ταινιοθήκης των Βρυξελλών (Cinémathèque Royale de Belgique-CINEMATEK) και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Καταξιωμένοι, άλλα και νεότεροι Έλληνες σκηνοθέτες, παρουσιάζουν τις ταινίες τους και συνομιλούν με το κοινό στη Βασιλική Ταινιοθήκη των Βρυξελλών, μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες ταινιοθήκες παγκοσμίως, τόσο λόγω της κεντρικής της θέσης στην Ευρώπη και της πλούσιας ιστορίας, όσο και της τεχνογνωσίας της και της πρωτοκαθεδρίας της στη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής των Ευρωπαϊκών Αρχείων με διευθυντή της τον εξαιρετικό εμπειρογνώμονα σε θέματα ψηφιοποίησης κινηματογραφικού υλικού Νίκολα Ματσάντι (Nicolas Mazzanti), προεδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Αρχείων (Association des Cinematheques Europeenes-ACE).

Η εκδήλωση κινείται σε τρεις θεματικούς άξονες:

Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος

5-20 Μαρτίου: CINEMATEK

Το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο καλύπτει ταινίες παραγωγής από το 2000 και μετά, μεταξύ των οποίων και τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του αποκαλούμενου Weird Greek Cinema που ταξιδεύει και διακρίνεται στα διεθνή φεστιβάλ.

Στην αίθουσα προβολών της Ταινιοθήκης των Βρυξελλών CINEMATEK θα προβληθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του αφιερώματος στο Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο με 16 ταινίες μυθοπλασίας και 6 ντοκιμαντέ.

Τις προβολές στη CINEMATEK, που συντονίζουν από κοινού η Βασιλική Ταινιοθήκη των Βρυξελλών και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα πλαισιώσει διάλεξη της Μαρίας Κομνηνού, Γενική Γραμματέως ΔΣ της ΤΤΕ και Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών, στη CINEMATEK με τίτλο: Ο Αγγελόπουλος και ο Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος: πατροκτονία ή φόρος τιμής; Η διάλεξη θα αποτελέσει τον επίλογο του κύκλου Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος και θα εγκαινιάσει το αναδρομικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και την ανθολογία του ελληνικού κινηματογράφου με την προβολή της Αναπαράστασης (1970) στις 26 Μαρτίου.

Στη διάλεξη της η Μαρία Κομνηνού θα επιχειρήσει να συνδέσει τη γενιά του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου (ΝΕΚ), μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, μια γενιά που στο πρότυπο της γαλλικής νουβέλ-βαγκ συνδέθηκε με την έννοια του δημιουργού (auteur) και διαφοροποιήθηκε από την επικρατούσα εμπορική παραγωγή, με τη γενιά του λεγόμενου Νέου Κύματος στο οποίο διακρίνει τρεις τάσεις: το Weird Wave, την τάση του κοινωνικού ρεαλισμού και τέλος τις μετανωτερικές περιπλανήσεις. Ειδικά στην πρώτη τάση το στοιχείο της εγκατάλειψης του νεωτερικού παραδείγματος είναι έντονο. Στη δεύτερη τάση υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιλογή θεμάτων (μετανάστευση, επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης) με τον μεγάλο δημιουργό. Ενώ και στην τρίτη τάση παρατηρείται απόκλιση από το μοντερνιστικό παράδειγμα.

4-9 Μαρτίου: BOZAR

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο, η Βασιλική Ταινιοθήκη των Βρυξελλών CINEMATEK συνεργάζεται επίσης με το BOZAR και την εθελοντική πρωτοβουλία Ελλήνων του Βελγίου, Ελληνικός Κύκλος Σύγχρονων Μελετών, σε μια σειρά 8 επιλεγμένων προβολών που πραγματοποιούνται στο BOZAR από τις 4 έως τις 9 Μαρτίου 2014 μεταξύ των οποίων και η εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου με τις ταινίες TheCapsule(2012,Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη)καιWildDuck(2013, Γιάννης Σακαρίδης), στην οποία και θα παρευρεθεί ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης.

Αναδρομικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

26 Μαρτίου-27 Απριλίου: CINEMATEK

Το αναδρομικό αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Κοινωνία Κληρονόμων Θόδωρου Αγγελόουλου.

Ανθολογία του ελληνικού κινηματογράφου

Μάιος-Ιούνιος 2014: CINEMATEK

Αντιπροσωπευτική παρουσίαση της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου από το 1920 έως το 2000, η οποία θα επιχειρήσει να καλύψει τα περισσότερα κινήματα και τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς. Θα προβληθούν περίπου 30ελληνικές ταινίες, από τα διαμάντια του βωβού και πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου που έχει αποκαταστήσει η ΤΤΕ μέχρι την σύγχρονη ελληνική παραγωγή πριν το 2000.